HENT hírlevél

Az új-zélandi fiatalokat elrettenti a letöltés büntetése

Az új-zélandi fiatalok közel háromnegyedét elrettentené az illegális letöltéstől, ha a jogsértő tevékenységre vonatkozó figyelmeztetést kapnának internetszolgáltatójuktól. A helyi jogvédők szerint ez az arány az oktató kampányok sikerességét bizonyítja.

A The National Business Review beszámolója szerint a 15 és 30 év közötti új-zélandi internetezők 71 százalékát rettentené el az illegális letöltéstől, ha internetszolgáltatójuktól a jogsértő tevékenységre figyelmezető üzenetet kapnának. A New Zealand Federation Against Copyright Theft (NZFACT) megbízásából készült felmérés további eredményei szerint a vizsgált korosztály 20 százaléka tölt re rendszeresen engedély nélkül közzétett tartalmakat az internetről, amelyek 65 százaléka ráadásul nem érzi "vétkesnek" tevékenységét. Biztató ugyanakkor, hogy a letöltők 62 százaléka felhagyna az illegális letöltéssel, ha internetkapcsolatát fenyegetve érezné.

Tony Eaton, az NZFACT főigazgatója elégedettségét fejezte ki a kutatás eredményeivel kapcsolatban. Mint mondta, a válaszadók a fiatal korosztály keresztmetszetét képezték, és válaszaik arra utalnak, hogy a szerzői jog tiszteletére ösztönző oktató kampányok eljutottak a célközönséghez. A jogvédő szervezet képviselője hozzátette, véleménye szerint az internetszolgáltatóknak - fontos szerepük van az illegális letöltés visszaszorításában; rajtuk keresztül érhetők el az internetezők és ők azok, akik az esetleges szankciókat érvényesíteni tudják.

A kutatási adatokat értékelő Rick Shera, a Lowndes Jordan jogi tanácsadó cég szakértője kiemelte, az új-zélandi adatok egybecsengenek más hasonló nemzeti felmérések eredményeivel. Hozzátette, a közhiedelemmel ellentétben sok internetező valójában nincs tisztában azzal, hogy az általa letöltött egyes fájlokhoz illegálisan jutott hozzá. Ők, valószínűleg az első figyelmeztetést követően felhagynának a letöltéssel, ha az internetszolgáltatójuk erre figyelmeztetné őket.

Shera szerint az ilyen, a stúdiók vagy zeneműkiadók által kezdeményezett, és az internetszolgáltatók által közvetített figyelmeztetések jogkövetkezménye egyelőre még számos problémás kérdést vet föl. Ugyanakkor, mint mondta, ezek közül nem egyre választ adhat az a sidney-i bíróság által tárgyalt ügy, amelyet 34 jogtulajdonos - köztük amerikai és ausztrál stúdiók -, valamint jogvédő szervezetek kezdeményezték egy helyi szolgáltató, az iiNet ellen. A kereset szerint az iiNet több ezer jogsértésre figyelmeztető üzenetet kapott kézhez a jogtulajdonosoktól, ezekre azonban érdemben nem reagált, és más formában sem akadályozta előfizetői illegális tevékenységét.

Shera szerint a bíróság ítélete tisztázhatja az internetszolgáltatók illegális letöltés megakadályozására vonatkozó felelősségét, amely hosszabb távon nem csak az ausztrál, de más államok joggyakorlatában is változást eredményezhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hangulati #10
    bar nem vagyok profi, azert megprobaltam a linuxot. veletlenul van torrentkliens. alapbol. ettol kezdve pedig lehet, hogy holnaputan linuxot birtokolni is torvenyellenes lesz? csak, hogy mindenkit megnyugtassak, windows hasznalo vagyok. jelenleg a 7. verzio evaluation copy-t nyuvom, csak azert, mert tul sokszor installaltam a legalis xp-t, es tobbszor nem engedi. csak arra reagaltam, hogy torrentkliens veletlenul. nem veletlenul. benne van az ubuntuban. bunosnek szulettunk, ez van. majd szolnak, ha ram kerul a sor. addig hasznalom, amit tudok. tor. hahaha.
  • Epikurosz #9
    Offocska:
    Most akkor van válság vagy nincs? (Nézz utána a tulajoknak!)
  • bakagaijin #8
    Vegyük észre a feltételes mód használatát.

    Tehát szépen megállít az utcán a kérdezőbiztos, nagy plecsni a mellényén, játékosan csörget egy bilincset (nem szó szerint, de a sajtóban/Parlamentben ez megy ld. alul), látja rajtad hogy új zélandi fiatal vagy, szépen megkérdezi: letöltesz-e. Utána meg: ha kapnál ilyen levelet, felhagynál-e vele :))

    Különösen, hogy még a nyáron elterjesztették a híreket, hogy bevezetik a francia háromcsapást ott is. Aztán mégsem, mert a cégek bepánikoltak.

    Eredeti cikk. Ebből kiderül az is, hogy egy évvel ezelőtt tökugyanígy megcsinálták pont ugyanezt a felmérést és teljesen ugyanazokat a számokat kapták.
  • Lacee83 #7
    Csak a netezők20% tölt le illegális tartalmat? Nálunk mennyi 80%??
  • FoodLFG #6
    Én csak az EZTV-s torrenteket töltöm, mert azokon van sok síd.
  • Lowosan #5
    A filmipar valamiért nagy hajlandóságot mutat arra hogy tökönrúgja magát

    Meg miért akarják ebbe belekavarni a szolgáltatókat? Az ő dolguk csupán az hogy szolgáltassanak, azt ők nem dönthetik el (jobb esetben) hogy az ügyfél mire használja a netet.
  • andersh #4
    jah, mint mikor még 56k-s net menő volt, akkor se a netről szerezte be az ember az 1-2 cd-s stuffokat
  • kadar1 #3
    HA kikapcsolják akkor mi van ? Utána szépen marad a fekete piac. A rossz kinézetű kalózbácsikat szépen megkérem pendrive-ra vagy memóriakártyára tegyék rá .Nem érnek el semmit az internet szigorítással . Csak a fekete piac fog megerősödni .
  • Sir Quno Jedi #2
    Jaja, véletlenül torrentklienst telepíteni és üzemeltetni nem nagyon lehet?! :D Vagy igen?!
  • cateran #1
    "A The National Business Review beszámolója szerint a 15 és 30 év közötti új-zélandi internetezők 71 százalékát rettentené el az illegális letöltéstől, ha internetszolgáltatójuktól a jogsértő tevékenységre figyelmezető üzenetet kapnának." - Fail,az hogy internetezik,nem feltetlenul jelenti,hogy ilegalis cuccokat tolt le...ha viszont
    "további eredményei szerint a vizsgált korosztály 20 százaléka tölt re rendszeresen engedély nélkül közzétett tartalmakat az internetről"
    igy mar vilagosabb,bar ez annyit tesz,hogy a netezok 20%-nak a 71% nem toltene le illegalis cuccost..bar akkor ez
    " Biztató ugyanakkor, hogy a letöltők 62 százaléka felhagyna az illegális letöltéssel, ha internetkapcsolatát fenyegetve érezné."
    erthetetlen..most akkor 62 vagy 71%?

    " Hozzátette, a közhiedelemmel ellentétben sok internetező valójában nincs tisztában azzal, hogy az általa letöltött egyes fájlokhoz illegálisan jutott hozzá."
    Nem hat...veletlenul beirta a torrent/ftp/warez/stb oldal cimet,majd vakon gepelve beirta/rakattintott -veletlenul ofc-a keresett film,jatek,stb cimet/cimere es a korulmenyek aldozatakent le is toltotte....hat persze...