Kruza Richárd

Megjelent a Ricoh GR Digital III

A kisszenzoros mosott-képzajos kisgépek dömpingjében örömteli dolog egy új igényes kompakt megjelenése.

A Ricoh GR Digital III nevéből egyértelműen következik, hogy a sorozat harmadik generációjáról van szó. Ez a gép az elődök koncepcióját követi, és a fejlesztések is szerencsére az eredeti nyomvonalon maradtak. A egyik legnagyobb változás maga a vadonatúj, fix 28mm-es gyújtótávolságú optika, melynek fényereje kiemelkedő: F1.9 - a kompakt kategóriában ez egyedülálló érték. Új érzékelőt is kapott az új gép.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az értelmes irányú fejlesztést jelzi, hogy az elődhöz képest a felbontás szinte nem növekedett: az 1/1,7"-es szenzor 10,4 megapixeles, és a JPG mellett RAW formátumban is képes rögzíteni az elkészített anyagot. Bővült a érzékenység tartomány is, a GR Digital III-ban már ISO 64 és ISO 1600 között választhatjuk ki megfelelő értéket.

Az új szenzorhoz megújult képfeldogozó áramkör párosul: a GR Engine III elvenevezésből is ki lehet következtetni, hogy kifejezett ehhez a géphez lett kifejlesztve. A közlemény szerint új optika/szenzor kombinációnak köszönhetően lényegesen megnőtt a gép érzékenysége: a gyár szerint például ISO 100 esetében ugyanúgy teljesít a gép, mint elődje ISO 200-as beállítás mellett.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Új kijelzőt is kapott a gép: az LCD panel immár 3 collos, 930 ezer pixeles felbontására pedig igazán nem lehet panasz. Átnézeti kereső nincs a gépen, tartozékként viszont kapható, melyet a vakupapucsra lehet ráhelyezni. Az autofókusz rendszer ki lett bővítve a követő móddal, video módban viszont "csak" VGA minőségben rögzít a gép - mivel ez a gép nem akar más lenni mint ami: egy igényes, hordozható fényképezőgép.

Megjelenésére augusztusban lehet számítani, vételára 830 dollár körül fog alakulni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zseko #20
    "a gyár szerint például ISO 100 esetében ugyanúgy teljesít a gép, mint elődje ISO 200-as beállítás mellett."

    ööö, most vajon én értem félre, de nekem ez azt jelenti hogy rosszabb lett, nem jobb... sztem fordítva kell lennie.
  • 1011001 #19
    "Van tükörreflexes beépített objektíves gép ami nem kompakt! Úgy hívják ezt a gépet BRIDGE" - ez érzésre hülyeségnek tűnt, ezért utánaolvastam. Tényleg hülyeség:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Bridge_camera - "They are comparable in size and weight to the smallest DSLRs, but they lack the SLR optical viewfinder system"
    Vagyis nincs optikai keresőjük, csak a nagyobb szenzor és minőségi optika emeli ki őket a többi kompakt közül. (Pl. itt a Canon S5 IS-t is bridge-ként említi, pedig inkább egyszerű ultrazoom.)
    A tükörreflexes gép lényege, hogy az optika képét egy tükör/prizma a keresőbe vetíti, fényképezéskor pedig felcsapódik és a fény az érzékelőre/filmre jut.
  • babajaga #18
    Van tükörreflexes beépített objektíves gép ami nem kompakt! Úgy hívják ezt a gépet BRIDGE!
  • babajaga #17
    Atyafi! Ennek a szenzora 6x8mm-es! A 4/3-os szenzor 13x17mm-es!!! Ha ez neked egy kategória akkor kurvára értesz a gépekhez!
  • gosub #16
    Attól hogy kicsi még nem kompakt! A képminősége megegyezik a többi Olympus E-system minőségével. Sőt a 400-as 500-as szériát talán le is kőrözi. Cserélhető az objektíve, bár egyenlőre elég kicsi választékkal, de az adapterrel az összes 4/3-os obit fogadja és tökéletesen működik minden funkciója velük.
    Mitől kompakt az EP-1?
  • Ferrer #15
    Már megint bemondtad a frankót. A kompakt attól kompakt, hogy egyben van a váz és az objektív.
  • vaddiszno #14
    A szogletes dizajnok a komolysagot akarjak sugallni es van par birka aki be is veszi, foleg ha a media szakertoooook azt firkaljak. Rohej h az 1/1.6 szenzor mar nagynak szamit egyeseknek.
  • babajaga #13
    Szalagos?
  • babajaga #12
    Az Olympus attól hogy le lehet venni az optikát még kompakt marad. Messze nem éri el a tükrös használhatóságát
  • vaddiszno #11
    Ricoh -- a szenzor picit nagyobb rakas pixellel meg fix optika borsos aron, hat ettol nem fogok odaxarni, Fuji mar reg rak ekkora szenzort a kompaktjaiba!! ahhoz kene hasonlitani. Canon G sorozat nem egy nagy durranas csak az ara az, tesztekben latszik. Az Oly uj micro 4/3 gepe meg ugyancsak draga es az aps-c gepekkel all versenyben meg ha a formaja mast is sugall.