Hunter

Képes az idegtudomány a gondolatainkban olvasni?

Több kutató és több üzletág is hiszi, hogy egy agyleképező technika, a funkcionális mágneses rezonancia képalkotás (fMRI) képes felfedni rejtett gondolatainkat, a hazugságokat, az igazságokat, vagy mély vágyainkat.

Az amerikai UCLA és a Rutgers Egyetem kutatása szerint az fMRI bizonyos körülmények között alkalmazható egy ember gondolatainak meghatározására. Ugyanakkor a kutatás azt is leszögezi, hogy a nagy pontosságú "gondolatolvasás" az fMRI-vel még igen messze van a valóságtól. A kutatás részletei a Psychological Sciences szaklap októberi számában fognak megjelenni.

A tanulmányban 130 egészséges fiatal felnőtt agyát tapogatták le egy MRI szkennerrel a UCLA Ahmanson-Lovelace Agyfeltérképező Központjában, miközben nyolc különböző mentális feladatot végeztettek velük. A tudósok azt figyelték milyen pontosan tudják megállapítani az fMRI letapogatásokból hogy melyik résztvevő melyik feladattal van elfoglalva.

"Veszünk 129 alanyt és egy statisztikai eszköz alkalmazásával megismerjük a különbségeket a különböző feladatokat végző emberek között, majd vesszük a 130. személyt és megpróbáljuk megmondani, melyik feladatot oldja meg. Ezt minden alanyon elvégezzük" - magyarázta a tanulmány szerzője, Russel Poldrack, a UCLA pszichológia professzora.

"Kiderült, hogy egész pontosan meg tudjuk jósolni, melyik feladatot végzik a nyolcból" - mondta. "Találgatással nagyjából 13 százalékos sikert érnénk el, statisztikai eszközünkkel azonban 80 százalékos pontosságot értünk el. Nem tökéletes, de egészen jó - igaz mindig nem elég pontos, hogy alkalmazható legyen például egy törvényszéki vizsgálatban"

A gondolatolvasás tehát még nem vált valósággá, sőt ha azt vesszük hogy nyolc különböző gondolatnál 80 százalékos a sikerrel állapítható meg, hogy az adott személy valójában mire is gondolt, akkor ez egy átlagos ember fejében motoszkáló milliónyi gondolatot tekintve kifejezetten távolinak tűnik, tette hozzá Poldrack. Viszont a módszer olyan új alanyokon is működik, akik agysémáival még nem találkoztak a kutatók. A legtöbb korábbi tanulmányban a kutatók csak azután tudták prognosztizálni egy személy mentális állapotát, miután már tanulmányozták az alany agyát.

"A tanulmányok többsége arra fókuszál mennyire különböző egy-egy ember agya, miközben tanulmányunk is azt bizonyítja, hogy a legtöbb egészséges emberi agy nagyon hasonlóan működik" - mondta Poldrack. "Sok mindent meg tudunk állapítani a gondolatokról az fMRI alkalmazásával, akkor is ha előtte soha nem találkoztunk az adott aggyal"

A kutatásban használt eszközök a gépi tanulás nevű tudományos területről származnak, ami a statisztikához és a számítógép tudományhoz kapcsolódik, magyarázta Poldrack, hozzátéve, hogy ezt a technikát olyan cégek is sűrűn alkalmazzák mint az Amazon. A gépi tanulás lényege hogy ahelyett, hogy egy feladat megoldását direkt algoritmust készítenének - melyben a megoldási módszer teljes specifikációjára szükség lenne -, a feladat megtanulását gépi algoritmusokra bízzák. A minták alapján történő tanulásban az algoritmus az egyes minták alapján általánosít. Az Amazonnál a technika segítségével az emberek korábbi vásárlásaik alapján megpróbálják prognosztizálni, mi lesz a következő vásárlásuk tárgya.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #31
    Yumi Katsuragi divatbemutatója ...
    Amit "természetesen" HRP4c mutatott be (így néz ki civilben), ami ugyan még elég vicces mozgású, de megnézve a HRP családfát, elég nagy fejlődés, talán a 6-os vagy 7-es modell már használhatóan fog mozogni. Már "csak" A.I./M.I. kell bele.
  • Epikurosz #30
    Teljes mértékben igazad van. A lényeg, hogy türelmesnek kell lenni. Épp azon filóztam, hogy vajon én megérem-e, hogy emberszerű robotok tegyék könnyebbé az életemet. Elég lesz-e a nyugdíjam egy ilyennek a megvásárlására, vagy valami olcsó, Indiában, vagy valamely másik harmadik világbeli régióban összedobott gagyi robottal kell beérnem?
  • who am I 7 #29
    Még saját agyunkat sem értjük.... :D meg egyébként is :D De azért nem baj, ha foglalkozunk ezzel azzal szerintem....
  • Epikurosz #28
    Mire gondolsz?

    Egyébként, ajánlom a lelkes amatőrök figyelmébe ezt az izgalmas, delfinekről szóló cikket. Keressük az értelmes civilizációkat az űrben, nagyon helyesen, közben itt vannak az orrunk előtt ezek a csodálatos tengeri teremtmények.
  • dzsagon #27
    Ennél nagyobb ökörséget én még életemben nem hallottam.
  • readswift #26
    nagyszerü dolog lehet paranoiásként ilyen agyfasz a köbön játékokkal játszani mint a f3.
  • Epikurosz #25
    Hihetetlen, de igaz: DMA (Dynamic Memory Allocation) az agyban.
  • blessyou #24
    Mondjuk nem értem, hogy tud egy gép olvasni a gondolatokban, vagy megmondani, mit gondol az ember. Szerintem egy gondolat annyira összetett valami, hogy nem nagyon értem, egy gép hogy tudná értelmezni. Sokszor még én sem tudom elmondani, vagy kifejezni, mit érzek, mit gondolok, hogy tudná akkor ezt egy gép. Legfeljebb ha egy másik ember agyára kötnék, és az valamilyen formában értelmezni, vagy átélni tudná az én gondolati folyamataimat.
  • dilofekete #23
    Tehát akkor megtudja mondani ez a gép, hogy gondolkodok é vagy hogy csak retardált vagyok, esetleg szimplán zombi káposztalé lötyög a hülye fejemben, de csak akkor fekszek be eggy ilyenbe, ha előbb megmondja, hogy homo vagy hetero vagyok és hogy szeretem e az állatokat.
  • Laurion #22
    Azorut: Fallout 3