Gyurkity Péter

YouTube: ingyenes és fizetős letöltések

A jelek szerint a videómegosztó portál üzemeltetői nem elégednek meg a reklámokból származó bevételekkel, az oldal tartalmának egy részét ugyanis letölthetővé teszik - ehhez a jelenleginél több partnerre van szükség.

A YouTube hivatalos blogjában olvashatunk a lépés részleteiről - az írásból kiderül, hogy első körben néhány amerikai egyetemmel kötöttek megállapodást, amelyek ezáltal offline módon is elérhetővé teszik saját felvételeiket. Ez persze csak a kezdet, és máris további partnerekkel szeretnék bővíteni a kínálatot, idővel eljutva oda, hogy a felhasználók fizessenek is a letölthető anyagokért.

A lépés egyértelműen része a Google azon stratégiájának, amelynek révén fokozatosan növelnék a portálból származó bevételeket, ez ugyanis a YouTube hihetetlen népszerűsége ellenére sem éri el a remélt és kívánt szintet. Legutóbb éppen arról számolhattunk be, hogy a hirdetésekkel igyekeznek növelni az oldal eredményeit, magát a portált pedig a hagyományos televízióhoz hasonlították. Ezúttal arra számítanak, hogy a felvételek feltöltői beleegyeznek a Creative Commons által nyújtott meglehetősen tág keretekbe, így nem zavarja majd többek között őket, ha anyagaikat a letöltéseket követően (bizonyos esetekben) újra felhasználják.

Az ingyenes letöltési opció meglehetősen egyszerű, itt mindössze annyi a dolgunk, hogy a videók alatt megjelenő linkre kattintunk. A fizetős tartalmaknál ennél valamivel bonyolultabb a helyzet, ekkor ugyanis igénybe kell vennünk a Google Checkout szolgáltatást, ezen keresztül vásárolhatjuk ugyanis meg a kiválasztott anyagokat, amelyek a tranzakciót követően bekerülnek saját személyes vásárlási listánkba. Itt később összegezhetjük azokat, megvizsgálva a lista egyes elemeit.

A Google tehát nem viccel, folyamatosan kutatja az újabb és újabb pénzforrásokat - eközben persze véleményünkre is kíváncsiak, amit az alábbi témában fejthetünk ki az oldalon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NeoPS #27
    Itt próbálkozzatok letölteni: http://downloader.weboldala.net/
  • tntmax #26
    Tényleg bosszantóak a tilalmak "not available in your country", nincs hang stb de ezeket nem a youtube találja ki.

    Konkurenciája meg aligha van, messze a legjobb, főleg mióta van HD is. És gyors is. Vannak próbálkozások konkurráló ábrándokkal, de a googleval aligha vehetik fel a versenyt, ezeknek a videomegosztóknak súlyos szerverek meg sávszélesség kell, amit nem engedhet meg magának akárki.
  • urbijoe #25
    hogy jobban lássátok

    get youtube video
  • urbijoe #24
    Mp4-ben lehet a youtube-rol most is a videokat leszedni full felbontásban ahogy fel lett töltve:)
    http://googlesystem.blogspot.com/2008/04/download-youtube-videos-as-mp4-files.html
    a "get youtube video" kis kék szöveget huzd a firefox könyvjelzöihez és ha nézed a videot csak erre nyomj rá
  • balage187 #23
    Jo bocs, tenyleg nem neztem meg dan IP-vel. My bad. :) Felteleztem, ha Mo.-n engedik, akkor mindenhol mashol is. De a lenyegen nem valtoztat. Meg akkor se lenne ertelmes indoka a Universal-nak arra, hogy leszedesse szerintem, ha az egesz vilagon sehol se lehetne ingyen latni a reszeket. Mert egy masfel perces klipp max. nepszerusiti a showt es ennyi, anyagi kart nem okoz.
  • passatgt #22
    zene klippek, meg volt szó arról is, hogy teljes filmek is fent lesznek
  • smv #21
    Hm. És most arra alapoznak, hogy fizetnek majd az emberek azért a pár sorozatrészért ami fentvan, vagy esetleg azért fizetnek majd, hogy letölthessék a táncoló banán videót? Vagy most komolyan: mi a fene van youtubeon ami ennyire érdekes?
  • Alvarez999 #20
    Azt azért biztos tudod, hogy a jútyúb nem alapból szemét, hanem azért, mert a jogtiprók egyre erősebben szorongatják a tökeit. Márpedig amíg jóskapista gond nélkül tárolhat jogvédett anyagokat, addig a jútyúb ezt nem teheti meg, mert különben szarrá perlik.
  • B0nFire #19
    De ha valami nagyon érdekes és fontos, azt alkalomadtán meg is lehet fizetni, nem? Ha abból indulunk ki, hogy a minőségi munka úgyis kevés, akkor azt a keveset meg lehet venni.

    Az viszont nem bír meghatni, hogy a retekklub leveteti a sóderklubot. Úgyis játsszák egyfolytában, ha jól számolom immár harmadjára. Ideje lenne új részeket forgatni.
  • Benedekco #18
    "barmelyik orszagbol megnezheto" persze ezért is kapom azt válasznak, hogy: "Sorry scandinavia. Full episodes coming soon." na erről is ennyit... dán ip-vel nem nézed meg