Szekeres Viktor

Ütős lesz a magyar mozis február

Felsorolni is sok lenne a 23 filmbemutatót Clint Eastwooddal, Jason Stathammal, a 13 és 11 Oscar-díjra jelölt favoritokkal, valamint a Fenyő Miklós-filmmel. Mi megpróbáljuk.

A magyar mozik műsorát három úriember fogja meghatározni a hónapban, a nevük ábécésorrendben: Oscar, Oscar és Oscar. Naná, nem kevesebb, mint 8 olyan filmet kapunk, melyeket a Filmakadémia elismerésének elnyerése céljából készítettek, más kérdés, hogy egy-kettő koppant, majd elhallgatott, hiszen nem mindenkinek jut a jóból.


Nem koppan a Benjamin Button különös élete (The Curious Case of Benjamin Button) Brad Pittel és Cate Blanchettel, David Fincher (Hetedik, Harcosok klubja) rendezésében, hiszen a sokak szerint a Forrest Gumpra hajazó mesét nem kevesebb, mint 13 Oscarra jelölték - nálunk február 5-én, vagyis csütörtöktől kerül mozikba a film. A kommerszebb filmek kedvelő kontraprogamként Jason Statham Szállítójának 3. részét (Transporter 3.) nézhetik meg, s "jó" érzékkel a Fenyő Miklós-film, a Csinibaba sikereire áhítozó Made in Hungaria is ezen a héten kerül bemutatásra. E trió mellett nem sok esélye marad a görög-magyar koprodukcióban készült El Grecónak (El Greco), Pálfi György új filmjének, a Nem vagyok a barátod-nak, valamint a francia A kuszkusz titkának (La graine et le mulet), de pár száz nézőt a művészetre fogékonyabb közönség biztos fog produkálni.


Februárt 12-től újabb hat film mutatkozik be nálunk, köztül Clint Eastwood Angelina Jolie-s-Oscaros drámája, az Elcserélt életek (Changeling), valamint a tavalyi év egyik legnagyobb meglepetése, A látogató (The Visitor). Talán még a popcorn mozik hívei is jobban járnak, ha e kettőre ruháznak be, hiszen a közönségfilmeket ezúttal a Rózsaszín párduc 2 (The Pink Panther 2) fogja képviselni.

A trió mellett a Mozinet forgalmazásában műsorra kerülő Marcela (Marcela) című cseh dokumentumfilm érdekesnek tűnik, míg a Kilencedik mennyország (Wolke Neun) a Cirko Filmtől egy gyönyörű felnőtt dráma, mely egy 30 évnyi házasság után viszonyt kezdő nőről szól. A heti hatodik páciens, a Te, aki élsz (Du levande) a Dalok a második emeletről rendezőjének elidegenítő hatásokkal operáló műve, melyet Európa Filmdíjra is jelöltek.


A február 19-én induló mozis hét kifejezetten pihentető lesz, hiszen mindössze 3 filmet mutatnak be, más kérdés, hogy mind a három megéri a figyelmet: Danny Boyle indiai tematikájú Gettó milliomosa (Slumdog Millionaire) már csak a 11 Oscar-jelölés és a lehengerlő kritikák miatt, a szinkronnal bemutatásra kerülő Valkűr (Valkyrie) Tom Cruise, a nácik és nem utolsó sorban Bryan Singer, rendező miatt, míg a Papírkutyák, a rendező, a TV2 jelenlegi program-atyaúristene, Gyöngyössy Bence miatt. Na jó, utóbbit Gesztesi Károly, Mucsi Zoltán, Scherer Péter, valamint Litkai Gergely társíró is nézhetővé teheti. Mindenesetre a Kapa és Pepe után a Kuplung és Csumpi becenevek nem tűnnek túl eredetinek.


Melyik februári premier érdekel legjobban?
(Összesen 1069 szavazat)
  • Szállító 3.
    19 % (207 szavazat)
  • Benjamin Button különös élete
    25 % (263 szavazat)
  • Gettó milliomos
    8 % (81 szavazat)
  • Made in Hungária
    8 % (89 szavazat)
  • Rózsaszín párduc 2.
    7 % (73 szavazat)
  • Valkűr
    21 % (225 szavazat)
  • Véres Valentin 3D
    8 % (83 szavazat)
  • A maradékból valamelyik
    3 % (36 szavazat)
Aki kevésnek tartja a heti három bemutatót, azt február 26-a 8 premierrel fogja kárpótolni, nem is tudjuk, hogy hol kezdjük az ajánlást. Az első 3D-s horrorfilmmel, a Véres Valentin 3D-vel (My Bloody Valentine 3D), mely csak az erre kiképzett mozikban várja a tinik exodus-át? Vagy a Kutyaszállóval (Hotel for Dogs), hogy a családi filmek szerelmesei is kapjanak némi szellemi táplálékot? Esetleg a heti Oscarra küldött filmekkel, a Sean Penn-féle Milkkel (Milk - sikeres küldetés) és a Will Smith-féle Hét élettel (Seven Pounds - Oscar-szempontból sikertelen misszió)?

Nehéz a kérdés, főleg hogy egy, a címével (is) hódító premierünk is lesz, A világ nagy és a megváltás a sarkon ólálkodik (Svetat e golyam i spasenie debne otvsyakade), mely bolgár történelmi dráma egyik főszereplője Gryllus Dorka lesz. Ennyi jól hangzó cím mellett mégis egy abszolút közönségfilm viheti el a heti legnézettebb címét, hiszen a szinkronizált Nem kellesz eléggé (He's Just Not That Into You) olyan nevekkel rendelkezik színészek terén, mint Ben Affleck, Jennifer Aniston, Bradley Cooper, Drew Barrymore, Justin Long vagy Scarlett Johansson. Kérdés, hogy vajon a közönség felfedezi-e a két csendes premiert, a svéd Akaratlanult (De ofrivilliga), mely egy fiatal rendező, Ruben Östlund drámája és a Midsummer Madness-t, mely egy koprodukciós európai komédia.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Yoshimitsu #22
    Azért tetszik a cikk címe a hozzászólások fényében. :D
  • zombeeka #21
    Elnézve ezt a kínálatot...azt hiszem a februárt nem mozizással fogom tölteni!
  • debut12 #20
    Jól van winnékém, de az ugye nem jutott el az agyadig, hogy mindenkit más érdekel. De erőltesd csak rá a saját ízlésedet másra. Tudod vannak film kategóriák, én inkább a vígjátékok felé húzok, de egy ilyen bazi művelt embernek ez úgy is magas!

    HeadHunter, ez bizony számomra szó szerint trágya felhozatal. Ha hasonló kategóriában gondolkodnék, akkor inkább leülök a TV elé!
  • SirLord #19
    valóban, de a slumdog az 10/10
    Jamal! Jamal!
  • SirLord #18
    valóban
  • opeca #17
    BB különös története nem rossz, de asszem, hogy az egésznek a diszkrét báját csupán a
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    visszafele öregedés adja meg
    és még az is olyan kiszámítható módon, hogy gyakorlatilag semmiféle meglepő fordulatot nem is eredményez.
    Amúgy elég lassú folyású, monoton a film, sok helyen hiányos, és néhol igen unalmas.

    Kár.
  • winnie #16
    plusz a kuszkusz titka meg te, aki élsz.

    de azt hiszem mindent elmond, hogy neki egyedül a rózsaszín párduc 2., az, ami úgy ahogy. ööö, izé. ez ugye csak vicc?
  • HeadHunter86 #15
    Trágya felhozatal? Benjamin Franklin különös élete, Slumdog Millionare, neked hol trágya? ELöbb nézz körbe aztán írj hülyeséget. A többi max 1x nézős, de nekem még annyiszor se. Viszont ez a 2 film qrva jó, láttam már.
  • morden #14
    Volt szerencsém tegnap megnézni a Made in Hungária című filmet a filmszemlén , az utóbbi idő legjobb magyar filmje lesz szerintem, sok sok finom poénnal és mégtöbb zenével !
  • Clava #13
    hmm jó gagyi má mikor láttam a szállító 3 at.... Oláhk ezek a hazai mozik