Alex

Angliában a rendőrség fél a fotósoktól

Az angol rendőrséget igen erősen támadja a sajtó, mivel az országban teljesen megszokott dolog a fotósok motozása, adataik felírása.

Az angol rendőrséget a terrorizmus elleni jogszabályok hatalmazzák fel bármely gyanús személy igazolgatására és megmotozására, ami különösen a hobbifotósokat érinti hátrányosan. A túlkapásokat hosszan lehetne sorolni, néhány példa:
  • A 15 éves Fabian Sabbara egy iskolai feladat keretében felvételeket készített mobiltelefonjával Wimbledon vasútállomásnál. Az iskolai egyen­ru­há­ban lévő fiú tevékenységéről jegyzőkönyvet vettek fel, amelyet csak a gyerek anyjának külön kérésére töröltek a nyilvántartásból.

  • A 2012-es londoni olimpia egyik leendő helyszínén, a Kelet-Londonban épülő stadion építkezése mellett két amatőr fotóst inzultáltak a biztonsági őrök. A fotósok az utcán, a munkaterületen kivül voltak, ennek ellenére személyi igazolványuk és készített felvételeik bemutatását követelték, annak ellenére, hogy egyiknek filmes gépe volt. Az Olimpia hivatalos szervezőbizottsága kénytelen volt bocsánatot kérni az eset miatt.

  • Phil Smith Ipswich ünnepi díszkivilágítását szerette volna lefényképezni, de pár kép készítése után egy rendőr odalépett hozzá, és engedélyét kérte tőle. Mivel az természetesen nem volt neki, a rendőr megtiltotta a további fényképezést, és a készített felvételek törlésére utasította. "A többi ember továbbra is fényképezett a mobiljával és kompakt gépével, szóval ez csak azért volt, mert profi gépem volt, vakuval a tetején. Nem volt túl kellemes, tekintve hogy kivittek a tömegből, és az emberek csodálkozva néztek hogy vajon mit tettem. Szomorú, hogy olyan helyzetben vagyunk, hogy egy amatőr fotós nem készíthet képeket az utcán állva" - számolt be az esetről a BBC.

  • Egy augusztus 30-án Middlesbrough városközpontjában történt esetről videó is készült, melyben a járörök a terrorizmus elleni törvényre hivatkoztak. "Meg szeretnénk győzödni arról, hogy a képeket a munkájához készíti, és nem más okból... bármilyen helytelen célból. Nem tudjuk miről készít képeket. Sok a munkánk, a közbiztonság érdekében van erre szükség." - hangzik el a szeptember 3-án a YouTube-ra feltöltött videóban. Az eset kapcsán a clevelandi rendőrség szóvivője közölte, hogy kivizsgálják az esetet, és felhívják munkatársaik figyelmét a közterületi fotózással kapcsolatos jogszabályokra.


    A hatóságok ellenséges alapállását jól prezentálja az a márciusi reklámkampány is, amiről lapunkon is beszámoltunk, és amely kvázi közellenségnek titulálja a közterületen fényképezőket, és a gyanús tevékenység bejelentésére buzdítja az állampolgárokat.

    A rengeteg indokolatlan rendőri túlkapás széleskörű tiltakozáshoz vezetett, például a Sunday Telegraph több oldalas mellékletben foglalkozott a kérdéssel, továbbá a Timesban megjelent egy az Amateur Photographer szaklap újságírója által a parlamenti képviselőknek írt nyílt levél. Ebben Chris Cheesman hírszerkesztő ismerteti a helyzetet, miszerint a hatóságok országszerte bűnözőknek tekintik a fotósokat, és félelmet keltenek a fényképezőgépet viselőkben. Cheesman irónikusnak tartja, hogy egy apró kompakt gépet, vagy egy könnyen elrejthető kamerás mobilt viselő személy kevésbé hívja fel a terrorizmustól rettegő közegek figyelmét, mint egy méretes, "profi kinézetű" gép.

    A kormányzat álláspontja azonban nem puhul a kérdésben, és ugyan átdolgozzák az irányelveket, de az illetékes hatóság, az NPIA (National Policing Improvement Agency) szóvívője, Peter Mandich csupán annyit közölt: "Biztosíthatom, hogy [az új iránymutatás] nem fog több jogot biztosítani a rendőrségnek. Az Őfelsége rendőrségének a jövő hónapban megküldendő útmutató egyértelműen leszögezi, hogy a nyilvános területen végzett fotózás nem tiltott, és csak kivételesen, speciális körülmények esetén korlátozható. A filmszalag vagy memóriakártya lefoglalható, de a rendőrségnek nincs joga töröl(tet)ni a képeket, vagy megsemmisíteni a filmet."
  • Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    • Alien69 #57
      babajaga, tudod milyen kafa lenne, ha mindenki eltakarodna ebből az országból, és egyedül maradnék? Majd én vigyázok a villanykapcsolóra, el ne lopja valamelyik mókus!
      Másrészt, ÉN nem kértem, hogy az amcsik a nevembe, vagy engem megvédjenek a muszlimoktól. :D Egyik kutya, másik eb. Én jól elvoltam az átkosba, mert nem akartam semmi extrát, nem pofáztam feleslegessen. Egyedül az zavart, hogy a rendszer váltásnál újra kellett tanulnom a Magyar irodalmat (pl nyelvtant nem is sikerült, mert sz*rok voltak akkor is a tanárok). József Attila tipikus esete volt, egyik nap még szocialista költő volt, a következő napon meg pont ellenkezőleg.
      Másrészt, aki azt hiszi, hogy milyen frankó Amerika (USA), az szintén erőssen meg van vezetve! Tök mindegy, milyen rendszer van, mindig is egy kisebb csoport fog vezetni egy nagyobb tömeget. Akik aránylag alul vannak a ranglépcsőn azoknak SOHA se lesz jó (csak annyira, amennyire felül akarják, azok meg eddig sose akarták). A munkás MINDIG is kizsákmányolt, megvezetett lesz, mert az a nagyobb tömeg. Demokrácia, szép ábránd, de, ezzel az erővel minden hasonló k*rva jónak kellene lennie (pl kommunizmus, szocializmus stb...), csak egyik se működhet, mert kifelejtik belőle az EMBERI gyarlóságot. Aki a kormányrúdhoz kerül, az kapaszkodik is bele.
      Ami pl a WWII-t illeti, persze, sok amcsi hult el a csatamezőn. De, miért is? Nem azért vélettlenül, mert ez volt az érdekük (már Amerika érdeke, nem az egyén érdeke)? Miért nem szóltak bele hamarabb? Lehetne sorolni, felesleges. Másfelől, a másik oldal NEM értünk harcolt? Ja, hogy azok a Szovjet Hősi halottak voltak, és azokat ILLIK elfelejteni? Ja, EZ a megaLOL, haver. Ugyanis, itt szintén a kisemberekről van szó, azoknak nem nagyon volt választása, vagy előre megy, és meghal, vagy hátra fordul, és meghal.
      Ami pedig a muzulmánokat illeti, meg a többi hasonló vallásut, akik "bepofátlankodnak", nézd már meg ember, hogy elötte meg pl az angolok mit is csináltak? Szerinted Indiá-ban üdülés miatt volt annyi angol katona? Nem egy helyen VÉDTÉK az Angol érdekeket. Az Amcsik is ezt teszik, NEM közvetlenül a Magyar érdekeket védték a Szerbekkel szemben. Csak, hozzánk közel voltak, és inkább az EU-s érdekeket vették alapul. Hogy mi is benne vagyunk az EU-ba, az mellékes volt Nekik.
      Miért használják a Közel Keleti olajmezőket? Tudod miért? Mert a hazait megtartják akkorra, amikor mondjuk 10x ennyi lesz az ára, és Ők adják el majd a Közel Kelet-nek 50x drágábban (vagy megtartják maguknak autókázni). Dubai-t meg hazaviszik belőle, megveszik kilóra majd az egész Pálma szigeteket, és hazahúzzák wazze.
    • remark #56
      Elmebeteg? Az elmebeteg az az, aki annak ellenere eroltet egy temat hogy nyilvanvaloan semmi kedve rola beszelgetni, mindossze arra erez ellenallhatatlan kesztetest hogy a masikat lehülyézze.
    • babajaga #55
      "Azt is sokan tudjak hogy Bushnak koze van 9/11-hez"

      Persze magyarországon okos emberek tudják amerikában háromezer halott hozzátartozója nem tudja, ez az elmebetegség erre nincs más magyar szó! Milyen polaritásváltásról hablatyolsz? Összetéveszted az egyenárammal?
    • babajaga #54
      "Miféle diktatúra alakult ki amerikában?"
      Hogy mifele? Fasiszta. Bar azt feltetelezem, hogy lassan polaritast valt, de csak az álca miatt"

      Fasiszta katonai diktatúra (a fasiszta eleve csak katonai lehet)Paraguayban és Chilében volt az amerikai kontinensen. Vagy csak halványlila fingod nincs mi a fasizmus? Van egy elemi, alapvető tény nem létezik olyan fasiszta vezető aki nem bújik katonai egyenruhába, ennyit azért illene tudni.
    • remark #53
      Alapvetoen nem szeretek olyannal beszelgetni aki gyakran hasznalja a "gyengeelmeju" szot velem kapcsolatban. Gondolom ezzel te is igy vagy. (Ugye milyen finoman fogalmaztam?)

      "Ugyanis mindenki tudja aki tudni akarja hogy Göring parancsára gyújtották fel a Reischtagot."
      Nem az a kerdes hogy tudja-e, hanem hogy tudta-e. Sot, tovabb megyek: a propaganda szempontjabol lenyegtelen hogy tudja-e, a lenyeg az, hogy elegen HISZIK-e ahhoz hogy a trukk bevaljon. Ez mar csak igy mukodik. Azt is sokan tudjak hogy Bushnak koze van 9/11-hez, megis elindulhatott a megtorlohaboru...

      "De az gyengeelméjű feltételezés hogy Bush romboltatta le a WTC-t. Én nem részletezem miért."
      Hat ne is.

      "Az igazi gyengeelméjűség ott van hogy a WTC-t már egyszer terrorista támadás érte, Azt is Bush renedelte meg?"
      Ki mondta vagy mibol kovetkezne az hogy azt is Bush rendelte meg? Hitlert sem (ez a) Bush segitette, annak ellenere nem hogy egy mondatban hasznaltam a Hitler es a Bush szavakat.

      "Miféle diktatúra alakult ki amerikában?"
      Hogy mifele? Fasiszta. Bar azt feltetelezem, hogy lassan polaritast valt, de csak az álca miatt.

      "Tényleg ezek a pofátlan amerikaiak megakadályozták a délszláv háború eszkalációját, ezzel magyarországot védték. Milyen pofátlanok!"
      Erre mar reagaltam lejjebb. Az meg hogy ezzel Magyarorszagnak (latszolag) jot tettek, "veletlen egybeeses" (ergo nem ez volt a celjuk az egesszel).

      "A II. vil. háborúban amerikaiak százezrei hullatták vérüket európáért, milyen pofátlanok!"
      OK-OKOZAT. De tudom hogy szerinted az csak veletlen egybeeses hogy a VH. utan olyannyira megerosodott az USA... Nem csak gazdasagilag, hanem a vilagban betoltott szerepet ertve. Szerinted ezt senki sem lathatta elore, senki sem segithette elo hogy megtortenjen ami megtortent. Azt se lathatta senki elore hogy a haboruval mekkorat fognak kaszalni. Azt se lathatta senki elore hogy ez jo ok lesz a vilag "egyesitesere", legalabbis ennek megkiserlesere.
      Vagy nem igy gondolod?
    • babajaga #52
      Nem! Ugyanis mindenki tudja aki tudni akarja hogy Göring parancsára gyújtották fel a Reischtagot. De az gyengeelméjű feltételezés hogy Bush romboltatta le a WTC-t. Én nem részletezem miért.Az igazi gyengeelméjűség ott van hogy a WTC-t már egyszer terrorista támadás érte, Azt is Bush renedelte meg? Miféle diktatúra alakult ki amerikában? Tényleg ezek a pofátlan amerikaiak megakadályozták a délszláv háború eszkalációját, ezzel magyarországot védték. Milyen pofátlanok! A II. vil. háborúban amerikaiak százezrei hullatták vérüket európáért, milyen pofátlanok!
    • remark #51
      "Én hallottam lehallgatott anyagot ahol a németországi muzulmánok arról beszéltek hogy terjesszük el a vallásunkat az egész országban."
      En meg ugyanezt megtortenni lattam, csak akkor nem a muzulmanok terjesztettek el a vallasukat.

      "Arról nem is beszélve hogy bepofátlankodnak egy országba és nem az országhoz akarnak alkalmazkodni hanem ők akarják meghatározni mi történjen."
      Ezt szinten volt kitol eltanulniuk. De "vajon" kitol? Ja igen, a nyugat csinalja ezt a vilag minden letezo pontjan evszazadok ota. Aztan csodalkozunk ha ez ellenerzeseket valt ki vilagszerte? De ennek ellenere "jogosan" vagyunk kiakadva rajuk, hiszen mi az hogy visszautnek?

      Alapvetoen azt gondolom, hogy ha mindenaron felni akarsz valamitol, akkor felj attol, aki a problemat okozza, es ne attol felj, akit a reflektorfenybe allitanak, hogy legyen kit (kepletesen) tojassal dobalni es megköpködni.

      De ha ram hallgatsz, akkor nem felsz senkitol es semmitol sem, mert a felelem nagyon rossz "tanacsado" (sokszor anelkul befolyasolja donteseinket hogy eszrevennenk), es evezredek ota az emberek felelmeit hasznaljak fel a hatalmon levok arra hogy iranyitsak a tomegeket. Erre gondolj minden egyes alkalommal mikor a TV-ben bemutatjak hogy ki eppen az aktualis "mumus". Ezeket a mumusokat azert gyartjak le futoszalagon, hogy legyen kit utalnod, legyen kitol felned, azaz hogy legyen kin levezesd felesleges energiadat es a frusztraciodat. De nem lenne celravezetobb, ha az emberek a felesleges energiaikat a problema okaval valo foglalkozasra forditanak?
    • remark #50
      En azt irtam hogy ugyanugy tamadas erte a nemeteket mielott mozgositottak volna. A mozgositas nem a haborura vonatkozik, hanem a birodalom kiepitesere.

      Idezet a wikipediabol:
      "Egy hónappal Adolf Hitler hatalomátvétele után, 1933. február 27-én a Reichstag máig sem teljesen tisztázott körülmények között leégett. A gyújtogatással a náci vezetés a kommunistákat vádolta. Erre hivatkozva vonták vissza a Weimari Alkotmányban lefektetett szabadságjogok nagy részét, és építették ki a totális diktatúrát Németországban."

      Nem tudom ertheto-e mar a parhuzam Hitler es Bush kozott?
    • babajaga #49
      Miféle támadás érte németországot 1939-ben?
    • babajaga #48
      "Ámerika vasarra viszi a boret miattam"

      Szerbiát egyedül ők állították meg hogy eszkalálódjon a konfliktus bizony.
      Én hallottam lehallgatott anyagot ahol a németországi muzulmánok arról beszéltek hogy terjesszük el a vallásunkat az egész országban. Arról nem is beszélve hogy bepofátlankodnak egy országba és nem az országhoz akarnak alkalmazkodni hanem ők akarják meghatározni mi történjen.