57
 • Alien69
  #57
  babajaga, tudod milyen kafa lenne, ha mindenki eltakarodna ebből az országból, és egyedül maradnék? Majd én vigyázok a villanykapcsolóra, el ne lopja valamelyik mókus!
  Másrészt, ÉN nem kértem, hogy az amcsik a nevembe, vagy engem megvédjenek a muszlimoktól. :D Egyik kutya, másik eb. Én jól elvoltam az átkosba, mert nem akartam semmi extrát, nem pofáztam feleslegessen. Egyedül az zavart, hogy a rendszer váltásnál újra kellett tanulnom a Magyar irodalmat (pl nyelvtant nem is sikerült, mert sz*rok voltak akkor is a tanárok). József Attila tipikus esete volt, egyik nap még szocialista költő volt, a következő napon meg pont ellenkezőleg.
  Másrészt, aki azt hiszi, hogy milyen frankó Amerika (USA), az szintén erőssen meg van vezetve! Tök mindegy, milyen rendszer van, mindig is egy kisebb csoport fog vezetni egy nagyobb tömeget. Akik aránylag alul vannak a ranglépcsőn azoknak SOHA se lesz jó (csak annyira, amennyire felül akarják, azok meg eddig sose akarták). A munkás MINDIG is kizsákmányolt, megvezetett lesz, mert az a nagyobb tömeg. Demokrácia, szép ábránd, de, ezzel az erővel minden hasonló k*rva jónak kellene lennie (pl kommunizmus, szocializmus stb...), csak egyik se működhet, mert kifelejtik belőle az EMBERI gyarlóságot. Aki a kormányrúdhoz kerül, az kapaszkodik is bele.
  Ami pl a WWII-t illeti, persze, sok amcsi hult el a csatamezőn. De, miért is? Nem azért vélettlenül, mert ez volt az érdekük (már Amerika érdeke, nem az egyén érdeke)? Miért nem szóltak bele hamarabb? Lehetne sorolni, felesleges. Másfelől, a másik oldal NEM értünk harcolt? Ja, hogy azok a Szovjet Hősi halottak voltak, és azokat ILLIK elfelejteni? Ja, EZ a megaLOL, haver. Ugyanis, itt szintén a kisemberekről van szó, azoknak nem nagyon volt választása, vagy előre megy, és meghal, vagy hátra fordul, és meghal.
  Ami pedig a muzulmánokat illeti, meg a többi hasonló vallásut, akik "bepofátlankodnak", nézd már meg ember, hogy elötte meg pl az angolok mit is csináltak? Szerinted Indiá-ban üdülés miatt volt annyi angol katona? Nem egy helyen VÉDTÉK az Angol érdekeket. Az Amcsik is ezt teszik, NEM közvetlenül a Magyar érdekeket védték a Szerbekkel szemben. Csak, hozzánk közel voltak, és inkább az EU-s érdekeket vették alapul. Hogy mi is benne vagyunk az EU-ba, az mellékes volt Nekik.
  Miért használják a Közel Keleti olajmezőket? Tudod miért? Mert a hazait megtartják akkorra, amikor mondjuk 10x ennyi lesz az ára, és Ők adják el majd a Közel Kelet-nek 50x drágábban (vagy megtartják maguknak autókázni). Dubai-t meg hazaviszik belőle, megveszik kilóra majd az egész Pálma szigeteket, és hazahúzzák wazze.
 • remark #56
  Elmebeteg? Az elmebeteg az az, aki annak ellenere eroltet egy temat hogy nyilvanvaloan semmi kedve rola beszelgetni, mindossze arra erez ellenallhatatlan kesztetest hogy a masikat lehülyézze.
 • babajaga
  #55
  "Azt is sokan tudjak hogy Bushnak koze van 9/11-hez"

  Persze magyarországon okos emberek tudják amerikában háromezer halott hozzátartozója nem tudja, ez az elmebetegség erre nincs más magyar szó! Milyen polaritásváltásról hablatyolsz? Összetéveszted az egyenárammal?
 • babajaga
  #54
  "Miféle diktatúra alakult ki amerikában?"
  Hogy mifele? Fasiszta. Bar azt feltetelezem, hogy lassan polaritast valt, de csak az álca miatt"

  Fasiszta katonai diktatúra (a fasiszta eleve csak katonai lehet)Paraguayban és Chilében volt az amerikai kontinensen. Vagy csak halványlila fingod nincs mi a fasizmus? Van egy elemi, alapvető tény nem létezik olyan fasiszta vezető aki nem bújik katonai egyenruhába, ennyit azért illene tudni.
 • remark #53
  Alapvetoen nem szeretek olyannal beszelgetni aki gyakran hasznalja a "gyengeelmeju" szot velem kapcsolatban. Gondolom ezzel te is igy vagy. (Ugye milyen finoman fogalmaztam?)

  "Ugyanis mindenki tudja aki tudni akarja hogy Göring parancsára gyújtották fel a Reischtagot."
  Nem az a kerdes hogy tudja-e, hanem hogy tudta-e. Sot, tovabb megyek: a propaganda szempontjabol lenyegtelen hogy tudja-e, a lenyeg az, hogy elegen HISZIK-e ahhoz hogy a trukk bevaljon. Ez mar csak igy mukodik. Azt is sokan tudjak hogy Bushnak koze van 9/11-hez, megis elindulhatott a megtorlohaboru...

  "De az gyengeelméjű feltételezés hogy Bush romboltatta le a WTC-t. Én nem részletezem miért."
  Hat ne is.

  "Az igazi gyengeelméjűség ott van hogy a WTC-t már egyszer terrorista támadás érte, Azt is Bush renedelte meg?"
  Ki mondta vagy mibol kovetkezne az hogy azt is Bush rendelte meg? Hitlert sem (ez a) Bush segitette, annak ellenere nem hogy egy mondatban hasznaltam a Hitler es a Bush szavakat.

  "Miféle diktatúra alakult ki amerikában?"
  Hogy mifele? Fasiszta. Bar azt feltetelezem, hogy lassan polaritast valt, de csak az álca miatt.

  "Tényleg ezek a pofátlan amerikaiak megakadályozták a délszláv háború eszkalációját, ezzel magyarországot védték. Milyen pofátlanok!"
  Erre mar reagaltam lejjebb. Az meg hogy ezzel Magyarorszagnak (latszolag) jot tettek, "veletlen egybeeses" (ergo nem ez volt a celjuk az egesszel).

  "A II. vil. háborúban amerikaiak százezrei hullatták vérüket európáért, milyen pofátlanok!"
  OK-OKOZAT. De tudom hogy szerinted az csak veletlen egybeeses hogy a VH. utan olyannyira megerosodott az USA... Nem csak gazdasagilag, hanem a vilagban betoltott szerepet ertve. Szerinted ezt senki sem lathatta elore, senki sem segithette elo hogy megtortenjen ami megtortent. Azt se lathatta senki elore hogy a haboruval mekkorat fognak kaszalni. Azt se lathatta senki elore hogy ez jo ok lesz a vilag "egyesitesere", legalabbis ennek megkiserlesere.
  Vagy nem igy gondolod?
 • babajaga
  #52
  Nem! Ugyanis mindenki tudja aki tudni akarja hogy Göring parancsára gyújtották fel a Reischtagot. De az gyengeelméjű feltételezés hogy Bush romboltatta le a WTC-t. Én nem részletezem miért.Az igazi gyengeelméjűség ott van hogy a WTC-t már egyszer terrorista támadás érte, Azt is Bush renedelte meg? Miféle diktatúra alakult ki amerikában? Tényleg ezek a pofátlan amerikaiak megakadályozták a délszláv háború eszkalációját, ezzel magyarországot védték. Milyen pofátlanok! A II. vil. háborúban amerikaiak százezrei hullatták vérüket európáért, milyen pofátlanok!
 • remark #51
  "Én hallottam lehallgatott anyagot ahol a németországi muzulmánok arról beszéltek hogy terjesszük el a vallásunkat az egész országban."
  En meg ugyanezt megtortenni lattam, csak akkor nem a muzulmanok terjesztettek el a vallasukat.

  "Arról nem is beszélve hogy bepofátlankodnak egy országba és nem az országhoz akarnak alkalmazkodni hanem ők akarják meghatározni mi történjen."
  Ezt szinten volt kitol eltanulniuk. De "vajon" kitol? Ja igen, a nyugat csinalja ezt a vilag minden letezo pontjan evszazadok ota. Aztan csodalkozunk ha ez ellenerzeseket valt ki vilagszerte? De ennek ellenere "jogosan" vagyunk kiakadva rajuk, hiszen mi az hogy visszautnek?

  Alapvetoen azt gondolom, hogy ha mindenaron felni akarsz valamitol, akkor felj attol, aki a problemat okozza, es ne attol felj, akit a reflektorfenybe allitanak, hogy legyen kit (kepletesen) tojassal dobalni es megköpködni.

  De ha ram hallgatsz, akkor nem felsz senkitol es semmitol sem, mert a felelem nagyon rossz "tanacsado" (sokszor anelkul befolyasolja donteseinket hogy eszrevennenk), es evezredek ota az emberek felelmeit hasznaljak fel a hatalmon levok arra hogy iranyitsak a tomegeket. Erre gondolj minden egyes alkalommal mikor a TV-ben bemutatjak hogy ki eppen az aktualis "mumus". Ezeket a mumusokat azert gyartjak le futoszalagon, hogy legyen kit utalnod, legyen kitol felned, azaz hogy legyen kin levezesd felesleges energiadat es a frusztraciodat. De nem lenne celravezetobb, ha az emberek a felesleges energiaikat a problema okaval valo foglalkozasra forditanak?
 • remark #50
  En azt irtam hogy ugyanugy tamadas erte a nemeteket mielott mozgositottak volna. A mozgositas nem a haborura vonatkozik, hanem a birodalom kiepitesere.

  Idezet a wikipediabol:
  "Egy hónappal Adolf Hitler hatalomátvétele után, 1933. február 27-én a Reichstag máig sem teljesen tisztázott körülmények között leégett. A gyújtogatással a náci vezetés a kommunistákat vádolta. Erre hivatkozva vonták vissza a Weimari Alkotmányban lefektetett szabadságjogok nagy részét, és építették ki a totális diktatúrát Németországban."

  Nem tudom ertheto-e mar a parhuzam Hitler es Bush kozott?
 • babajaga
  #49
  Miféle támadás érte németországot 1939-ben?
 • babajaga
  #48
  "Ámerika vasarra viszi a boret miattam"

  Szerbiát egyedül ők állították meg hogy eszkalálódjon a konfliktus bizony.
  Én hallottam lehallgatott anyagot ahol a németországi muzulmánok arról beszéltek hogy terjesszük el a vallásunkat az egész országban. Arról nem is beszélve hogy bepofátlankodnak egy országba és nem az országhoz akarnak alkalmazkodni hanem ők akarják meghatározni mi történjen.
 • remark #47
  Jo osszefoglalo. Remelem igazad lesz, es nem jon ossze amit elterveztek. Ehhez mondjuk nem artana, ha kicsit tobben kihuznak a fejuket a homokbol.
 • remark #46
  Szerbiai eset is szinjatek volt, es arra volt jo, hogy az emberek "felismerjek" (egy kis noszogatasra) hogy szukseg van egy fuggetlen haderore ami a "kozosseg neveben" kepes es jogosult a kulonfele problemak megoldasara a vilag barmely pontjan. Lesz nekunk meg vilaghadseregunk, amit bevethetnek barhol es barmikor, pl. ha az adott allam nem tudja a sajat lakossagat kordaban tartani. Es majd akkor gondolj vissza az elozmenyekre.
 • remark #45
  "Buscht Hitlerhez hasonlítani? Mi kezdődik így?"
  Hitler mondta, a kommunista fenyegetesre celozva.

  "Azt se tudod hogy Németországot nem fenyegette semmi de Amerikát súlyos támadás érte?"
  Mindkettot ugyanolyan rejtett tamadas erte mielott mozgositottak volna az embereket. Ez mond valamit: "false flag operations"?

  A mai napig ugyanezt a sablont hasznaljak a vilag vezetoi, es az embereket a rejtett veszellyel riogatva kuldik haboruba, meg nyeletik le veluk a keseru pirulakat, azzal hitegetve oket hogy ne izguljanak, mert egy kis aldozatvallalasert cserebe majd ok megvedik az embereket a lathatatlan mumustol.

  Ez a propaganda nagyszeruen mukodott a Hitler idejen Nemetorszagban, es mukodik a mai napig a tobbi orszagban is egyarant.
  Es igy van az, hogy az a hatalmasabb orszag, aki hatalmasabb es felelmetesebb mumust tud kitalalni, igy nagyobb erofeszitesre es aldozatvallalasra tudja osztokelni az orszag lakossagat.
  Ajanlott dokumentumfilm: [URL=http://www.imdb.com/title/tt0430484/]"The Power of Nightmares: The Rise of the Politics of Fear"[/URL]
 • remark #44
  "De ha tehetnétek, csőstül rohannátok neki a határnak, az utolsó majd oltsa le a villanyt."
  Mar megtettem. Es meg mindig ugyanugy gondolkodom amerikarol.

  "A sokat szapult Amerika vásárra viszi a bőrét - értetek is."
  A sajat erdekeit nezi, senki maset. Ahol nem erdeke beavatkozni, ott nem avatkozik be. Johogynem szentte avatjuk oket.

  "Azért, hogy öt-tíz év múlva ne egy barom imám mondja meg nektek, mit mikor szabad tennetek."
  Olyan opcio nincs, hogy se az imam sem se az usakok, meg a londoni penzmaffia tagok ne mondjak meg hogy mit szabad tennunk? Az miert nem opcio hogy egyszer vegre onalloak leszunk?

  "Mondjátok, negyven év kommunizmus nem volt elég???"
  De eleg volt. Ezert van tele a hociponk azzal hogy most meg a bankarok telepedtek rank es fosztjak ki az orszagot (nem csak a magyart, hanem az osszeset).
 • kjasfhasdfasd
  #43
  Aztán "vissza" is támadtak. És lopják az iraki olajat. Afganisztánban is keresnek egy barlanglakót. Egyik háborút sem akarják megnyerni, csak fenntartani
 • kjasfhasdfasd
  #42
  A lényeg, hogy a terroizmus elleni harc nevében bármit megtehetnek bárkivel.
  Elég a gyanú!
 • Tetsuo
  #41
  Ámerika vasarra viszi a boret miattam?? LOLler
  A sajat veteranjait sem becsuli meg, mi 56ban vartuk amugy.. Szerinted mi a fszert vannak Irakban? Halliburton, hallottad mar ezt a szot? Husszeint es rendszeret 91ben elintezhettek volna, de nem tettek, vajon miert?
  Miert hallottak robbanasokat a WTCben dolgozo tuzoltok es miert titkositottak a radioszoveget 100evre? Miert voltak meg izzo romok masfel honappal a merenylet utan is? Viszont 1 elterito utlevelet megtalaltak kozotte..
  Miert kezeltek ugy a romokat mint 1 titkos katonai teruletet? Az elso bizonyitek 1 repuloteri furgonban megtalalt Koran es 1 repulos kezikonyv volt.. szerinted?! LOL A Pentagon korbe van kamerazva, a felveteleken latszik 1 robbanas, de semmi gepalkatresz v repulogep.. a titan hajtomuvek elparologtak? Nincs ember aki latta a gepet.
  A CNN es a BBC miert nem beszel arrol h Izraelben a palesztinokat kikozositik, nem kapnak munkat, boltokban nem szolgaljak ki oket stb.. v h zsido tankok portyaznak palesztin keruletekben nap mint nap tucatszam lovik az embereket?
  A muszlimok nem akarjak terjeszteni a vallasukat Europaban v Ámerikaban, soha nem is akartak, csak az amerikanizacio ellen kuzdenek, nem akarnak lefekudni Ámerikanak v a neveben fellepo multicegeknek, mint a legtobb orszag. A Jihadot is ezert ill Izrael "honfoglalasa" miatt (ez kulon topik lenne) kialtottak ki, vagyis vedd mar eszre az ok-okozatot!
  A liberalis maszlag meg a "hudejo"globalizacio moge bujva zsakmanyoljak ki a vilagot oriascegek, butitva a nepet, hiperfogyasztasra neveles mellett elnyomjak a gondolkodasukat ultragagyi szinvonalu entertainmenttel es manipulalt hirekkel.
  Az alapjaiban rossz gazdasagi szerkezet eredmenyekent vilagot iranyito bankrendszerek jonnek letre. Egyre tobb szabaly lesz, egyre inkabb megfigyeles alatt lesznek az allampolgarok. Tenyleg az Orwell altal irt regeny lefestette jovo fele kozeledunk, ugyanis ez a multicegek erdeke. Az erdek 1ertelmuen a jelen tarsadalmi rendszer oka, vagyis a piaci verseny, a fogyasztas szabalyozasa, a cegek lobbija a torvenyhozasnal, a politikusok kapcsolata a gazdasaggal, azt okozzak hosszutavon h a multik a profit erdekeben hozassak a torvenyeket, igy 1re drasztikusabb torvenymodositasok lesznek. Evidens, hiszen a vallalatok oldalan nincsenek moralis kerdesek, nincsenek a vilagot pozitivva tevo osztonzo elvek, csak a profitnoveles, mindenaron. Az efele tendalo folyamat meg nem zarult le persze, a valtozo folyamat vege a totalis kontroll 1db "vallalattal" v vezetessel (barhogy nevezheted), zombi ertekteremtokkel (akik fogyasztok is 1ben), fals hirekkel (alomvilaggal)..
  Remeljuk ezt SOHA nem erjuk meg, meg ezelott megbukik vhogy a szisztema! ;)
 • babajaga
  #40
  Te kiscsoportos vagy? A WTC-t már megtámadták.
 • kjasfhasdfasd
  #39
  Amerika mindig "támadás áldozata" lesz, mielőtt háborúba kezd. Picit gyanús...
 • G_ArchAngel #38
  Ki a f*szom az a Busch?
 • babajaga
  #37
  Én nem felejtettem el hogy Szerbiát az USA állította meg egyesegyedül. Az hogy ezt sokan nem tudják felfogni az szegénységi bizonyítvány.
 • babajaga
  #36
  Jól érzed magad? Buscht Hitlerhez hasonlítani? Mi kezdődik így? Azt se tudod hogy Németországot nem fenyegette semmi de Amerikát súlyos támadás érte? Bár volt nem is egy olyan elmebeteg aki azt állította hogy Busch rendelte meg.
 • kjasfhasdfasd
  #35
  "Létezik egy gonosz, mely e nemzet nagyszerű férfiait és asszonyait és gyerekeit fenyegeti. Lépéseket kell tennünk biztonságunk fokozás és országunk védelme érdekében." Egyértelmű. De itt szó sincs szabadságról!

  (idézet by Adolf Hitler, de akár George Busch is lehetett volna)

  Így kezdődik.
 • Gabe Dearborne
  #34
  Nem értek egyvalamit. Folyton tépitek a szátokat Amerika és a Nyugat ellen. De ha tehetnétek, csőstül rohannátok neki a határnak, az utolsó majd oltsa le a villanyt. Mondjátok, eszeteknél vagytok??? A sokat szapult Amerika vásárra viszi a bőrét - értetek is. Azért, hogy öt-tíz év múlva ne egy barom imám mondja meg nektek, mit mikor szabad tennetek. Meg hogy kit kell szeretnetek, és kit gyűlölnötök. Mondjátok, negyven év kommunizmus nem volt elég???

  Esküszöm, leszakad a pofám, ahányszor a szűkagyú beszólásaitokat látom. Legalább próbálnátok meg gondolkodni... De úgy látszik, ez nehezebb, mint mezítláb megmászni a Kilimandzsárót.
 • G_ArchAngel #33
  A linkelt cikkeket is olvastad?

  En csak parkban hasznaltam laptopot, ott a kutya nem szolt...
  Igazoltatni nem igazoltattak, mert egyelore nem fotoztam olyan helyen es az allvanyt is csak nevezetessegek fotozasanal hasznaltam, pedig a tripodokra allitolag nagyon ugranak...
 • Tetsuo
  #32
  nem a helyi politikara gondoltam hanem arra h van 1 hatterhatalom, ami nem 1 fiktiv mumus, hanem valosag.. de ez nem fototema itt nem szeretnek errol beszelni.
  A #23-ban az irant erdeklodtem, h tapasztaltal komoly inzultust a rendoroktol? Mert a cikkbol nekem az jon le, h pl fizikailag 1altalan nem bantalmaznak senkit. Vagyis kerdezem, h hallottal durvabb esetekrol is?
  Nekem mondjuk azt tanacsoltak itt elo magyarok, h a laptopomat ne nagyon hasznaljam kozteruleten mert valszeg ezert is igazoltatnak a rend ** orei..
 • G_ArchAngel #31
  Igen?
  Otthon a legnagyobb politikai napilapnal voltam gyakornok, hozzajuk kepest az angol ujsagok kiscsikok, ha manipulalasrol van szo...
  Itt legalabb van eselyed elkerulni a politikat, ha olvasni akarsz, otthon meg a havi magazinokban is az arcodba toljak...
 • G_ArchAngel #30
  Nem, en azt irtam, hogy a kontrollal egyetertek, csak a stilussal nem...

  Joga van ellenorizni, joga van megkerni, hogy ne fotozzak XY objektumot, de ezt ne ugy tegye, hogy megszegyenitsen az utca emberei elott...
 • G_ArchAngel #29
  Londonban eleg nehez bekerulni a koztisztasagiakhoz, mert eleg sok egyeb jarulek mellett 10 GBP korul keresnek...

  Mondjuk itt a buszsoforoknek is megvan majdnem a havi 2000, ami gondolom videken elkepzelhetetlen (ellenben videken annyiert lehet lakast berelni, mint itt double room-ot)
 • Cat #28
  Az havonta 915 font, ami 300 000 forint.

  Nyilván más a megélhetési költség is, de ebből azért egy kétkeresős utcaseprő család (ha apuka és anyuka is az) pár évente elmehet nyaralni is. (Nem mintha egy utcaseprőnek igénye lenne erre, de a viszonyokat jól mutatja.)
 • Tetsuo
  #27
  nem azert robbantottak fel a londoni metrot, mert veletlenul beengedtek Angliaba egy gyanus szemelyt, hanem mert Tony Blair kormanya maximalisan 1uttmokodott az amcsikkal katonai kerdesekben, pl most sincs semmi keresnivalojuk Irakban, megis ott vannak. Az igazi terroristak hamis iratokkal oda mennek ahova akarnak pl diplomatakent at sem kutathatjak oket, nem a repulogepen atcsempeszett fel liter kolaval fog robbantani, a ertelmetlen es szigoru szabalyok a lakossag megfelemlitese miatt vannak, muszaj mutogatni vmi fantom ellensegre, h meg nagyobb kontrollt vezethessenek be, ami vegsosoron a multicegek erdeke.. (1984)
 • Tetsuo
  #26
  az utcaseprok a minimalbert keresik 9legalabbis 1 videki varosban) ami brutto £5.72/h jelenleg.
 • Tetsuo
  #25
  Angliaban is manipulal a sajto, itt nagyobb kontroll es agymosas van a citizenek felé mint otthon. De ez 1 masik topik lenne.. mindenesetre #12vel 1et ertek!
 • Tetsuo
  #24
  A demokracia egy ugyanolyan utopia, mint a kommunizmus. A kvazi megvalositasa semmivel sem jobb mint a kommunizmuse v a fasizmuse..
 • Tetsuo
  #23
  A cikk alapjan az altalad elvart banasmod az elterjedt. Vagy nem?
 • G_ArchAngel #22
  van sajat lakasom otthon, itt pedig meg eleg naposcsibe vagyok, de barmi osszejohet - a lehetosegek lenyegesen jobbak, mint otthon
 • JL666
  #21
  jó, hogy ennyit keresnek, meg ennyit keresel, de fent tudod-e tartani azt az egzisztenciát, amit itthon?! Gondolok a saját lakásra...
 • kjasfhasdfasd
  #20
  A fénykép nem öl. Nagy valószínűséggel a fotós sem. Semmi értelme. A net tele van fényképekkel, mindenről lehet találni.
  Inkább a pék kérdezze meg: Terrorista vagy? Mert, ha igen nem kapsz kenyeret!
 • G_ArchAngel #19
  a top terroristak nem hulyegyerekek, barhova bejutnak, barhol vannak kapcsolataik, ehhez semmilyen liberalizmus nem kell, nem a kenyai mosogatofiu fog repulogepet elteriteni, hanem inkabb egy arab szarmazasu 2 diplomas oxfordi diak...
 • fourgee
  #18
  babajaga: szerintem az utcaseprők inkább lengyelül tudnak csak :)))

  Azért érdemes megnézni, hogy ez a fenen nagy liberalizmus hova vezet... Minden jött-mentet beengedtek az országba, köztük a terroristákat. Az ellenük irányuló korlátozásokat pont a normál emberek szívják meg...