Berta Sándor

Szövetség a mobil szélessáv elterjesztéséért

A GSM Szövetség (GSMA) azt szeretné, hogy ha egyre több laptopban lennének a nagy sávszélességű mobil internetezést lehetővé tévő eszközök.

Mobiltelefon-, chip- és PC-gyártók közösen indították el az új kezdeményezést. Elsődleges céljuk az, hogy már az idén karácsonykor szélessávú internethozzáférést biztosító modulokkal legyen kapható minél több laptop. Mindez lehetővé teszi majd, hogy a világ 91 országában a készülékek megvásárlása után a mobil hálózatokban is azonnal internetezhessenek a felhasználók. A GSMA ennek reklámozására egy Mobile Broadband logót is létrehozott. Az ilyen jelölést viselő eszközökről a vásárlók azonnal tudni fogják, hogy alap kiszereltségében is alkalmas a nagy sávszélességű mobil internetezésre.

"A mobil szélessáv nagyon hasonlít a lakásban vagy az irodában megtalálható internethozzáférésekhez. A különbség azonban a felhasználónak biztosított szabadságban van. Éppen ezért fontos a mostani lépés. A világ 16 nagyvállalata döntött úgy, hogy támogatja a kezdeményezést és mindörökre megváltoztatja az emberek online hozzáférési lehetőségeit. Azt reméljük, hogy a Mobile Broadband logó karácsonyig világszerte több százezer notebookon jelenik majd meg" - közölte Michael O'Hara, a GSMA vezetője.

Az új jelölést kizárólag a szövetség tagjai helyezhetik el a HSDAP- és az LTE-szabványt támogató termékeiken, vagyis a szervezet a WiMAX-ot továbbra sem támogatja. A logót csak azok a laptopok kapják meg, amelyeknél az elméleti letöltési sebesség eléri a 3,6 Mbit/s-ot, a gyakorlati pedig legalább 1 Mbit/s. A további célkitűzések között szerepel az internettel összeköthető berendezések körének kiterjesztése, ideértve az MP3-lejátszókat, a hűtőszekrényeket, a Set-Top-Boxokat és akár az autókat is. "Amennyiben a költségek csökkenni fognak, úgy az emberek egyre több készülékkel jelennek majd meg a világhálón" - tette hozzá Michael O'Hara.

A programban a 3 Group, az Asus, a Dell, az ECS, az Ericsson, a Gemalto, a Lenovo, a Microsoft, az Orange, a Qualcomm, a Telefónica Europe, a Telecom Italia, a TeliaSonera, a T-Mobile, a Toshiba és a Vodafone vesznek részt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • RViktor87 #6
    A mobilinternet jó lenne ha nemcsak havidíjas lenne, hanem olyan mint a mobilok kártyás rendszere. Szóval mondjuk azt mondom, h megvásárlok 5 GB adatot, legyen mondjuk 3e Ft, és akkor netezem le, amikor akarom (nah jó kikötés mondjuk lehetne az, h fél éven belül, hogy tudjon ezzel számolni az adott cég). Ritkán utazok el máshova, de akkor viszont jól jönne a net... Nem tudom, h ezt miért nem képesek megvalósítani. Vinnék mint a cukrot szerintem :)
  • vajon kiki #5
    senki nem fog pénzt kiadni havi rendszerességgel csak a hálózat használatára, mikor ott van az ingyenes és megbízható alternatíva : a WLAN és a WIMAX
  • vajon kiki #4
    senkit nem érdekel mit akarnak a nagyot kaszírozni akaró nagyorrú telefonmulticégek... a WLAN marad és kész .. esetleg a WIMAX az ami még szóba jöhet , az is csak a nagy hatótávja miatt és nem beépítve és nem laptopokba hanem antennára és PCI kártyára vagy PCMCIA vagy miniPCI -ra vidékre és olyan helyre ahol mással nem fogható "adás".. kutya nem fogja használni a beépített szabványaikat inkább veszek a gépbe egy külső USB-s vagy PCMCIA-s WLAN kártyát...
  • Lame #3
    En meg azt szeretnem, hogy legyen hasznalhato aron. A 100MB-s csomag kicsit darganak tunik havi 2e-ert jenleg.
    A husegnyilatkozatos baromsagrol ne is beszeljunk. A nem radios szolgaltatoknak most tiltottak meg a husegnyilatkozatok alkalmazasat. Nem is ertem, hogy ok ezt miert tehetik meg ...
    Foleg ugy, hogy egy uj elofizetes eseten semmilyen kiepitesi koltseg nincs.
  • scs17 #2
    Cégeknek, vállalkozásoknak fontos lehet. Pl.: személyi bankárok, életbiztosítós társaságok, meg még egy jó pár akiknek fontos az internetelérés, amikor pl ügyfélnél vagy útközben vannak. Szóval azért lenne rá igény, ha nem is olyan hű de nagy mértékben.
  • nyalógép #1
    Legtöbb embernek, csak ritkán van szüksége mobil internetre, azért meg kevesen vállalnak be 1-2 éves hűségeket. Majd ha lesz belőle prepaid normális áron, na majd akkor fog megugrani az igény.