MTI

ÚMVP: 1.000 új közösségi ház ingyenes internetezéshez

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) keretében várhatóan még az idén 1.000 olyan új közösségi ház jön létre Magyarországon, ahol a kihelyezett számítógépeken bárki ingyen internetezhet, a beruházás 30 milliárd forintból valósul meg.

Erről Fejes István, a Magyar Teleház Szövetég (MTSZ) elnöke beszélt az MTI-nek egy, a közösségi informatikai szolgáltatásokról szóló konferencián pénteken Budapesten. Az Integrált Közösségi Szolgáltató Tér (IKSZT) néven létrejövő közösségi házakkal az ingyenes internet-hozzáférést biztosító intézmények száma megsokszorozódik, jelenleg 350 "Teleház" néven működő intézmény van Magyarországon - mondta Fejes István.

A teleházak elsősorban az ország elmaradott régióiban működnek, ahol a lakosság nem tudja megfizetni a saját internet-hozzáférést, illetve ott, ahol az aprófalvas településszerkezet következtében nincs szolgáltatói lefedettség - tette hozzá. A teleházak működéséhez szükséges forrásokat 70 százalékban a helyi önkormányzatok, 30 százalékban pedig - pályázati pénzek igénybevételével - civil szervezetek állják - fejtette ki.

Fejes István elmondta: egyes teleházak 6-8 alkalmazottal és 15 számítógéppel működnek, de arra is van példa, hogy egyetlen alkalmazott foglalkoztatására sincs forrás. Hozzátette: egy közösségi ház éves működési költsége 3 millió forint körül mozog. Egyes teleházakban lehetőség van online alapú szolgáltatások igénybevételére is, illetve segítséget nyújtanak akár az elektronikus ügyintézésben is.

Az első teleház 1994-ben jött létre Magyarországon, az MTSZ-t egy évvel később alapították, hogy a teleházakkal kapcsolatos érdekvédelmet ellássák, illetve összefogják az azokaz működtető szervezeteket, önkormányzatokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Adamul #3
    Szerintem is felesleges 1 db wifi router kéne és a költségek radikális része megtakarítható és én szívesebben használnám a saját gépem ha van rá mód...
  • shabba #2
    Én ezeket a teleházakat ablakon kidobott pénznek tartom. Sokkal hasznosabb lenne ha ezt a pénz az állam inkább optikai infrastrukúra fejlesztésére költötte volna, a nettel nem ellátott településekhez. Ennyi pénzből szerintem akár 10 ezer km-nyi optikai kábelt is le lehetett volna fektetni, amivel azért igen sok települést el lehetett volna érni, ahova még nem vezet optikai gerinc.

    Utána az állam ha viszonylag olcsó értékesítette volna a sötétszál kapacitást a távközlési szolgáltatók felé, akkor ők meglépnék a beruházás másik részét és csinálnának ezeken a kistelepüléseken kábeltv-t, kábelnetet, ADSL-t. Vagy wireless hálózatot legyen akár wi-fi, de a 3G szolgáltatások sem képzelhetők el optikai gerinckapcsolódás nélkül. És akkor máris lenne ezeken a településeken is netszolgáltatás, így nem lenne szükség a teleházakra.
  • kernerster #1
    Ez 30-25 millió forint házanként. High-end gépek lesznek vagy mi?