MTI

A kilogramm új etalonján dolgoznak Németországban

Ezerötszázan dolgoznak a braunschweigi országos meteorológiai intézetben a kilogramm pontos prototípusának létrehozásán azután, hogy a franciaországi Sévres-ben, a súlyok és mértékek nemzetközi hivatalában széfben és dupla üvegbúra alatt őrzött, egyetlen hivatalosan elismert mérce 50 mikrogrammot veszített súlyából és ezért újra van szükség.

A fogyatkozás oka ismeretlen, de érdekes módon ez csak a 120 éves, hengeralakú, platina-iridium kilogrammnál következett be, a világban széthelyezett többi megmaradt eredeti súlyánál - írta a Corriere della Sera című olasz napilap. A brauschweigi kutatók egy 10 cm átmérőjű szilíciumgömbön dolgoznak, a munka már végső stádiumába került. A hátralévő feladat megszámolni a szilícium 28-nak a gömbben jelenlévő atomjait, mert a kapott szám lesz az új standard súlyegység. Egy kilogrammban sok ezer milliárd atom van. A számoláshoz választott módszer a gömb átmérőjéből és az atomok közötti távolságból indul ki.

A tiszta szilícium 28 előállításához a kutatók az orosz centrifugákat használták fel, amelyek egy időben a dúsított uránt állítottak elő a szovjet nukleáris fegyverekhez. A gömb 2 millió euróba került és olyan tökéletes, hogy szemmel nem lehet érzékelni, hogy áll-e vagy forog. Mielőtt azonban ez válna a kilogramm etalonjává, be kell mutatni egy nemzetközi bizottságnak, amelynek tisztje javasolni elismerését. Más megközelítésben az Egyesült Államokban és a világon másutt is dolgoznak a sévres-i példány utódán. A verseny annak maximális pontosságáért folyik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lapaleves #8
    már mitől lenne baromság? ez a golyó a technikai fejlettség mércéje is, minden legfeljebb olyan pontos lehet, mint ez. gondolom ehhez kalibrálnak egy kupac másik golyót, azokhoz meg szépen lassan (sok áttételen keresztül) minden mérleget és súlyt.

    nézd meg pl a tejfölt: elbaszták a kétdekás golyóbist és azóta 175g csak az összes. legalábbis így magyarázta ki Árpi.
  • kay3 #7
    Validus: van egzakt definícója, méghozzá az hogy "annyi amennyi az etalon tömege" :) kicsit bővebben - legalábbis eddig - "x platina és y iridium atom tömege". Ennél egzaktabban nem lehet, a másodpercet is úgy definiálják hogy a céziumatom z darab rezgése alatt eltelt idő, vagymi, és z nem éppen kerek szám. Valamihez mindig viszonyítanod kell. Az alapmértékegység mindig is a gramm volt, az etalon meg szerintem azért kg-os, mert az emberi szempontból könnyebben kezelhető, és 1kg-nyi atom összepakolásakor a relatív hiba sokkal kisebb lesz mint 1g esetén.

    Tényleg furán hangzik hogy ennyi pénzt beleölnek egy látszólag baromságba, de biztos jó okuk van rá.
  • Validus #6
    Először is: mi értelme, hogy az USÁban Kg etalonon dolgoznak? Odaát nem fontban mérnek?
    Aztán pedig: nem lehet a kg-nak is valami egzakt definíciót adni, ahelyett, hogy mindenféle tárgyakat gyártanának? No meg azt sem értettem soha, hogy miért a kg, és miért nem a g az alapmértékegység...
  • BandiG #5
    Szerintem egy kenyer kene hogy legyen az etalon. :) Max naponta frissitik. Este a biztonsagi or kiveszi a bura alol es beburkolja. :) Aztan elmegy a boltba es vesz ujat.
  • oneman #4
    nem a nosztalgia kerül 2mill euróba...
    ez kvázi kutatások támogatása -> új technoógiák, mérési eljárások stb, ami később máshol is jól jöhet...
  • zorden #3
    Biztos h meteorologiai intezet es nem metrologiai? Van kulonbseg...
  • Tetsuo #2
    ehehe
    szefben bura alatt nagy haszna lehet 1 etalonak, ami veszitett a sulyabol es szamitasokkal joval pontosabban lehet sulyokat hasonlitani,
    persze regen mas volt a helyzet, de 2mill eurot (a tobbi palyazo koltsegeit nem is tekintve) elbszni csak ugy nosztalgiabol.. durva
  • dzsagon #1
    Ennél nagyobb ökörséget én még életemben nem hallottam.