Szekeres Viktor

Alien vs. Predator - A Halál a Ragadozó ellen 2.

Ismét egymásnak eresztették a két lényt. A találkozás eredménye egy ultrabrutális kézfogó, valamint sok Alien és egy Predator.

Ezt megint megkajáltuk. Tisztelet persze a józan kivételnek, aki nem dőlt be annak, hogy a hat éve semmit nem író Shane Salerno (ki?) össze tud hozni egy értelmes sztorit, vagy hogy a Strause-testvérek - akik eddig csak különleges effektekért feleltek pár hollywoodi szuperprodukcióban plusz rendeztek egy-két klipet - képesek megbirkózni azzal a feladattal, amivel az AvsP első részében a sokkal tapasztaltabb Paul W.S. Anderson sem tudott megbirkózni.

Pedig - Isten látja lelkem - nem vagyok naív, amikor azt kérdezem, hogy mi bonyolult van egy efféle rajongói film elkészítésében? Nem egy Alien 5-ről van szó, nem is egy Predator 3-ról, hanem egy alapból komolyan nem vehető, "valaki valaki ellen" koncepcióról, ahol a két főszereplő lény neve csak marketing célokból van a film címében, mert a Tarantella vs Koponyányi Monyók párharcot nem lehetne ilyen jól eladni.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Az Alien vs Predatornak nem kell semmi mást adnia, mint a két faj összecsapásának krónikáját némi emberi váráldozattal. Különösebb történet sem kell, fordulatok pedig pláne nem, maximum merészség, hogy az egyik felet kihozzák győztesként, és hogy a végére ne jusson happy end - már ami az emberi civilizáció további esélyeit illeti. Ja, és még az, hogy a két mítoszt ne rombolják porig.

Az első részt mindezek ellenére sikerült elszúrni (itt jelzem, hogy tovább már csak az AvsP1. rajongói olvassanak, az előzményt gyűlölők nyugodtan passzolhatják a folytatást). Az internetes reakciókból ítélve felfokozott volt a várakozás a második film előtt, hiszen az előzeteseket látva mindenki azt hihette, hogy sikerült kiköszörülni a csorbát, kijavították a Halál a Ragadozó ellen-ben felhalmozott hibákat.

Súgok: nem sikerült. A hollywoodi marketing úgy tűnik, sikeresen felzabálta az agyunkat. Innen is üdvözlet azon (remélem nem) keveseknek, akik átláttak a szitán és beleröhögtek a régi filmekkel és rajongók által készített Alien - Predator erotikus filmekkel az AvsP2-re edző elvakultak képébe. Persze ezalatt nem azt kell érteni, hogy a Halál a Ragadozó ellen 2. olyan rossz film lenne - még akkor sem, ha a fanatikusok csalódottságából valóban rekviemet lehetne írni, annyian gyalázzák porba a 2. részt.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Nem. A második rész amolyan "ennyit tudsz" alapon majdnem elmegy a szórakoztató kategóriába. Igazából egy tinifilmmel felöntött családi drámába ojtott hentelésorgiáról van szó, s mint ilyen szódával simán elmegy, csak a legendák rajongói nem biztos, hogy ilyesféle mulatságra vágynak. Egy sima lényfilmként nézve a AvsP2 nem sokkal gyengébb egy közepes lényfilmnél és simán lenyom egy tockost az első résznek. Pozitívum, hogy ott is kezd, ahol abbamaradt az előzmény. Az Alien - Predator szerelemgyerek segítségével az űrhajó a Földre pottyan, végre nem valami elszigetelt részén a bolygónak. Persze így sem New York-ban, csak egy porfészekben, de hogy ne legyen a Predaliennek jó dolga, egy kifejlett Predator egyedül követi a világunkba.

A többit pedig el lehet képzelni. Mindketten véletlenszerűen embereket ölnek, néha megküzdenek egymással egy igazán nagy leszámolás felé haladva. Rasztahajú Ragadozónk pedig ügyeskedve próbálja eltüntetni a nyomokat és közben megnyúzott testeket akaszt a fára, hogy a logikai bakikat kereső kritikusoknak legyen min csámcsogniuk. Mi nem csámcsogunk, az Alien vs Predator 2-ben a dramaturgia, a sztoriszövés logikus létét a medvesajtban lévő brummogás mennyiségével lehet arányba állítani.

Egy Alien-filmben talán fontos lenne a konzisztencia, de a Halál a Ragadozó ellen 2. nem egy feszült Alien-film, csak egy hentelős lényfilm, amelyben egyes kreatúrák hasonlítanak a régi moziélményeink egyikében szereplőkre (bár ezeket a filmeket a kisváros szereplői pechükre nem ismerik). A henteléssel nincs is gond, bár költségkímélő okokból elég sötétre vették a képet. Olykor épp a szaftosabb részeknél kapja el a kamerát a félénk operatór, és néha annyira rázkódik és ugrál ide-oda a vágott kép, hogy azt sem tudjuk mi történik.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Summa summarum, egy közepesnél gyengébb szörnyfilmmel van dolgunk, némi tiniszállal dúsítva, mert az már a Transformers-ben is bejött, hiszen a tinédzser réteget célozzák meg elsődlegesen a mozival. De ezt a szörnyfilmet semmiféleképp sem ajánlanánk az Alien- vagy Predator-rajongóknak, mert ők nyilván nem attól alélnak el, hogy egy-két szereplőnek ismerősen fog csengeni a neve.

De állítjuk szentül, hogy bár gyenge, de közel sem annyira szörnyű a végeredmény, mint ahogy azt sokan lefestik, bár nem biztos, hogy van értelme a gyenge fokozatai között különbséget tenni (ld. még A király nevében). Ami nem nézős az nem nézős, ráadásul ott a magyar szinkron is, ami... A leghátborzongatóbb az egészben, hogy ha lesz harmadik rész, akkor ugyanúgy ott fogok csápolni (haha) "középen-hátul", mert a remény hal meg utoljára. Kérdés, hogy a 80 milliósról 40 milliósra csökkent amerikai bevétel fogja-e újabb folytatásra ösztönözni a pénzembereket.

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk
ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Aliens vs. Predator - A Halál a Ragadozó ellen 2. (Aliens vs. Predator: Requiem)
magyarul beszélő amerikai akciófilm, 94 perc, 2007

Rendező: Colin Strause, Greg Strause
Forgatókönyvíró: Shane Salerno, Dan O'Bannon, Ronald Shusett, Jim Thomas
Zeneszerző: Brian Tyler
Operatőr: Daniel Pearl
Producer: Wyck Godfrey, John Davis

Szereplők:
John Ortiz (Morales seriff)
Steven Pasquale (Dallas)
Johnny Lewis (Ricky)
Reiko Aylesworth (Kelly O'Brien)
David Paetkau (Dale)
Chelah Horsdal (Darcy Benson)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DarknessX #137
    Szerintem jó film lett.
  • Besz #136
    Ne csigázd azokat, akik még csak fontolgatják a film megnézését! Pontosítsd a lényeget: most akkor sötétben vagy megvilágítva látható az a jelenet?
  • giga123 #135
    Ennél sarabbat még nem láttam nem igaz ogy nem bírnak egy rész a világosba rakni NEEEEEEEEEEM. nekik mindent sötétbe kell rakni hogy a film 90%-át ne hgy lássuk.hát KB:ennyit ér a film 90%-a szar a többi a csaj aki megmuttata a seggét.
  • Oroszlánszív #134
    Nem volt rossz, az első részt ütötte rendesen, mondjuk nem volt nehéz, bár a második résznek nem értettem a végét, olyan szar befejezése volt... Mindenki megdöglött... király... A következőkbe Schwarzeneggert tegyék be, biztos sokkal több nézettsége lenne, és tuti jobban sikerülne! Ha tud szerepelni a Terminátor 4-ben 5 percet, akkor egy filmet is letud forgatni!
  • biggestkiller #133
    aki tudja hogy hol lehet letölteni a filmet szinkrnosan az pls küldjön nekem levelet a link-el a [email protected] címre
  • G18XM8 #132
    Még mondta is Ripley a 3. részben hogy ez másmilyen és másképp mozog mint a többi.
  • uniu #131
    "Érdekes, hogy csak a Ragadozók esetében veszi fel az Alien a gazdatest jellegzetességeit." -ezt bebuktad. A börtönbolygós résznél nem véletlen futkározott 4kézláb az Alien, ugyanis egy kutyából/ökörből -vágás szerint- kelt ki. Tessék olvasni is.
  • pinter007 #130
    Én is láttam a filmet,és hát....A bealvás majdnem megvolt.Sajna.Kár érte!
  • G18XM8 #129
    Osztom a véleményed szerintem is túlságosan lehúzták (ismét) ebben a kritikában, én jól szórakoztam rajta nagyon tetszett, és ha csak pár percre is de meg volt nekem a predator és az eredeti alien feeling is. Két dolgot tartottam baromságnak: az egyik hogy csak egy predator indult ekkora veszéllyel szemben másik ahol nem tudtam hogy sírjak vagy röhögjek hogy a predalien a szájával az ember száján keresztül jutatta be az embriókat és 5-6 kis alien jött így ki az ember hasából.
  • Rosco #128
    Megnéztem hétvégén a Ragadozót és a Ragadozó Los Angelesbent. Akkor jöttem rá, mi hiányzik az AvP filemkből. A Ragadozó egy vadász, és becserkészi áldozatát, ez az, ami a klasszikus Ragadozó filemkben megvan. A Schwarzi félében, mikor körkörösen kíséri a menekülő katonákat és módszeresen levadássza őket, vagy a Danny Glover félében, mikor szétkapja az őt üldőző spec. kommandót. Az AvP filemkben egyedül a mostai részben, a Földre utazó Ragadozónál lehetett látni hasonlót. Ez csupán azért gáz, mivel ez azt jelenti, hogy az alkotók lesz@rták az elődöket és meg se nézték a Ragadozó első részeit. Ráadásul már a Predalientől röhögőgörcs fogott el. Érdekes, hogy csak a Ragadozók esetében veszi fel az Alien a gazdatest jellegzetességeit. A többi, már korábban felsorolt bakikról már nem is beszélve. Amúgy a kritika egy fos, a film minden hibája ellenére nézhető és megéri elmenni a moziba szerintem.