Alex

Tanácsok téli fényképezéshez

A téli szezon beköszöntével a kültéri fagyban való fényképezés erősen próbára teszi a digitális fényképezőgépeket. Mire figyeljünk?

Az ősznek lassan vége, nemsokára beköszöntenek a téli fagyok. Az elektronikai eszközök többségéhez hasonlóan a digitális fényképezőgépekre is hatással van a hideg, ami egy ilyen, sokszor a meleg lakáson kívül használt eszköznél okozhat problémákat. Sokan elfeledkeznek róla, hogy a fagyos idő végzetes hatással lehet fényképezőgépünkre, főként ha sok felvételt készítünk nulla fok alatti hőmérsékleten. A vásárláskor kapott használati utasítások szerint általában ugyan akár -40 fokig is használhatók maradnak ezek a szerkezetek, de azért néhány apróságot szem előtt kell tartanunk.


Mint az emberek, úgy a digitális fényképezőgépek sem szeretik a hirtelen hőmérsékletváltozásokat. A legnagyobb probléma egyértelműen a páralecsapódás. A meleg levegő több vízet tárol, mint a hideg, és ez a tény katasztrófális hatásokkal járhat. Ha egy tárgyat beviszünk a hidegből a meleg szobába, azon apró vízcseppek jelennek meg. Ez nem csak a fényképezőgép borítását, de belsejét is érinti, potenciálisan károsíthatja azt. A probléma még az időjárásálló gépeket is érinti.

Ezt legegyszerűbben egy zárható műanyag zacskóval küszöbölhetjük ki. Mielőtt visszajönnénk a lakásba, rakjuk bele gépünket és az érzékenyebb kiegészítőket (objektívek, lencsék stb.), majd zárjuk le. Ekkor a pára a zacskón, és nem gépünkön fog lecsapódni. Hagyjuk így a melegben tiz percre, hogy átvegye a környezet hőmérsékletét, és csak ezután töltsük le róla a képeket. Szintén fontos, hogy amikor kint vagyunk, próbáljunk meg nem közvetlenül a gépre lélegezni, mert a lehelletünkben lévő pára ráfagy a készülékre, és ez nem igazán tesz jót neki.

A hideg markáns hatással lehet a fényképezőgépben lévő akkumulátor teljesítményére, és nagyban csökkenti élettartamát is. Ennek oka, hogy a cellák kémiai reakció útján tárolják az elektromosságot, és ennek sebességét erősen befolyásolja a hideg. Persze fajtától függ, hogy mennyire: az olcsó réz-nikkel és a nikkel-kadmium elemek a legérzékenyebbek, teljesítményük tíz fok esésnél akár már a felére eshet, de az új Ni-MH akkuknál is kalkulálnunk kell a rövidebb rendelkezésre állási idővel. Legkevésbé a lítiumos áramforrások érintettek, ami jó hír, tekintve hogy a mai fényképezőgépek többségét már ilyen látja el energiával.


Ezért ha nem használjuk a gépet, ajánlatos meleg, zárt zsebben/táskában tartani, ahol testhőnk melegíti azt, hogy megóvjuk mind az elemeket, mind a fényképezőgépet magát. Ha azt látjuk, hogy erősen fogy az elem, akkor cseréljük ki a gépben lévőt a meleg helyen tartottra, és ezután ismét vissza: azt tapasztalhatjuk, hogy a hideg akkumulátor felmelegedésével az újra erőre kap, és folytathatjuk a fényképezést. Az igazán nagy hidegek esetére - profiknak - persze van más megoldás is, de ennek megkérik az árát. Erre fejlesztették ki a külső akkumulátort, ami folyamatosan meleg helyen lehet, és csak egy kábelen át csatlakozik a fényképezőgép DC portjára.

Nagy hidegben akár az LCD kijelző is elsötétülhet, csökken a frissítés gyakorisága, vagy akár teljesen kikapcsolhat. Ennek szintén szerkezeti okai vannak: az LCD kép - mint nevében is benne van - folyékony kristályokból alakul ki, így működését a hideg erősen befolyásolja. Szerencsére ezzel csak hazánkban manapság csak ritkán előforduló nagy fagyban, legalább -10 fok esetén kell számolni, és ilyenkor sem okoz tartós problémát, mert az LCD ismét felmelegedve gond nélkül fog működni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • babajaga #11
    Canon S2 IS.
  • babajaga #10
    "réz-nikkel és a nikkel-kadmium elemek a legérzékenyebbek, teljesítményük tíz fok esésnél akár már a felére eshet, de az új Ni-MH akkuknál "

    Ne keverjük nem lekvár ez!
  • Flashy #9
    azt hiszem ha eljutok az Antarktiszra, én is ilyen gyufásdoboz gépet fogok vinni :)
  • neoG #8
    baszki, ha nem mondod, észre sem veszem hogy van gép is a képen
  • detoxic #7
    De kurva jó gépe van a csajnak
  • Jogurtosz #6
    szép a sapkájaXD
  • Gabe Dearborne #5
    Nah. Grönlandra egyelőre nem megyek fotózni. Sem az Antarktiszra.
  • immovable #4
    perverz
  • mikloss #3
    Nagyon szép az a pingvin a 2. képen nekem is ez tűnt fel a cikkben :)
  • sanner011 #2
    Nekem is ez tűnt fel a cikkben:)