151
  • Epikurosz
    #151
    Nesze neked Afrika!
    Azt korábban is tudtuk, hogy a pestis onnan származik, most már biztos, hogy az AIDS is.

    A zindexes fiúk megint villantottak.

    Nekem legjobban a következő mondat tetszett:
    "Az új verzió, a 'haiti kapcsolat' cáfolja azt az eddig népszerű elméletet, miszerint a halálos kórt egy Gaétan Dugas nevű homoszexuális kanadai légiutaskísérő, az úgynevezett zéró páciens hurcolta be az Egyesült Államokba."
    Gaétan Dugas - micsoda név!
    Erre mondják, hogy nómen est ómen?
    :-)
  • Epikurosz
    #150
    Igen, itt kezdődik minden.
    Erre mondták régen, hogy bűnbánat, ma úgy hívjuk, hogy önkritika.

    Enélkül soha, senki, egy tapodtat sem lépett előre!
  • Ronny
    #149
    Nigeria: I Agree With Dr Watson

    Sok érdekes dolgot ír, mindenképpen tiszteletre méltó az önvizsgálatra való hajlandósága.
  • bvalek2
    #148
    Csak most látom, köszi a bíztatást, sok sikert spártai, cselekedd meg mit megkövetel a haza :)
  • Epikurosz
    #147
    errata: JPÉ
    (vagy, ha úgy tetszik: jépéé)
  • Epikurosz
    #146
    továbbiakban:
    józan paraszti ész = JPE (mint alapvető kognitív módszer)
  • Epikurosz
    #145
    Az első képletet egy antropomorfológiával (ammeg mi?) foglalkozó könyvben olvastam, de a józan paraszti eszemtől is tudtam. A második képletet az ujjamból szoptam.
  • Epikurosz
    #144
    Az analógiát alkalmazva, akkor levezetjük most az IQ képletét is:

    IQ = 33% genetika + 33% környezet + 33% akarat + 1% amit akartok (nyuszifül, pld. :-)
  • Epikurosz
    #143
    fizikum = 33% genetika + 33% környezet + 33% akarat + 1% amit akartok
  • bvalek2
    #142
    "Szerintem (a nemzés előtt) sportos, jó fizikumú szülőknek a gyereke is jobb fizikumú lesz, mint amilyen fizikumú a szülők átlaga volt születésukkor (tehát a szülők a saját fizikumuk javításával a gyermekük születéskori alapfizikumát is javítják)"

    Na ez az, ami nem így van. A gyerekednek csak azokat a tulajdonságokat adod át, amiket örököltél. Hogy te mit tettél nemzés előtt, az nem befolyásolja az utódod által örökölt géneket. Az embernek a nemzés pillanatától kezdve változatlan a genetikai összetétele. Rekombinálódás és _véletlen_ mutációk beépülése történik a zigóta kialakulásakor, ennyi. Aki gyúr, annak nem lesz később erős gyereke. Annak lesz erős gyereke, aki már eleve erős gyereknek született.

    Ez természetesen az IQ örökölt részére is igaz, de mint tudjuk, a kultúrális környezet, a nevelés is befolyásolja a felnőttkori szellemi képességeket. A kettő együtt adja ki a végleges személyiséget.
  • mrzed001
    #141
    Csak a pontosság kedvéért:
    Hiába fejleszted éjjel-nappal, sajnos a gyereked önmagától nem lesz erősebb a gyereked. Esetleg ha őt is edzed. Másik megoldás: olyan nőstényt/hímet választasz, aki jó fejlett (már alapból). És akkor a gyerekeidnek adsz egy kis plusz előnyt :)

    Nem, jól értetted. Szerintem (a nemzés előtt) sportos, jó fizikumú szülőknek a gyereke is jobb fizikumú lesz, mint amilyen fizikumú a szülők átlaga volt születésukkor (tehát a szülők a saját fizikumuk javításával a gyermekük születéskori alapfizikumát is javítják)
    Aztán hogy a hajlamok és az első 10-14 év merre módosítja a gyerkőc értékeit, nos ez már csak a társadalmon és saját magán múlik.
    Ja, és ez az inteligenciára is igaz.
  • AranyKéz
    #140
    << Europában és Észak Amerikában az emberek hozzászoktak az intelligencia-tesztekhez, tudják hogy mire számithatnak és az ö környezetük alapján állitották össze azokat. >>

    Nem véletlenül növekszik a feketék pontszáma a leggyorsabban, ahogy minél többször töltenek ki ájkú tesztet.
  • bandypappa
    #139
    Nem olvastam végig az összes kommentet, de szeretnék én is hozzáfüzni valamit.
    Europában és Észak Amerikában az emberek hozzászoktak az intelligencia-tesztekhez, tudják hogy mire számithatnak és az ö környezetük alapján állitották össze azokat.
    Amugy én nem hiszek az intelligencia tesztszerü mérésében, mert eléggé hézagosak.

    Vegyünk egy példát: Ha nekünk meg kellene találn a kakukktojást az eper, alma és paprika között, a többség a paprikát jelölné meg.
    Afrikában lehet, hogy még nem is láttak epret, vagy almát, igy a tesztet az ö körülményeikhez kellene szabni pl: melyik a kakukktojás a 3 gyökérzet közül? A többség tudná, ha napi kapcsolatban áll ezekkel, de nekünk fehéreknek lövésünk se lenne róla.

    Nem arról van szó hogy hülyébbek lennének nálunk, csak az átlag nem annyira müvelt, mint a világ ezen felén, meg az is hogy vannak komolyabb dolgaik is, mint a müveltség, plŰ: mit fogok enni holnap?
  • Epikurosz
    #138
    Tényleg el vagy keseredve. Mit mondjak vigasztalót neked? (ugyis csak este fogod elolvasni)

    Az elitünk egy nagy trágya, ezt tudja mindenki, de akkor ki kell nevelni az új elitet. Én ezt teszem, termopülei harcosként. :-)
  • bvalek2
    #137
    Mondjak valami rasszistát én is? Feketék ide vagy oda, a Vlagyivosztok - Vancouver vonalon élő népeket elárulta az elitje. Mert ilyenek a fehérek, értelmesek, de gátlástalanul aggresszívek, és könyörtelenek a saját fajtájukkal szemben is. Az uralkodó osztályunk fél, hogy idővel úgy lecserélik, ahogy azt tette az előző arisztokráciával. Ezért úgy döntött, hogy a népet cseréli le előtte. Íme, a fehér faj saját magát írtja ki. És nincs itt semmiféle zsidó összeesküvés, Izraelben pusztulnak legjobban a zsidók, ők is igazi fehérek, saját magukat gyűlölik. Lehet hogy a feketék (meg a cigányok) kevésbé önállóak szellemileg, ezért alkalmasabbak a birka nép szerepének a betöltésére. Mindenesetre az űrt, ami háborúkkal és abortusszal keletkezett, keletről jövő élelmes népek is betölthetik, és jó úton haladnak efelé. Hiába a fehér faj tehetsége, ha saját maga ellen használja fel. Összecsukódik az olló körülöttünk, az egyik szára nálunk is élelmesebb és sárga, a másik barbárabb, de szapora és fekete. Kellett minden munkára való értelmes férfit legyikoltatni egymással a világháborúban? Agymosásnak kitenni az apa nélkül felnövekvő nemzedéket? Pusztán hatalomféltésből. Hát most itt az eredménye!

    Ahogy a Terminátor is mondta: a vérünkben van az önpusztítás. Ez csak a fehér fajra vonatkozik persze. A feketék arra sem képesek hogy ilyen szervezett módon legyenek öngyilkosok, a sárgák pedig röhögve nézik végig ahogy végzünk magunkkal, és befurakodnak a helyünkre. Az emberiség reménysége lassan Kína lesz, remélem ők kiveszik a hullamerev kezünkből a stafétabotot, és folytatják a civilizációt. A röhejes az, hogy nem is ők írtottak ki minket, hanem mi tettük, teljesen egyedül, külső segítség nélkül.

    Természetesen tisztelem a keleti, és a déli népeket is, most csak az elkeseredés miatt valahogy nem sikerült politikailag korrekt hozzászólást összehoznom. Még mielőtt felkelne a Nap, megyek munkába robotolni a családomért, meg a KISZ vezetésű, Új Kínai-Cigány Köztársaság nagyobb dicsőségére. Ámen!
  • bvalek2
    #136
    Magyarországon több a HIV fertőzött, mint Romániában?
  • vax
    #135
    Nem akarlak megbántani, igy ismeretlenül, főleg, hogy minden hozzászólásodat nem olvastam el, de egy biztos (ne tapasztald meg és ne is lásd), de életedbe még nem tapasztaltad meg és nem láttad milyen az abszolút szegénység. Életedbe nem jártál még olyan helyen ahol ezek vannak jelen, mert ekkora ökörséget nem írnál.
  • Epikurosz
    #134
    Honnan tudod, hogy nem teszi?
  • AranyKéz
    #133
    Mondjuk elkezdhetnél szaporodni, ha állítólag annyira értékes a génkészleted.
  • Epikurosz
    #132
    vagy Delta 32-es gén?
  • Epikurosz
    #131
    Nem vesd el a sulykot. Mlg az is elképzelhető, hogy Afrikában kialakul egy olyan lakosság, amely reusztenssé válik a hiv vírussal szemben, és mi leszünk a hunyók (bár már Európában is vannak aids-rezisztens emberek, azok, akiknek az ősei a pestist is kiröhögték - delta gén?).
  • Ronny
    #130
    Az AIDS miatt tanárok nélkül maradhatnak a Mozambiki gyerekek

    ahol olyen szinten életképtelen a lakosság, hogy még az értelmiségiek is hullanak mint a legyek az óvszerhasználat hiánya miatt azoknak tényleg nincs sok esélye az életben maradásra, de szerintem azoknak sem akikkel keverednek(a jövő európája).
  • Epikurosz
    #129
    Így van. Én is mindig szerettem volna uralni a világot. :-)
  • haxoror
    #128
    aha.

    Márpedig nagyon úgy néz ki hogy csak egy csoda menthetné meg őket.


    Európáért és a fehérekért kár aggódni, az emberek hajlamosak az elmúlt 10-100 év alapján megítélni a történelmet figyelmen kívül hagyva a régebbi eseményeket, szeretik azt hinni hogy a fehérek már megváltoztak, már békések, már nem akarják uralni a világot, lenyugodtak sőt örülnek hogy "színesedik" a kontinensük stb.

    Aztán jön a megdöbbenés meg a sírás, mint annyiszor már...
  • Epikurosz
    #127
    mintha a négerek nem analizálnának. ne légy naív viktoriánus.
  • Ronny
    #126
    azért ehhez lesz még egy-két szavunk.
  • bvalek2
    #125
    öööööö... meg tudom magyarázni
  • Epikurosz
    #124
    megmondjam a tutti: nem lesz itt semmifeéle kihalás, hanem keveredés.
  • haxoror
    #123
    Na csak kibújt a szög a zsákból :)
  • bvalek2
    #122


    Így igazságos
  • bvalek2
    #121
    Igazán leírhattad volna, szívesen kiröhögtünk volna, a humoros hozzászólásokat is értékeljük. Egyenlőre nem úgy néz ki, hogy kihalnának a feketék, inkább a fehérek lélekszáma csökken pár millióval évente. Lassan minden kontinensen kisebbségbe szorulunk. Igen, fel fog szabadulni egy kontinens, európa, és méltóbb, szorgos népek lakják majd, akiknek az anális szex helyett a családért való mindennapi munkán jár az eszük.
  • haxoror
    #120
    Írtam egy hosszút de végül kitöröltem szal maradjunk annyiban hogy ha te így érzel ahogy az az írásodból lejön az a te dolgod.

    Az én szememben a feketék értéktelenek, semmi hasznosat nem tettek az emberiségért és csak a baj van velük, nem fáj a szívem egy primitív rasz törvényszerű kihalása miatt legalább felszabadul egy kontinens amivel mi, ellentétben velük végre valami hasznosat is kezdhetünk.
  • Epikurosz
    #119
    nyalj csak!
  • bvalek2
    #118
  • kukacos
    #117
    Olvasd el még egyszer a wikit, 160-320 km átmérőjű területen vannak szétszórva a romok. Ugyanitt: "Archaeologists generally agree that the builders were probably one of the Shona-speaking peoples." Akik pedig feketék. Természetesen a XIX. századi történelemtudomány mondott minden zöldséget, csak hogy ezt elfogadja, mert még a végén kiderül, hogy a feketék mégsem teljesen állatok.

    Értem, Stonehenge az európai ember kimagasló kulturális teljesítménye, ami magasan szervezett társadalmat igényelt, míg Afrikában ugyanaz csak primitív kőkorszaki temetkezési hely. Hát ha nagyon azt akarod látni, amit akarsz, akkor úgy is lesz.

    Axum: ha arra a szösszenetedre gondolsz, hogy a Vörös-tenger melléki kereskedelem segítette a fejlődését, akkor ezzel az erővel az összes európai kultúra "pusztán" az egyiptomi, közel-keleti, római befolyás miatt tart ott, ahol, sőt, mi magyarok mi értéktelenebbek vagyunk, mint az afrikaiak, hiszen még a mezőgazdaságot se találtuk ki egyedül, hanem átvettük más népektől. A civilizációs fejlődés egy területen külső hatások eredője, nem kizárólag az ott élők saját találmánya. Dél-Afrikában épp azért nem alakult ki jelentős birodalom, mert el volt vágva a világ többi részétől.

    Ashanti: mert hogy XVIII. század, akkor már nem ér? Az első európai 1817-ben járt ott, és el se hitték a beszámolóit. Tény az, hogy pusztán feketék lakták, és kifinomult politikai és társadalmi életet éltek. De volt arra felé más is:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Songhay_Empire
    http://en.wikipedia.org/wiki/Mali_Empire
    http://en.wikipedia.org/wiki/Timbuktu

    Magyarán az, hogy a feketék nem lettek volna képesek államot létrehozni, butaság.

    ...viszont olyan szintű városállamok fenntartására mint amilyenekkel elindították az emberi civilizációt, na arra még a Sumér területek SEM voltak alkalmasok öntözés nélkül.

    Oké, de ez most hogy jön ide? A sumérok szuperintelligensek voltak, és jelenleg ők uralják a világot? Vagy mi van?

    A mezőgazdaság a közel-keleten több mint 11ezer éve jött létre, 8ezer éve tőlük függetlenül a távol-keleten, szintén teljesen függetlenül több mint 7ezer éve amerikában de fekete-afrikában nem, mert... miért is? Nem voltak termő területeik? Nem volt semmi növény amit évezredek! alatt háziasítani tudtak volna?

    Pontosan! Már lejjebb is kérdeztem, de megint megismétlem, mert elegánsan átsiklottál rajta: tudsz EGYETLEN növényt mondani, ami Dél-Afrikában honos, és képes eltartani egy társadalmat, mint a rizs Ázsiában, a gabona a Közel-Keleten vagy Egyiptomban, vagy a kukorica Amerikában? Hasonlót haszonállatra.

    Miért lennének a feketék "fejlettebbek" csak azért mert ott élnek?

    Nem akarod megérteni: nem azért fejlettebbek, mert ott élnek, hanem mert a legutóbbi időkig jobban csinálták a túlélést Afrikában. Márpedig nyilván nekik ez volt a fontos.

    Ennyi erővel a zebra és a zsiráf fejlettebb az embernél mert ők mégjobban tudnak ott túlélni

    Bizonyos szempontból igen. Millió évekig az ember csak egy volt a sok majomféléből, akit sokszor kihalás fenyegetett. Az utóbbi tízezer évben önerősítő folyamatok indultak be az ember fejlődésében, amire nincs példa a Föld történelmében, de ezt a zebra se láthatta előre. Arra sincs garancia, hogy ez a folyamat a végén nem fog-e mégis az ember kihalásához vezetni. De nem én húzom ezt a bugyuta analógiát, hanem te: versenyeztetni a feketéket a fehérekkel pontosan annyira unfair, mint versenyeztetni a zebrát az emberrel. Nem azonos a startvonal. Nézetedben visszaköszön az a vallási eredetű butaság, miszerint az evolúció csúcsán a homo sapiens sapiens áll, és az evolúció előremutató fejlődés. Hát nem: ha füvet kellene rágnod Afrika szavannáin és egy oroszlán vadászna rád, a zebra csúfosan rádverne minden tekintetben. Erre megint azt mondod, hogy deazember puskával jár, erre én megint azt mondom, hogy azt nem a szavannán fejlesztette ki.

    az emberi túlélés nem a fizikai képességektől függ hanem a szellemiektől, az ember nem a környezetéhez alkalmazkodik hanem a környezetét alakítja át, na ezaz amit az afrikaiak NEM csináltak.

    Ennek fuss neki mégegyszer. Vagy csak menj el egy afrikai faluba, és vállald át egy ottani férfi tizenhat órás mezőgazdasági munkáját, hogy érezd, mennyire nem igyekeznek megváltoztatni a környezetüket. Primitív sztereotípiák áldozata vagy, miszerint a feketék csak ülnek a banánfa alatt, és várják, hogy a szájukba essen. Az, hogy te most lemész a szupermarketbe és veszel felvágottat, csak az utóbbi pár száz év eredménye.

    Ha Afrika egy teljesen izolált védék lenne amit csak manapság fedezne fel a világ akkor kvázi-kőkorszakon kívül semmit sem találnánk ott mivel SEMMIT nem tettek azért hogy jobb legyen nekik.

    Ezt a "semmit"-et elmagyaráznád az eddigiek függvényében? Létrehoztak államokat, megpróbáltak jobban élni nehéz körülmények között, ennyi sikerült. Szerintem te és én sem tudtunk volna többet tenni az ő helyükben. Nem tehetnek róla, hogy mások jobb világba születtek.
  • Epikurosz
    #116
    Azér a kantár, (a nyereg?), az íjj, a számszeríjj, amibe-a-lábat-bedugják sem semmik.

    iGAZából azt látjuk, hogy az ember - épp ahol ügyködött - csinált magának hasznos kis ezsközöket. Homo szerszámcsináló.
  • Epikurosz
    #115
    Úpsz! Végigolvastam az alábbi hsz-eket is, még bé_valekét is :-))

    Gyermekeim!

    Szeretnék figyelmetekbe ajánlani néhány érdekes és értelmes gondolatot:

    Nekem az csípi különösen a szemem (csipám), amikor olyanokat hallok, hogy a feketéknek jajdejó a fizikuma, meg a szegzuális kapacitása stb.
    Miért, nekünk nem?

    Amikor a kenyai maratoni futókra nézek, nekem óhatatlanul az ősmagyarok jutnak az eszembe, akik rótták a mesés kelett végelláthatatlan rónáit. Hej, micsoda fizikumuk lehetett nékik!

    Amint, aztán hont foglaltunk, és letelepedtünk, "városbéli, puhány nyavalyásokká" váltunk, akiket gyötör a csúz, a köszvény és a láz és a törökök, tatárok, németek, ruszkik kenterbe vertek.
    Miért hagytuk, hogy így legyen?
    Lehetne másként? igen, de nehezen.
    Az ugyanis már nem kivitelezhető, hogy naponta az ember legyalogoljon min. 30 kilométert, pedig ez a dolog nyitja.

    Én egyébként, anno, csináltam egy kísérletet.

    Kb. fél évig cseszegetett a dokim azzal, hogy magas a koleszom, és felírt csökkentő gyógyszert. Eredmény: nyulla.
    Ekkor beiratkoztam egy bodibilding terembe, és nyomattam több, mint egy évet. Három (+) hónap alatt a koleszom, trigliceridem szintje olyan volt, mint a szentírás!!!
    Akkor meg minek a gyógyszer- mármint ilyen flancságokra?

    Én, ha akarom azért fizikailag tudom nyújtani a testem. Most, akkor a kérdés z, hogy az afrikáner, ha akarja, tudja-e nyújtani az eszét? Szerintem, igen, tehát genetikailag nincs akkora különbség, csak a nevelésen múlik a dolog. Ehhez viszint az kellene, hogy nem Robert Mugabe-szerű csirkefogól kormányozzák őket, hanem olyan Mózes-félék, akik azt mondják, hohy, na ennyi volt a bálványimádás, ez után kardélre hányom azt, aki nem teszi le az érettségit. Lenne is magolás és körmölés Afrikában!

    Ilyen feladatra azonban talán még Nelson mANDELA SEM ALKALMAS. Afrikának nincs még Gandhija sem.

    (ide egy beböfögés ikon akartam tenni:-)
  • haxoror
    #114
    Gyűjtögető népeknél az egyik legnagyobb gátja a fejlődésnek az írásbeliség hiánya, a tudás hordozója a sámán aki egyfajta polihisztor hiszen a törzs ÖSSZES tudását hordozza, ez erősen lekorlátozza a tudásmennyiséget amiről beszélhetünk hiszen egy átlagon felüli ember sem tud mindent fejben tartani, a sámánnak MINDENT meg kell tanulnia (szájhagyomány útján) majd ugyanezt a tudást még a saját életciklusában tovább kell adnia az utódjának különben a tudás vele együtt elveszik, generációnként "újramásolódik" a tudás ami hatalmas hibalehetőségeket rejt magában, gyakorlatilag 20-30 évenként esély van rá hogy az aktuális sámán rosszul adja tovább az információt (ittfőleg a törzs története a fontos ahol idővel a részletek áldozatul esnek, ha a sámán idő előtt meghal betegségben akkor a többi törzstagtól kell a tudás forgácsait összeszednie az új sámánnak ami törvényszerűen azonnali "adatvesztéssel" jár).

    A bumeráng kialakulása az íjjal és a lándzshajítóval együtt elég rejtélyes, valószínűleg a törzs egy kimagaslóan zseniális (vagy szimplán szerencsés :) tagja találta fel valamikor és a használat és elkészítés technikáját a többieknek is megtanította de magát a működés elvét a többiek nem értették és nem is kellett érteniük, ez az egyszerűbb gépeknél nem probléma.
  • haxoror
    #113
    "Nem egy erődről van szó, hanem egy országnyi méretű területen szétszórt romokról. Pont mint egy ősi civilizációnál szokás"

    Na ez azért erős csúsztatás, 500 km² baromira nem nagy terület, alig több mint 20*20 km, Budapest önmagában nagyobb területet foglal el.
    Ja és mint írtam, egyáltalán nem bizonyított hogy a feketéknek bármi közük lett volna hozzá, sokkal életszerűbb a kolónia elmélet.

    Senegambian stone circles - kőkorszaki szintű temetkezési helyek, semmi több

    Axum - XV. század és ETIÓPIA! Ugyan az vonatkozik rá amit korábban írtam a Vörös-tengerről pláne még masszívabban vonatkozik rájuk.

    Ashanti Confederacy - XVIII. század! Ezt most viccnek szántad?

    "A suméroknak szerencséjük volt, a vidékük öntözés nélkül is rendkívül alkalmas volt a mezőgazdaságra."

    ...viszont olyan szintű városállamok fenntartására mint amilyenekkel elindították az emberi civilizációt, na arra még a Sumér területek SEM voltak alkalmasok öntözés nélkül.

    A mezőgazdaság a közel-keleten több mint 11ezer éve jött létre, 8ezer éve tőlük függetlenül a távol-keleten, szintén teljesen függetlenül több mint 7ezer éve amerikában de fekete-afrikában nem, mert... miért is? Nem voltak termő területeik? Nem volt semmi növény amit évezredek! alatt háziasítani tudtak volna? Na igen...

    "A csónakos példám arra vonatkozott, hogy szerintem meg az a "fejlettebb", aki jobban túlél. Tény az, hogy a fehérek száz évvel ezelőttig élni sem voltak képesek Afrikában. Ott a feketék jobbak, az biztos. Jelentős fehér telepek mai napig olyan vidékeken vannak csak, ahol az éghajlat hasonlít az aurópaihoz."

    Miért lennének a feketék "fejlettebbek" csak azért mert ott élnek?
    Ennyi erővel a zebra és a zsiráf fejlettebb az embernél mert ők mégjobban tudnak ott túlélni, az emberi túlélés nem a fizikai képességektől függ hanem a szellemiektől, az ember nem a környezetéhez alkalmazkodik hanem a környezetét alakítja át, na ezaz amit az afrikaiak NEM csináltak.

    Ha Afrika egy teljesen izolált védék lenne amit csak manapság fedezne fel a világ akkor kvázi-kőkorszakon kívül semmit sem találnánk ott mivel SEMMIT nem tettek azért hogy jobb legyen nekik.
  • physis
    #112
    Bocsánat, kimaradt:
    Bjerre, Jens (1964). Kalahári. Kőkori emberek az atomkorban. Budapest: Gondolat.