Szekeres Viktor

Superbad - Avagy miért ciki a szex?

Megérkezett az új évezred Amerikai pitéje. Hosszú volt a várakozás, de kivártuk, míg újabb tehetség lúzereket játszó színészek nőttek fel.

Úgy kellett már egy új Amerikai pite az amerikai népnek, mint...., mint..., mint a magyarnak. Az Amerikai pite hullámán meglódult a tiniszex vígjátékok sora, hiszen jött a Cool-túra, az Eurotúra és az európai klónok (pl. Hangyák a gatyában), de utána mintha mégis csak megbicsaklani látszana a nagy fellelkesülés. Tavaly itthonra már csak olyan söpredék jutott el, mint a Party gimi, amely ráadásul még csak nem is tavalyi film volt.

És ha már Jason Biggs úgyis nyugdíjba vonult (Hogy kicsoda? Pontosan...), ideje újabb tiniidolokat keresni. A lényeg, hogy ne legyenek adoniszok, ne ők legyenek a pompomlány-megfektető irányítók, legyenek olyan szemüvegesek, kövérek és pattanásosak, mint mi..., ööö, vagyis, szóval mint azok, akik szemüvegesek, kövérek és pattanásosak.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A Superbad három főszereplőjében megvan minden hozzávaló: berántják a gátlásosakat a moziba, hogy lássák, nekik is van esélyük és a sportolókat sem hanyagolják el, hogy röhöghessenek a sok bénán, akiken az iskolában amúgy is röhögni szoktak. (A súlyos sztereotípia természetesen az amerikai nézőre értendő, idehaza még sem a gimnáziumi amerikai foci, sem a középiskolás pompomlány-képzés nincs különösebb magas fokon. Dettó viszont a klikkesedés.)

Kész mázli, hogy minden lúzerségük ellenére a Superbad főszereplői (oké, csak 66,6%-uk) beszélőke terén nem szenvednek csorbát, mert olyan szövegeket nyomnak, amit csak egy 25 éves hollywoodi forgatókönyvíró adhat a szájukba. Nagy szerencsénk, hogy a szkript egy 25 éves hollywoodi forgatókönyvíró, bizonyos Seth Rogen műve, aki alig pár napja még a Felkoppintva című filmben játszott jó dumájú balféket. Csoda, hogy az egyik főkarakter neve Seth, a másiké meg Evan lett? (A másik író Evan Goldberg. Még tinikorukban kezdtek neki az irománynak - meg is látszik jó, és rossz értelemben is.)

A jó duma persze nem csak elmés szövegekben merül ki, hanem észvesztő tempójú, kábé 3-4 bazmeg/perc sebességű káromkodásban is. Ráadásul az eddig mindenki által ismert fuck-olás mellett jóval változatosabbá válhat a néző angol káromkodáspalettája, ha megnézi a Superbadet. (Repesve várjuk a szinkront.)

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A Superbad természetesen arról szól, mint az összes többi amerikai (angol, francia, német) tini szexvígjáték: pár középiskolás csajt akar szerezni magának. Úgy. Jelen esetben az indok a "nehogy már kezdőként menjek az egyetemista csajok közé" mottó. Persze egyik hősünket sem fenyegeti a veszély, hogy továbbtanulásakor egyetemista lányok fogják letámadni, de attól még előttük van egy esti buli és már előzetesen megpróbálnak bevágódni a lányoknál azzal, hogy hamis személyivel piát ígérnek az egész brancsnak.

Az egész film egyetlen őrült éjszakai rohanás története, mely a rövid felvezetés után a három jóbarát, hol együtt, hol külön töltött útját követi a félresiklott piavásárlástól a másnapos ébredésig. Ilyen szempontból a pörgéssel nincs is gond, viszont a szereplők hiába hozzák remekül a karaktert, ha csuda unszimpatikusak (pedig Jonah Hill volt az egyetlen jó pont az Evan, a minden6óban). Még szerencse, hogy az elsőfilmes Christopher Mintz-Plasse (Fogell) kihúzza őket a szarból, és hoz egy szerethető (és nem mellesleg remek) karaktert a két főlúzer mellé.

Minek is nevezzelek, becézhetnénk a Superbadet, amely a premierje óta tartja magát az IMDB 250 legjobb filmje között, és mely mivel Judd Apatow-film (ld. még a Felkoppintva-kritikát és benne eszmefuttatásunkat Apatow-ról, az új komédiaistenről) tuti 100 millió fölötti bevételt jelent a stúdiónak. Ha erősen ránézünk a Superbad körmére, akkor bizony semmi említésre méltót nem találunk.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Kaja, pia, tiniszex, erekció - már mind láttuk számtalan jobb feldolgozásban. A Superbad csak jókor volt jó helyen, semmi több. Amúgy pedig - ahogy tanult kollegám meg is jegyezte - kész röhej, hogy egy tiniknek szóló filmet - melyben a szereplők úgy beszélnek, mint a tinik - a sok explicit duma miatt éppen a tinik számára tettek korhatárossá, illetve kísérőkötelessé. (Valahol nevetséges és prűd társadalmunkat is jellemzi, hogy egy Alien vs Predator vagy a Die Hard 4 is alacsonyabb korhatár-besorolást kapott, mint a rémisztő Superbad.)

Persze nem kell megijedni, vannak jópofa dolgok a Superbadban is. A szereplők eléggé elvetemült, már-már mesébe illő helyzetekbe kerülnek, olykor rájuk tör a tanítási vágy és közhelyes igazságot mormolnak, de szerencsére jön Seth Rogen, aki bajuszos zsaruként megmenti a bagázst és sok pluszpontot szerez a filmnek.

Akárcsak a Felkoppintvánál (meg az Ünneprontók ünnepénél meg a Taplógáznál) ismét egy főleg Amerikára írt komédiával állunk szemben, ami a nagy Amerikai pite ínségben szenvedőket ki fogja elégíteni, no meg azokat, akik gurgulázva nevetnek azon, hogy ha egy mozifilmben egy szereplő azt mondja premierplánban, hogy "fasz". Vagy, hogy "faszkarbantartás".

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk
ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Superbad, avagy miért ciki a szex (Superbad)
feliratos amerikai vígjáték, 114 perc, 2007

Rendező: Greg Mottola
Forgatókönyvíró: Seth Rogen, Evan Goldberg
Operatőr: Russ T. Alsobrook
Zene: Lyle Workman
Producer: Judd Apatow, Shauna Robertson

Szereplők:
Jonah Hill (Seth)
Michael Cera (Evan)
Christopher Mintz-Plasse (Fogell)
Seth Rogen (Michaels)
Bill Hader (Slater)
Martha MacIsaac (Becca)
Emma Stone (Jules)
Aviva (Nicola)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • koimbra1978 #25
    Tegnap sikerült megnézni, hogy ez mekkora egy gané volt. Judd Appatow -ot mostmár eltemettem magamban , idén már ez a második írtó gáz filmje
  • winnie #24
    nem enni kell., hanem nézni. ők megnézik - te is megnézted 120ezer változatban a sztorit. onnantól kezdve mindegy, hogy bejön-e.
  • sonic1xx #23
    hát én nem tudom mit esznek ezen az amcsik...már 120ezer változatban megjelent hogy pár lúzert a film elején lekoptatják a csajok, de a végén mindig meghuzzák a legjobbakat, kivéve egy aki egy csúnyábba szeret bele és azt zsinnyegteti meg! most komolyan, ez már annyira nem vicces! én is fiatal vagyok, de vhogy nem jönnek be azok a poénok, ahogy a gumit felfedezik, meg hogy a bréjük haptákba vágja magát és nem tud vele mit csinálni! 1000X lerágott csont, nem tom mi benne a poén .....
  • Yoshimitsu #22
    És a felének is csak az oldalbordája. :D
  • Theodolit #21
    Most nem azért de én sem a pitét ne nézem se ezt, ezt a témát mindig a tőlünk olyan k**** távoli szemszögből mutatják h semmi realitása nincs MO.-n az egésznek, arról nem is szólva inkább horror vagy akcio filmet nézek mint ilyen szarokat.
    plusz utálom ezt a szót "tini" megis h hangzik ez? vazze én meg egy fiu ismerősömtől se hallotam ezt a szót max. lányok használjak az meg mint tudjuk csak a fele az embereknek.
  • VvD #20
    Hát, tegnap néztük meg a moziban...azazhogy majdnem. A felénél kijöttem. Azt hiszen ennyire udorító filmet is régen láttam már. Elhiszem, hogy vkinek ez a végnélüli "fuck" -olás tetszik, de az én gyomrom nem bírja. Meg a poénok is elég szarok voltak. Azt hiszem visszasírom az Amerikai Pitét. Az legalább még hihető volt valamennyire és izléses. Ez egyszerűen izléstelen.
  • Arnoux #19
    Az első hozzászólokra válaszolva nem az olyanoknak kéne szídni az amcsi pitét akik nem is tinik. Én sem szídom a Titanicot. Kérdezzetek meg 50 embert a suliból, h jó-e az amcsi pite. És nem gettó suliba járok.
  • Arnoux #18
    Nekem a legjobban az amcsi pite 4 jött be, abból is a jó szövegek. Haverokkal hónapokig azokon röhögtünk. Amcsi pite 5 is marha jó csak abból hiányoznak a jó dumák (mivel feliratos a film)
    "megpróbálnak bevágódni a lányoknál azzal, hogy hamis személyivel piát ígérnek az egész brancsnak."
    Marha nagy bevágódás, én 15 évesen (nyáron) bementem a tescoba vettem egy Cherrys Garronét adtam személyit, megnézte, kifizettem, elmentem. Kis boltokban is ott veszel piát ahol akarsz.
  • Yoshimitsu #17
    Amerikában is a mami füzijéből önállósodnak és mennek kollégiumba meg albérletbe, persze ott is van kivétel aki elmegy melózni, de valami tipikus diákmelót zúznak.
    Pont ez a paradoxon, hogy itt 15 évesen már megy a ba..ás orrba szájba, de 26 éves korában is még azt hiszi egyetemistaként hogy a papi pénzéből meg a diákhitelből kell beba..ni a szigeten.
  • Ronny #16
    "Mert ott aztán tényleg gyerekszámba veszik az embert 21 éves koráig papi mami pénzeli"

    érdekes elképzeléseid vannak. Kint az a természetes, hogy a gyerek 18 éves kora után valamilyen szinten önállósítja magát, ezzel szemben itthon az egyetemisták többsége még a szülői kégliben lakik. Ez csak akkor válik igazán nevetségessé, amikor a bulikban már 14 éves koruk óta játszák a nagyfiút/nagylányt(közben meg a mami főztjét eszik).