MTI

Internet Hungary Tihanyban

Ma reggel kezdődött és szerda estig tart a nyolcadik Internet Hungary konferencia Tihanyban. Az egyik fő téma a televíziós és rádiós digitális átállás, a másik pedig hogy az internetes keresők miképpen segítik az üzletet, de szóba kerül az online reklám, a média változó szerepe és a mobilkommunikációhoz kapcsolódó témák is.

Új esélyegyenlőségi kihívásnak nevezte a szélessávú internet elterjesztését az Internet Hungary konferencián mondott megnyitójában Kóka János gazdasági miniszter. A most nyolcadik alkalommal megrendezett, kétnapos konferencia fővédnöke arról beszélt, hogy a kormányzatnak ott kell beavatkoznia, ahol a piac önmagában nem képes garantálni adott területek szélessávú internettel való ellátását, ügyelve eközben arra is, hogy minél tágabb tere legyen a versenynek, illetve segítsenek, hogy minél többen élhessenek a szélessávú világháló-elérés előnyeivel.

Kóka János a tudás és a motiváció hiányát nevezte a két legfőbb gátló tényezőnek, megjegyezve, hogy napjainkban a társadalom 57 százaléka "digitálisan írástudatlan", azaz nincs tisztában azzal, mire és hogyan használja az internetet; ezért indít tudásátadó, motiváció-teremtő programot a szaktárca. A miniszter szavai szerint ennek érdekében - 20 céggel együttműködve, az azok által felajánlott összeget megduplázva, így összesen 510 millió forintból - elindítják a digitális írástudás terjedését elősegítő Netrekész programot.


A konvergens - azaz a hírközléssel kapcsolatos feladatokat is magában foglaló - médiahatóság megteremtésének esélyeiről beszélt előadásában Sarkady Ildikó audiovizuális ügyekben illetékes kormány-főtanácsadó. A kérdésben még egyeztetnek a pártok, de "az eddig beérkezett álláspontok a konvergens hatóság irányába mutatnak" - mondta, hozzátéve, hogy meg kell vizsgálni, "érett-e már a hazai piac" erre a megoldásra.

Sarkady Ildikó azt hangsúlyozta: átlátható, minél függetlenebb, alapvetően a szakmaiságot előtérbe helyező média-felügyeletet kívánnak megteremteni. Az új műsorszolgáltatók piacra lépését "mindenképpen egyszerűsíteni szeretnénk", a 12 éve meghozott médiatörvény tulajdonosi korlátozásai pedig "nem tarthatóak a digitális korszakban" - fejtette ki egyebek mellett a kormány-főtanácsadó. Szólt arról is, noha a Nemzeti Audiovizuális Média Stratégia (NAMS) társadalmi vitáját lezárták, a közszolgálati médiumok esetében ezt nyitva hagyják. Megjegyezte, hogy ez utóbbi terület kérdései "önálló törvényi keretek közé kerülhetnek".

A több mint félmilliárd forintot olyan programokra fordítják, amelyeket civil szervezetek kezdeményeznek. A most 255 millió forint plusz 255 millió forint értékű program állami és magánfinanszírozással működik: amennyi készpénzt, illetve amekkora értékű szolgáltatást ajánlanak fel a piaci szereplők, annyi pénzt ad az állam. Az állami rész 255 millió forintjára magyar civil szervezetek pályázhatnak, míg a magánszféra 255 millió forint értékű felajánlását a program népszerűsítésére fordítják a piaci szereplők. A programhoz továbbra is várnak a magánszférából felajánlásokat. A minisztérium arra számít, hogy jövőre mintegy 300 millió forint állami pénzre pályázhatnak a civil szervezetek. A tárca a jövő évi tervezett költségvetésében már elkülönítette ezt az összeget.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A programot jelenleg 20 cég támogatja, ezek közül a legtöbb pénzt a Magyar Telekom adta: 40 millió forint készpénzt, illetve a csoport 24 millió forint értékű szolgáltatással, például reklámfelülettel is segíti a NETreKészt. A HP Magyarország pedig 5 millió forint készpénzzel és az igényeknek megfelelően eszközökkel támogatja a programot. A minisztérium szerint azért van szükség erre, mert a magyar felnőtt lakosság 57 százaléka digitálisan írástudatlan.

A program két modulból áll, az egyik az országos jelentőségű, a másik a helyi kezdeményezéseket támogatja. Az országos programokra egyenként 5-25 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatást adnak: az állami pénz azonban legfeljebb a költségek 70 százalékát fedezheti. A helyi programokra 600 ezer forint - 5 millió forint közötti összeg adható, ami a költségek maximum 85 százalékát fedezheti. A civil szerveztek első körben október 16. és november 16. között nyújthatják be pályázataikat. A cégek által összeadott pénzt egy erre a célra általuk létrehozott nonprofit kft. költi el.

Minden kutatás szerint a tudás és a motiváció hiánya a gátja ma az internet további terjedésének. Az állam dolga ezért Kóka szerint egyrészt az, hogy segítse az infrastruktúra fejlesztését ott, ahol piaci alapon nem éri meg, másrészt pedig az, hogy terjessze a digitális kultúrát, s minél több embernek segítsen megérteni az internetet. A miniszter közlése szerint a következő 6 évben 20 milliárd forintot költenek állami forrásból a széles sávú fejlesztésre az ellátatlan területeken. Kóka a napokban két mobilszolgáltatóval is tárgyal a szolgáltatási licenc meghosszabbításáról. A licencekért nem kevés pénzt kérnek, de emellett azt is feltételül szabják, hogy a két cég egyenként 20-20 milliárd forintot költsön a mobil széles sáv kiépítésére ott, ahol piaci alapokon ez nem érné meg.

Az eseményen Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke kifejtette, hogy a hatóság a szabályozáson, a verseny növelésén keresztül tudja támogatni az infokommunikáció, ezen belül az internet fejlődését. A cél az, hogy a fogyasztóknak minél jobb legyen helyzete az árat, az értéket és választékot tekintve. Az elnök szerint az árak az elmúlt években nominálisan is csökkentek, amit legjobban az internet esetében, legkevésbé a mobilkommunikáció esetében érzékelnek a felhasználók a felmérések szerint. Az fogyasztói árban is megmutatkozó csökkentést a hatóság a nagykereskedelmi árak szabályozásával tudta elérni.

Pataki Dániel közölte, hogy a jövőben a vezetékes hangpiac tovább csökken, miközben a mobil hangátvitel stagnálni fog. A növekedés motorja a mobil adatforgalom és az IP-média fejlődése lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • shabba #26
    Valóban nem épp netszolgáltatásra termett technológia, hisz nem arra született, hanem egy meglévő technológia(vezetékes telefon) infrastruktúrájának "megerőszakolása", hasonlóna ahogy pl. a kábelnet a kábelszolgáltatóknál.

    Hogy miért mégis ez a legelterjedtebb? Azért mert széles kört elér, így viszonylag rövid idő alatt nagy tömegeket lehet elérni vele olcsón, megfizethető árszint mellett. Ezért is tudott viszonylag hamar igen széles körben elterjedni a szélessávú netszolgáltatás. Ma világszerte a 313 millió szélessávú kapcsolódásnak a 2/3-a, több mint 200 millió kapcsolódás ADSL alapú.

    Az ADSL és kábelnet esetén egy olyan infrastruktúrára építkeznek aminek igen nagy az elérési hálózata, a teljes előfizetői kör igen magas százalékát lefedi. Így költséghatékonyabban lehetett hálózatot kiépíteni ami alacsonyabb netdíjakat eredményezet, így hamarabb is tudott elterjedni a technológia.

    Persze lehetett volna már az elejétől teljesen új hálózatot kiépíteni zöldmezősen, ami alapból adatszolgáltatásra épül. Ott kevesebb gond lenne a minőséggel és a sávszélességgel mint az xDSL vagy kábelnetes technológiák esetén. Csak jóval drágább lenne hisz egy teljesen új hálózatot kellene kiépíteni egészen a végpontig, és ennek a kivitelezése is roppant időigényes. A magasabb ár és sokkal lassabban bővülő területi lefedettség, lassan terjedést is jelentett volna a szélessáv történetében. Ha ehhez ragaszkodtak volna a szolgáltató, ma nem lenne 300 fölötti szélessávú kapcsolódás, talán csak a tizede, és a kapcsolódás ára is jóval drágább lenne mint jelenleg. Persze annál a kevés kivételezettnél akinél lenne, jóval jobb szolgáltatás lenne elérhető, de a maradék 90% még mindig a 56-os modemet lenne kényszerű használni percdíj alapon. Nem biztos hogy az sokkal jobb helyzetet eredményezne. Persze ha közte lenne a kevés szerencsésnek akkor neked már mindegy lenne, de ha nem gondolom te sem lennél túl boldog a betácsázós eléréseddel.

    Most már azért hogy látszik egyre jobban szélesedik a szélessávú tábor, egyre inkább nő az igény a jobb és gyorsabb elérések miatt, ráadásul az új fizetős szolgáltatások is megkívánnák a jobb kapcsolódást, a szolgáltatók is egyre inkább érdekeltté válnak a hálózatok átépítésében, amik már egyre inkább egy valódi adathálózat felé tartanak. Ezek a fejlesztések egyes országban már elindultak 2-3 év, egyes országokban mostanában indul, vagy pár éven belül tervezik az elindítását. Viszont ezek a fejlesztések időigényesek, nem két nap alatt fogják lecserélni a teljes elérési hálózatot egy országban, hanem hosszú évekit, évtizedekig tartó folyamat lesz majd. A jelenlegi réz alapú elérési hálózatok egyre nagyobb szakaszát cserélik majd ki optikára, a problémás és kisebb kapacitású réz szakasz pedig egyre rövidebbé válig, míg idővel végleg el fog majd tűnni. De ez egy hosszú folyamat, nem csak nálunk hanem a világ más országaiban is, még a fejlett nyugaton is ahol még szintén csak mostanában kezdenek hozzá ezekhez a változásokhoz.
  • shabba #25
    "Teljesen hülyeségeket beszélsz. Nyugaton kapsz 20 megabites netet, olcsóbban, mint itt (ahol az átlagfizetés ötödannyi) egy 8-asnak mondott 4 megabitet tudó sz@rt."

    Ne csak olvasd, hanem értsd is meg amit egyesek leírnak, akkor nem írsz le hülyeségeket.

    ""Az ADSL technológia a határon túl is ugyanúgy működik, mivel a fizikai törvényeszűségei ott sem mások."
    Ki beszél itt ADSL-ről? A sima ADSL nyugaton olyan, mint itt a modemes csatlakozás"

    Ha ezt így lazán kijelented, akkor ezzel azt mondom nyugat európában a szélessávú kapcsolatok 85%-a "modemes". Ha tisztában lennél a realításokkal akkor nem írnál ilyen hülyeségeket. Nyugat európában a szélessávú kapcsolódások 85%-a ugyanis ADSL technológiát használ. Sőt egyes nyugat európai országokban pl. német, francia ez az arány a 95%-ot is eléri.

    Ha te valóban azt hiszed hogy nyugaton minden lakásban optikai csatlakozás van és stabil 20 Mbps-ekkel töltögetnek, akkor igen csak álomvilágban élhetsz. Elhiszed, sőt ahogy látni terjeszted a propagandát miszerint a határon túl még a kerítés is kolbászból van. Ajánlom hogy nézz rá pár ország szolgáltatójának oldalára, hogy fórumokban hogy kritizálják a userek a szolgáltatókat pont mint nálunk, hogy ott is ugyanazok az állandó problémák vannak mint itthon.
  • szvini #24
    a lényeg, hogy szegény Kóku nem tud már mit kezdeni magával, és még mindig jobb ha csinál valamit mintha semmit sem :D, igaz hogy hülyeséget csinál midnig meg bajt, meg hát enélkül is megélne, de hát ő már csak ilyen.
  • scorpeeon #23
    Maximum az itteni szélessávhelyzettel lehet tisztában (azon belül is csak az ADSL-el), különben nem mondott volna ilyen buta dolgokat.
  • FoodLFG #22
    Az ADSL ratyi technológia, lassú.
    Nem tudom miért kell erőltetni. Persze attól függetlenül, hogy sok embernek csak ez elérhető.
  • Cat #21
    Mondj konkrét példákat légyszíves.

    Megjegyzem, shabbánál nem ismerek nagyobb szakértőt SG-n szélessáv tekintetében.
  • scorpeeon #20
    Nyáron jártam nyugaton, és tisztában vagyok az ottani árakkal, az ottani helyzettel. Sajnos. Neked ajánlanám a több utazást/kevesebb tv-t, mert te még sztem el is hiszed, amit ez a vérszívó hangoztat a pártjával együtt.
  • scorpeeon #19
    Teljesen hülyeségeket beszélsz. Nyugaton kapsz 20 megabites netet, olcsóbban, mint itt (ahol az átlagfizetés ötödannyi) egy 8-asnak mondott 4 megabitet tudó sz@rt.

    "Az ADSL technológia a határon túl is ugyanúgy működik, mivel a fizikai törvényeszűségei ott sem mások."
    Ki beszél itt ADSL-ről? A sima ADSL nyugaton olyan, mint itt a modemes csatlakozás. A mondanivalód második fele is teljesen hülyeség, de ezt már #11-itt megfogalmazták helyettem. Kicsit tájékozódj, mielőtt ilyen hülyeségeket mondasz.
  • mrzed001 #18
    Hát, pedig az ügyesbajos dolgok havi szintűek: villany, vízóra állások bejelentése (ez már néhol van online), és akkor már ide tartozna, hogy mint egy banknál a szolgáltatóknál is meg lehetne nézni a számlánk, hogy mikor mi érkezett be befizetés, mit kell meddig kifizetni ....
    Az okmányirodák is tizedére lennének csökkenthetőek (annyi adópénzlopó aktabukerátort ritkán látni), ha minden szükséges papír fent lenne a neten (pl autóvásárláshoz online kitölthető űrlapokkal), be se kellene menned, ami kell nekik másolat azt lehet beküldeni levélben, vagy egyszerűen egy jpg (hogy photoshop? Na és, a másik esetben is + kinyomtat és kész, szóval aki csalni akart, az eddig is tudott, aztán persze szépen ki is derült)
    Újság, rádió, ebben igazad van, viszont a téka ugyebár kb torrentet jelent, ami szürke, mert az agyament jogvédők tökéletesen megvédik gazdáik a gigászi online bevételektől.
    És éppen ezért fél tőle az egyszerűbb nem IT közeli ember, és nem meri.
    Ja és ebből jön az a jól beidegződött hozzáállás is, hogy neted van, akkor te bűnöző vagy és tuti lopsz meg hekkelsz meg hasonlók.
  • Gerygrey #17
    Ügyesbajos dolgok intézésére netet megrendelni szerintem hülyeség, annyiféle elintéznivaló nincs egy hónapban, a netet ezzel nem lehet eladni. Utcakeresésre is van jól működő offline megoldás, amit még én is sűrűbben használok mint a Google Maps-et (persze az iGO a netről van), pedig otthon ott a net, amikor otthon vagyok 90%-ban a gép is megy, szóval felmenni a netre kb annyi mint kinyitni a vízcsapot vagy felkapcsolni a villanyt.

    Nekem a net inkább egy, az újság, a rádió, TV és a videótéka előnyeit ötvöző (számomra ezeket tökéletesen kiváltó) médium, információforrás, az otthoni szórakozás megtestesítője, valamint önkifejezési eszköz. Nem veszek újságot, nem hallgatok rádiót és nem nézek tévét, csak nagyon ritkán és csak tematikus adókat (NGC, Spektrum, Discovery, meg időnként Hír TV) de minden másra ott a net. Nekem egyébként, amíg falun laktam, nagyobb szükségem volt a netre mint itt Pesten, mert itt ezermillió helyre elmehetek, vidéken viszont, ha esett az eső/hideg volt, akkor az egyetlen helyi szórakozási lehetőség - motorozás a hegyekben - is kiesett.