26
  • shabba
    #26
    Valóban nem épp netszolgáltatásra termett technológia, hisz nem arra született, hanem egy meglévő technológia(vezetékes telefon) infrastruktúrájának "megerőszakolása", hasonlóna ahogy pl. a kábelnet a kábelszolgáltatóknál.

    Hogy miért mégis ez a legelterjedtebb? Azért mert széles kört elér, így viszonylag rövid idő alatt nagy tömegeket lehet elérni vele olcsón, megfizethető árszint mellett. Ezért is tudott viszonylag hamar igen széles körben elterjedni a szélessávú netszolgáltatás. Ma világszerte a 313 millió szélessávú kapcsolódásnak a 2/3-a, több mint 200 millió kapcsolódás ADSL alapú.

    Az ADSL és kábelnet esetén egy olyan infrastruktúrára építkeznek aminek igen nagy az elérési hálózata, a teljes előfizetői kör igen magas százalékát lefedi. Így költséghatékonyabban lehetett hálózatot kiépíteni ami alacsonyabb netdíjakat eredményezet, így hamarabb is tudott elterjedni a technológia.

    Persze lehetett volna már az elejétől teljesen új hálózatot kiépíteni zöldmezősen, ami alapból adatszolgáltatásra épül. Ott kevesebb gond lenne a minőséggel és a sávszélességgel mint az xDSL vagy kábelnetes technológiák esetén. Csak jóval drágább lenne hisz egy teljesen új hálózatot kellene kiépíteni egészen a végpontig, és ennek a kivitelezése is roppant időigényes. A magasabb ár és sokkal lassabban bővülő területi lefedettség, lassan terjedést is jelentett volna a szélessáv történetében. Ha ehhez ragaszkodtak volna a szolgáltató, ma nem lenne 300 fölötti szélessávú kapcsolódás, talán csak a tizede, és a kapcsolódás ára is jóval drágább lenne mint jelenleg. Persze annál a kevés kivételezettnél akinél lenne, jóval jobb szolgáltatás lenne elérhető, de a maradék 90% még mindig a 56-os modemet lenne kényszerű használni percdíj alapon. Nem biztos hogy az sokkal jobb helyzetet eredményezne. Persze ha közte lenne a kevés szerencsésnek akkor neked már mindegy lenne, de ha nem gondolom te sem lennél túl boldog a betácsázós eléréseddel.

    Most már azért hogy látszik egyre jobban szélesedik a szélessávú tábor, egyre inkább nő az igény a jobb és gyorsabb elérések miatt, ráadásul az új fizetős szolgáltatások is megkívánnák a jobb kapcsolódást, a szolgáltatók is egyre inkább érdekeltté válnak a hálózatok átépítésében, amik már egyre inkább egy valódi adathálózat felé tartanak. Ezek a fejlesztések egyes országban már elindultak 2-3 év, egyes országokban mostanában indul, vagy pár éven belül tervezik az elindítását. Viszont ezek a fejlesztések időigényesek, nem két nap alatt fogják lecserélni a teljes elérési hálózatot egy országban, hanem hosszú évekit, évtizedekig tartó folyamat lesz majd. A jelenlegi réz alapú elérési hálózatok egyre nagyobb szakaszát cserélik majd ki optikára, a problémás és kisebb kapacitású réz szakasz pedig egyre rövidebbé válig, míg idővel végleg el fog majd tűnni. De ez egy hosszú folyamat, nem csak nálunk hanem a világ más országaiban is, még a fejlett nyugaton is ahol még szintén csak mostanában kezdenek hozzá ezekhez a változásokhoz.
  • shabba
    #25
    "Teljesen hülyeségeket beszélsz. Nyugaton kapsz 20 megabites netet, olcsóbban, mint itt (ahol az átlagfizetés ötödannyi) egy 8-asnak mondott 4 megabitet tudó sz@rt."

    Ne csak olvasd, hanem értsd is meg amit egyesek leírnak, akkor nem írsz le hülyeségeket.

    ""Az ADSL technológia a határon túl is ugyanúgy működik, mivel a fizikai törvényeszűségei ott sem mások."
    Ki beszél itt ADSL-ről? A sima ADSL nyugaton olyan, mint itt a modemes csatlakozás"

    Ha ezt így lazán kijelented, akkor ezzel azt mondom nyugat európában a szélessávú kapcsolatok 85%-a "modemes". Ha tisztában lennél a realításokkal akkor nem írnál ilyen hülyeségeket. Nyugat európában a szélessávú kapcsolódások 85%-a ugyanis ADSL technológiát használ. Sőt egyes nyugat európai országokban pl. német, francia ez az arány a 95%-ot is eléri.

    Ha te valóban azt hiszed hogy nyugaton minden lakásban optikai csatlakozás van és stabil 20 Mbps-ekkel töltögetnek, akkor igen csak álomvilágban élhetsz. Elhiszed, sőt ahogy látni terjeszted a propagandát miszerint a határon túl még a kerítés is kolbászból van. Ajánlom hogy nézz rá pár ország szolgáltatójának oldalára, hogy fórumokban hogy kritizálják a userek a szolgáltatókat pont mint nálunk, hogy ott is ugyanazok az állandó problémák vannak mint itthon.
  • szvini
    #24
    a lényeg, hogy szegény Kóku nem tud már mit kezdeni magával, és még mindig jobb ha csinál valamit mintha semmit sem :D, igaz hogy hülyeséget csinál midnig meg bajt, meg hát enélkül is megélne, de hát ő már csak ilyen.
  • scorpeeon
    #23
    Maximum az itteni szélessávhelyzettel lehet tisztában (azon belül is csak az ADSL-el), különben nem mondott volna ilyen buta dolgokat.
  • FoodLFG
    #22
    Az ADSL ratyi technológia, lassú.
    Nem tudom miért kell erőltetni. Persze attól függetlenül, hogy sok embernek csak ez elérhető.
  • Cat #21
    Mondj konkrét példákat légyszíves.

    Megjegyzem, shabbánál nem ismerek nagyobb szakértőt SG-n szélessáv tekintetében.
  • scorpeeon
    #20
    Nyáron jártam nyugaton, és tisztában vagyok az ottani árakkal, az ottani helyzettel. Sajnos. Neked ajánlanám a több utazást/kevesebb tv-t, mert te még sztem el is hiszed, amit ez a vérszívó hangoztat a pártjával együtt.
  • scorpeeon
    #19
    Teljesen hülyeségeket beszélsz. Nyugaton kapsz 20 megabites netet, olcsóbban, mint itt (ahol az átlagfizetés ötödannyi) egy 8-asnak mondott 4 megabitet tudó sz@rt.

    "Az ADSL technológia a határon túl is ugyanúgy működik, mivel a fizikai törvényeszűségei ott sem mások."
    Ki beszél itt ADSL-ről? A sima ADSL nyugaton olyan, mint itt a modemes csatlakozás. A mondanivalód második fele is teljesen hülyeség, de ezt már #11-itt megfogalmazták helyettem. Kicsit tájékozódj, mielőtt ilyen hülyeségeket mondasz.
  • mrzed001
    #18
    Hát, pedig az ügyesbajos dolgok havi szintűek: villany, vízóra állások bejelentése (ez már néhol van online), és akkor már ide tartozna, hogy mint egy banknál a szolgáltatóknál is meg lehetne nézni a számlánk, hogy mikor mi érkezett be befizetés, mit kell meddig kifizetni ....
    Az okmányirodák is tizedére lennének csökkenthetőek (annyi adópénzlopó aktabukerátort ritkán látni), ha minden szükséges papír fent lenne a neten (pl autóvásárláshoz online kitölthető űrlapokkal), be se kellene menned, ami kell nekik másolat azt lehet beküldeni levélben, vagy egyszerűen egy jpg (hogy photoshop? Na és, a másik esetben is + kinyomtat és kész, szóval aki csalni akart, az eddig is tudott, aztán persze szépen ki is derült)
    Újság, rádió, ebben igazad van, viszont a téka ugyebár kb torrentet jelent, ami szürke, mert az agyament jogvédők tökéletesen megvédik gazdáik a gigászi online bevételektől.
    És éppen ezért fél tőle az egyszerűbb nem IT közeli ember, és nem meri.
    Ja és ebből jön az a jól beidegződött hozzáállás is, hogy neted van, akkor te bűnöző vagy és tuti lopsz meg hekkelsz meg hasonlók.
  • Gerygrey
    #17
    Ügyesbajos dolgok intézésére netet megrendelni szerintem hülyeség, annyiféle elintéznivaló nincs egy hónapban, a netet ezzel nem lehet eladni. Utcakeresésre is van jól működő offline megoldás, amit még én is sűrűbben használok mint a Google Maps-et (persze az iGO a netről van), pedig otthon ott a net, amikor otthon vagyok 90%-ban a gép is megy, szóval felmenni a netre kb annyi mint kinyitni a vízcsapot vagy felkapcsolni a villanyt.

    Nekem a net inkább egy, az újság, a rádió, TV és a videótéka előnyeit ötvöző (számomra ezeket tökéletesen kiváltó) médium, információforrás, az otthoni szórakozás megtestesítője, valamint önkifejezési eszköz. Nem veszek újságot, nem hallgatok rádiót és nem nézek tévét, csak nagyon ritkán és csak tematikus adókat (NGC, Spektrum, Discovery, meg időnként Hír TV) de minden másra ott a net. Nekem egyébként, amíg falun laktam, nagyobb szükségem volt a netre mint itt Pesten, mert itt ezermillió helyre elmehetek, vidéken viszont, ha esett az eső/hideg volt, akkor az egyetlen helyi szórakozási lehetőség - motorozás a hegyekben - is kiesett.
  • atomkrumpli
    #16
    Kókáról jutott eszembe:
    "Elender te retek, nyeld be a hengerem"

    nemrég kezembe került egy 2000.februári újság amiben értetlenkednek hogy az elender nevű ismeretlen kft hogy a fenébe tudta maga mögé utasítani a nagy internet szolgáltatókat a sulinet tenderen, na de ez már történelem
  • shabba
    #15
    Egy ADSL esetén ahol tipikusan szereld magad konstrukció van, pont azért hogy a munkadíjat a fogyasztóra hárítsák spórolás képpen, kevésbé befolyásolnak az eltérő bérek. Szolgáltató oldalon a DSLAM kártya bekötés, installálásnál kell a szakit megfizetni, a supportot meg nyugatok szeretik kiszervezni olcsó munkaerőt használó országokba, bulgáriába, indiába vagy akár hozzánk, így spórolva a bérköltségeken. Szóval a bérköltség nem olyan jelentés része a teljes költségnek. Amennyivel drágább az kompenzálja a méretgazdasásságból eredő fajlagos költség előny. Hisz nem mindegy hogy pl. németben DT-nek 15 millió ADSL előfizetője van, vagy idehaza Tíkomnak 600 ezer. Nagyobb tételben vásárolt hálózati eszköz esetén nagyobb vásárlási kedvezmény érhető el.

    Finn szolgáltatóknál az ADSL ára ehhez közeli:
    up to 1 Mbps 30 euro
    up to 2 Mbps 45 euro
    up to 8 Mbps 50 euro
    up to 24 Mbps 60 euro

    Ezek az árak nominál értéken nem igazán ütnek el a hazaitól, ahogy más ország árai sem igazán, sőt némileg magasabb mint indokolt lenne(biztos kizsákmányolják a finneket). A reálértékbeli különbséget pedig a fizetések mértékének nagysága okozza.
  • aDannyBoy
    #14
    épp ez az
    2-3 meló, semmi idő, de képes postára, bankba járni, offline vásárolni, random tv-zni, ha véletlenül nyaral akkor random üdülést választani, pénzt adni újságért, zenéért, smsért, kapcsolattartásért, kihagyni a lehetőséget a munkakeresésre, olcsón használtcucc vásárlásra (vatera)..etc

    ááá, tényleg nincs szüksége épp ezeknek az embereknek egy kis netre, és szerintem még sorolhatnám 2 cikk hosszan, hogy mire lenne jó pont nekik az internet, akinek kevés pénze van, vidéki és sokat dolgozik. Arról nem is beszélve h milyen jó lenne, ha végre tényleg nem csak okoskodnának az eközigazgatásróül, hanem meg is csinálnák attól függetlenül h első körben mennyien használnák.
  • mrzed001
    #13
    Egy átlag vidéki embernek minek internet?
    Nem utazik MÁV/BKV-val, nem keresgél utcákat Bp-en, nem fiatal csevegős, ...
    Akkor kellene neki, ha pl ténylegesen otthonról, ki sem mozdulva intézhetné rajta gondos/bajos ügyeit, és nem kellene órákat állnia mindenféle k.rva hivatalokban. Na ezzel lehetne jelentősen növelni a netesedést, és erre vannak is példák kissé hűvösebb klímájú országokból (a -20-ban vagy 60cm-es hóban én is tosznék befáradni az okmányirodába valami hülyeség miatt). És vicces, de ebben éppen herr Kóka és bűntársai tudnának nagyokat lépni előre ...

    Mellesleg igen ideje lenne egy ország/eu szintű digitális azonosítási vagy valami hasonló rendszert bevezetni, mert a szerencsétlen user már azonosító/usernév-passok százait kell(ene), hogy a fejében tartsa, ami ugyabár több mint lehetetlen (na, ki nyomja fejből pl az összes melegvízórájának a számát + az összes telebanki jelszavának 3, 4 és 6-ik karakterét ?)
  • Komolytalan
    #12
    ""Kóka János a tudás és a motiváció hiányát nevezte a két legfőbb gátló tényezőnek, megjegyezve, hogy napjainkban a társadalom 57 százaléka "digitálisan írástudatlan" "
    Szegény Kókám te meg társaadlom tudatlan vagy."
    Hát igen, az az apróság elkerülte a figyelmét, hogy pár millió ember hónapról hónapra él 2-3 munkahely, és mikor totál kimerülve hazaér, akkor kisebb gondja is nagyobb annál, hogy "digitális írástudóvá" válljon.
    Nyugdíjasokról meg annyit, hogy mikor a néni előttem a gyógyszertárban azon sakkozik a gyógyszerésszel, hogy az 5eFt-nyi gyógyszere közül melyiket váltsa ki, mert csak 3eFt-je van, akkor kedves János dugd fel a seggedbe a cégedtől aranyáron beszerzett szervereidet, forgasd meg őket odabent, aztán meg hányd ki őket (csak hogy plasztikus legyek). És ne azon problémázz hogy miért digitális írástudatlan szegény, hanem adj neki 3 zsömlét meg fél liter tejet, azzal is kihúz még 1 napot.
  • Komolytalan
    #11
    "Az internet szolgáltatók a fizetéseken nem tudnak változtatni, azért reklamálj te a munkáltatódnál. A net költsége közel azonos minden országban, ezért is kerül közel ugyanannyiba mindenhol."
    Mákszemnyi ellentmondtást nem érzel a két mondat között? Ugye ha Finnországban a kábelkötögetős faszi 5x annyit keres, mint a magyarországi, akkor ott a net költség ezen része 5x magasabb nemdebár? Ehhez képest meg a szolgáltatás ára nem magasabb mint nálunk (és ez enyhe kifejezés volt).
    Szóval lehet befejezni a néphülyítést (legalább itt, ez nem az index vagy az mtv), hogy "A Gazdaság" meg "A Bérek" meg "Az Árak" egymástól teljesen független dolgok, semminek semmihez semmi köze. Mert hogy van, nem kevés.
  • szvini
    #10
    "Kóka János a tudás és a motiváció hiányát nevezte a két legfőbb gátló tényezőnek, megjegyezve, hogy napjainkban a társadalom 57 százaléka "digitálisan írástudatlan" "


    Szegény Kókám te meg társaadlom tudatlan vagy, kéne neked egy Társadalom Hungary-is mert már a tököm teli van az okos fejeddel, és amikor kiderül, hogy fölöslgesen belabasztunk egy rahedli pénzt, akkor mintha ot sem lettél volna :).

    Remélem ti is legalább ennyire szeretitek Kókát mint én. :P
  • Mr Csé
    #9
    Kóka bazmeg tegyél mindent tönkre
  • trogerzsiger
    #8
    Plusz még gps nem 100%-osan megbízható
  • aDannyBoy
    #7
    utazz többet, tv-z kevesebbet, majd meglátod a nyugatot
  • shabba
    #6
    Nyugaton sem kapsz atom stabil 20 Mbps-et, ezt csak azok álomképében él akik nem veszik a fáradtságot ahhoz hogy belenézzenek más országok netes fórumaiba. Dettó ugyanazt találnád mint itthon, vagy egy kisebb tábor aki folyton elégedettlen, nekik semmi nem jó, nekik mindig rossz a net. Az ADSL technológia a határon túl is ugyanúgy működik, mivel a fizikai törvényeszűségei ott sem mások. Ha túl távol lax hiába van 20 Mbps-es csomagod, lehet csak maximum 1 Mbps-tel fog menni. Ott sem kap mindenki atomstabil 20 Mbps-et ahogy gondolod, mert ahhoz mindenkinek szinten "a telefonközpontokban kellene laknia".

    A fizetések valóban eltérnek, de ez macrogazdasági jellemző. E miatt minden más termék esetén is hasonló reálértékbeli eltérés van mint a netnél. Nominálértéken viszont nincs igazán jelentős árbeli eltérés. Az internet szolgáltatók a fizetéseken nem tudnak változtatni, azért reklamálj te a munkáltatódnál. A net költsége közel azonos minden országban, ezért is kerül közel ugyanannyiba mindenhol. Ha a költségek azonosak akkor egyes országokban nem adhatják tized áron a szolgáltatást csak azért mert ott tized annyit keresnek az ott lakók mint a másikban. Ez más termék esetében sincs így. Ha ez eddig neked még nem tűnt fel akkor elég furcsa világban élhetsz.
  • scorpeeon
    #5
    Igazi vérszívó pióca. Amiket mond, azok is szép szavak, de ahelyett, hogy ilyen nevetséges programokat indítanának, amiből mi semmit nem látunk, a pénz meg eltűnik valahol rejtélyes körülmények között ismét, a DSL, kábelnet árakat vihetnék lejebb, mert nevetséges, hogy kétszer annyiért kapsz itt 8 megabitesnek nevezett valójában maximum 4 megabites csomagot, amiért nyugaton stabil 20 megabited van legalább, az ottani fizetésekről nem is beszélve. Ettől sem internetezne majd a maradék 60%, de ezzel segítenének a legtöbbet. Nyugaton az internet díja olyan az átlagfizetéshez viszonyítva, mintha szinte ingyen lenne, nevetséges összeg.
  • hejnekem
    #4
    Jó ez így ahogy van, mert szerintem az internet nem nélkülözhetetlen, ha valaki akarja ugyis megtudja tanulni. Lassan érdekesebb lesz lexikonból kikeresni azt, amit keresel, mint guglizni. Ugyanígy vagyok a GPS-sel is, hiába nagyon hasznos meg minden, a térképnek van hangulata, sokkal jobb térképpel utazni szerény véleményem szerint:)
  • Petko
    #3
    megnézem a cikket, és azonnal ennek a fasznak a pofája virít a képembe
    érdekes internet téma lehetne az is hogy annakidején amikor még kissrác voltam 97-98 ban az elendernek ez a köcsög volt az igazgatója (+tulaj), és az egy akkora mocsokos szélhámos cég volt hogy hihetetlen... akkoriban a sulinet c3 stb. vel óriási pénzeket nyeltek el, és én ebből akkori gyermeki felfogásomból csak azt láttam hogy a gimnáziumomban az óriási hatalmas internetfejlesztés egy 64kbites bérelt vonal volt, amire persze az állam milliókat költött

    meg persze otthon is dialup elender előfizetésem volt egy ideig (1999)... egyszercask nem tudtam betárcsázni (vidék), hívtam az elender ügyfélszolgálatot, ott azt mondták hogy a 87 es körzeti tapolcai elender betárcsázó központ elromlott határozatlan időre, ezért nem tudok helyi hívással netezni (utánna egészen fél évig, amíg le nem lett mondva az előfizetés nem volt gyakorlatilag szolgáltatás a körzetben)... mondták hogy tárcsázzam be helyette a budapesti hívószámot
    ugye mivel fiatal voltam és nehezen tudtam határt szabni, így is néhány órát neteztem a budapesti hívószámon keresztül abban a hónapban... köszönhetően ennek hónap végén egy geci nagy matáv számlát kaptak a szüleim
    ez nagyban köszönhető annak a szélhámos fasznak aki azóta miniszterré léptette elő magát
  • Darth Sith
    #2
    hát ezzel nem mondtak sok újat. Hiába költenek ennyi pénzt rá, ha 9milliós lakosságból több mint 3 milliónak csak a mónikasó+győzikesóra van igénye.. Maradék 3 meg már túl korosnak érzi magát és ezért nem kezdi el.. Fejben kéne ehez változni, de sztem itt már igazán csak a generáció váltás fog segíteni.
  • Narxis
    #1
    Szerintem ennek nem sok értelme, van akit érdekel az úgyis foglalkozik a számítástechnikával, akit meg nem az ettől a programtól se kap kedvet.Nagyon kicsi korban kellene elkezdeni a számítástechnika oktatását, hogy később könnyedén elboldoguljon.Pl. általános iskola első osztályától.Ez az én véleményem, a tévedés lehetőségét felvállalom.