Berta Sándor

Paramount és Dreamworks filmek csak HD-DVD-n

A Paramount és a Dreamworks, valamint az MTV-Films és a Nickelodeon is bejelentette, hogy a jövőben nagy felbontású filmjeiket kizárólag HD-DVD lemezeken fogják megjelentetni.

Két újabb támogatója akadt a konkurens Blu-ray tábor tagjai által már vesztesként elkönyvelt HD-DVD formátumnak. "Bejelentésünkkel a legnagyobb érdeklődésre számot tartó mozifilmek is elérhetők lesznek a HD-DVD korongokon. A Blades of Glory és a Transformers az Egyesült Államokban már ebben a hónapban kaphatók lesznek HD-DVD korongokon" - jelentette ki Brad Grey, a Paramount elnök-vezérigazgatója. A két művet a Shrek 3 követheti majd.

Steven Spielberg ugyanakkor nem csatlakozott a bejelentéshez, mivel a jövőben minden nagy felbontású formátumban elérhetővé akarja tenni a filmjeit és nem szeretné egyetlen formátum mellett sem elkötelezni magát.

Az ezzel a lépésükkel az Universalhoz csatlakozó két nagy és a két kisebb kiadó döntését egy éven át tartó felmérési és kiértékelési szakasz előzte meg. Jeffrey Katzenberg, a Dreamworks Animation vezérigazgatója közölte: az olcsóbb lejátszók és a HD-DVD-n megjelenő számos kasszasikert hozó mű miatt döntöttek a formátum mellett. A Blades of Glory-t egyébként eredetileg Blu-ray lemezen jelentette volna meg a Paramount és a HD-DVD-n elérhető változatnál jobb hangminőséggel.

A bejelentések pont akkor érkeztek, amikor a Blu-ray tábor már gyakorlatilag elkönyvelte a konkurens HD-DVD vereségét. A Paramount és a Dreamworks vezetői ugyanakkor azt is kijelentették, hogy továbbra is folytatják a hagyományos DVD-k megjelentetését. A cégek egyébként irtózatosan erős szezonra számítanak az idei karácsony előtt - ez érthető is, hiszen gyakorlatilag minden filmjüket eladhatják újra a magasabb minőségű DVD-lemezeken. Várakozások szerint 2011-ig 32 millió nagy felbontású DVD-lejátszó kerül új tulajdonosokhoz, akik kíváncsiak lesznek régi kedvenceikre még jobb minőségben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #26
    A felkonvertáltnál biztos, csak azt értsd már meg, hogy a régebbi, filmszalagos filmek HD-s kiadása nem "felkonvertált". A filmszalagra rögzítés minősége ott a meghatározó - van, ami nagyon jó és éles, és van, ami kaki.
  • onimusha #25
    hát tuti nemvok szakértő :), én kb. 1,5-2m-ről nézem a 82es-tv-m, mert arra van kötve x360 meg egy pc, rendes tv adást nem nagyon szoktam rajta nézni, dvd-zni meg ottvan a fal+projektor :) arra akartam kilyukadni, hogy az ilyen demo anyag/természetfilm amit direkt HD cam-el vettek szembetűnően élesebb mint a felkonvertált anyag, ennyi. blu/hd meg 1080p kétségtelenül jobb, ahogy néztem legolcsóbb full HD-s tv az is 360e(ami még szintén drasztikusan esni fog), mondjuk blu lejátszó 180e, hangrendszer 100e és akkor kb. ezzel belépő szinten vagyunk, ami kicsit fél misi felett van, a vicc az, hogy a tv-m tavaly vettem 200e-ért amikor épp le volt akciózva 280ról és volt belöle 3db, most meg kb. 150e :)
  • piskota666 #24
    Egyetértek, HD-DVD-n valamivel gyengébb a hangminőség
  • dez #23
    Mert az újratömörítés, és meg is látszik rajta (kisebb kontrasztú monitoron kevésbé, nagy kontrasztú tévén annál inkább). Hang is csak kisebb bitrátás AC3.
  • Balumann #22
    Én láttam fenn már akár torrenten is HD anyagokat, 1080p -s film is 8 GB-t foglal, akkor extrákkal együtt miért nem elég 15 giga egy filmnek...?
    Ha a HDDVD olcsóbb is lesz mint a Blueray, arányosan amennyivel kisebb, akkor nyugodtan elterjedhet mind a 2 formátum, gépbe biztos lesznek olyanok amik mind2-t lejátszák. Jobb az, hogyha lesz olcsóbb és kisebb is, pl. ha kb. 10 gb-t akarok kiírni, és nem lesz pénz éppen egy 25 gb-s lemezre...
  • Lame #21
    Szerintem ez keves, de ok tudjak ...
    Persze, ha keno penz volt az 50 milla akkor mar ertheto :)
  • dez #20
    De, egy 82cm-es (1366x768-as) LCD-TV-n nézi a DVD-it, és azt írja, próbált már gépről HD-s filmeket, de nem volt annyira látványos a különbség (talán nem 3m-ről kellett volna néznie, bár én onnan is jól látom, de olyan távolságból max. hiradót szoktam nézni...), hogy számítson neki, meg különben is a DVD-k is "kurva jól néznek ki", akkor meg minek.
  • Csaba42 #19
    Melyik topic is az?:)
  • virs lee #18
    Na az a "szagértő" se látott még HD filmet. Vagy DVD-t. Vagy mindkettőt. ^^
  • dez #17
    50 millió dolláért. (Kiderült, vagy maguk számoltak be róla, nem tudom.)