SG.hu

100 Hz-es, Full-HD LCD televíziókkal jött ki a Sharp

Nagyfelbontású, gyors mozgásokkal tarkított házimozi filmek és kifinomult grafikájú számítógép játékok megjelenítése nagy képernyőn. A Sharp legújabb, XL1E sorozatú, 132 illetve 117 centiméteres képátlójú AQUOS LCD televíziói 1920x1080 pixeles HD felbontással és 100 Hz-es megjelenítéssel rendelkeznek. A 1080p szabványú HD megjelenítéshez négy milliszekundumos válaszidő párosul. Az AQUOS LC-52XL1E és AQUOS LC-46XL1E képátlója 132, illetve 117 centiméter.

"A legújabb, XL1 készülékkel a jelenlegi nagyképernyős televíziók trendjét a full-HD felbontású megjelenítés felé mozgatjuk" - mondta Gunter Kürten, a Sharp németországi és ausztriai üzletágvezetője az XL1E sorozat megjelenése kapcsán. "Ezzel párhuzamosan, folytatjuk fejlesztéseinket az új AQOUS modellek minőségének és biztonságának finomítása érdekében" -tette hozzá Kürten.

A képpontok állapotának négy milliszekundum alatti gyors változtatása lehetővé teszi a gördülő szövegek elmosódástól mentes megjelenítését, például repülőtereken vagy vasútállomásokon használt utasinformációs alkalmazások esetén. Annak érdekében, hogy a másodpercenkénti 50 képes megjelenítést 100 Hz-re növeljék, két kép között egy közbenső képtartalmat is generálnak, amelyet az eredeti képek közé helyeznek. Ennek eredménye a mozgóképek tisztább minősége. A televíziók automatikusan felismerik azokat a mozifilmeket, amelyek másodpercenként csak 24 képkockával kerültek rögzítésre, és a kontúrokat utófeldolgozással még élesebbé teszik, egészen 120 Hz-ig növelve a képfrekvenciát.

A cég közleménye szerint LCD megjelenítőik dinamikus kontrasztaránya eléri a 10.000:1-es értéket, így az XL1E sorozat modelljei magas kontrasztarányú képek megjelenítésénél is kiváló dinamikát produkálnak a képvilágosság tekintetében. Az erőteljes és valósághű színek érdekében a Sharp négy különböző hullámhosszon (RGB plus) működő háttérvilágítást alkalmaz. A gyakran kritikus bőrszínek tartományában a vörös, zöld és kék (RBG) alapszínek mellé bíbor színt is kevernek, így még természetesebb árnyalatok jeleníthetőek meg.

A két HDMI formátumú bemenetük révén a digitális szórakoztatóelektronikai eszközök problémamentesen csatlakoztathatóak. Mivel a csatlakozók kompatibilisek az új HDMI 1.3 átviteli szabvánnyal, olyan nagyfelbontású adathordozók, mint a Bluray lejátszók, vagy HD-videojáték konzolok képe és hangja minőségromlás nélkül élvezhető. Az XL1E sorozatú televíziók digitális erősítővel és beépített, 15 Wattos hangsugárzókkal együtt természetes, mozi minőségű hangzásvilágot produkálnak. A filmeket gyakran megszakító hangos reklámok alatt az automatikus hangerőszabályzó áramkör (AVC) magától csökkenti a hangerőt az elfogadható szintre.

Az XL1E televíziók a beépített analóg és digitális vevőegységeknek köszönhetően képesek a digitális sugárzás közvetlen vételére külön beltéri egység csatlakoztatása nélkül. Az RS-232C soros interfészen keresztül a tévékészülék számítógépről, szoftveresen is vezérelhető, a számítógépes grafikák pedig az analóg RGB PC bemeneten keresztül jeleníthetőek meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #9
    Ha nem akarsz hülyeséget mondani, akkor miért nem nézel utána, mielőtt leírod a hülyeséget?

    A HDMI nem is tud átvinni analóg jelet, csak digitálisat. És természetesen a DVI-ből a digitális jelet kapja. Annak adatformátuma egyezik meg vele.
  • mrzed001 #8
    Hát, nem akarok hülyeséget mondani, de mintha a HDMI-re a DVI-ból a DVI-A (analóg) jelet küldenék ki (dettó mint a régi moncsiknak az átalakító), és nem a DVI-D-t (digitálisat) ... szóval szar ;)
  • dez #7
    (Mármint főleg egészképernyős mozgásoknál.)
  • dez #6
    Az LCD-nek is van képfrissítése, mint a CRT-nek, csak két frissítés között ott marad a kép. Éppen emiatt, tehát hogy ott marad a kép, és nincs közöttük "szünet", zavaró egy kicsit a szemnek 50-60Hz-en. A duplázott frissítés (közbülső képgenerálással) már oké.
  • dez #5
    Jól mondod. Az új, "HD"-s ATI/AMD videokártyákhoz (kisebbek is) már jár DVI->HDMI adapter.
  • ZAZ #4
    Az mit jelent hogy 100 HZ?? Nem millisecundumban mérik?
  • fourgee #3
    Elméletileg a HDMI-re rá lehet kötni a DVI-t, mert ugyanaz a jel, csak más a csatlakozó, szóval nincs gond. Meg egyébként is, még 1-2 év, aztán egy csomó videókártyán lesz HDMI.
  • OliApa #2
    Hát ja. Ennyi pénzért belefért volna . . .
  • mrzed001 #1
    Semmi DVI-D? Szar