SG.hu

Világszínvonalú optikai hálózat működik Bólyban

Az Ericsson Magyarország átadta optikai hálózatát Bólyban, amelynek kiépítésére 2006-ban nyerte meg a város önkormányzata által kiírt közbeszerzési pályázatot. A településen végponttól-végpontig terjedő optikai hálózatot és TriplePlay szolgáltató központot helyezett üzembe az Ericsson Magyarország.

"Bóly 3800 lakosú kisváros, melynek lakossága mindig fogékony volt a technika és informatika irányában. Az 1989-ben önerőből megépített kábelhálózaton 10 évvel ezelőtt már "Intelligens település" pályázati segítséggel internet szolgáltatást biztosított. A gyors technikai változások és a lakossági és vállalkozói igények egy új, korszerű hálózat kiépítését tették szükségessé. Ezért döntött úgy a település önkormányzata, hogy a legkorszerűbb szélessávú rendszert építi ki önkormányzati beruházásként, és felvállalja a rendszer üzemeltetési feladatait is" - nyilatkozta Hárs József, Bóly polgármestere.

"A projekt keretében minden bólyi háztartáshoz és vállalkozáshoz eljuttattuk az optikai csatlakozási végpontot, amely a fokozatos infrastrukturális felzárkózás helyett az európai élmezőnybe helyezte Bóly városát. Külön öröm számunkra, hogy egy valóban időtálló megoldás telepítésében lehettünk Bóly Önkormányzatának partnerei. Reméljük, hogy gazdaságfellendítő hatása alapján a világszínvonalú hálózat példaértékű lesz más városvezetők számára is - mondta Éry Gábor, az Ericsson Magyarország vezérigazgatója.

Az Ericsson sajtóközleménye szerint a hálózat a városi optikai hálózatok kiépítésére fejlesztett és szabadalmaztatott Ribbonet és Micronet kábelezési rendszerével épült. A mikrocsöves, légbefúvásos rendszerrel egyszerűen, gyorsan és költséghatékonyan építhetőek hálózatok. A fizikai hálózaton az Ericsson optikai Ethernet megoldása (FEA - Fiber Ethernet Access) juttatja el a lakossági és üzleti felhasználókhoz az ún. TriplePlay (három az egyben: internet, IP alapú hang és IP alapú, interaktív TV) szolgáltatást.

Az előfizetőknél az optikai szál és a rajta bejövő szolgáltatások egy digitális előfizetői berendezésben végződnek, amely egyben a lakásban vagy irodában kialakítható kis helyi hálózat központi egysége is lehet. Ez az eszköz egyidőben több végkészüléket (asztali számítógépeket, tévé- és telefonkészülékeket) tud kiszolgálni. A végberendezés speciális kialakítása lehetővé teszi a jól megszokott, régebbi telefonok és faxok közvetlen csatlakoztatását is, de a hálózat maga és a hangszolgáltatás megvalósítására használt szabványos IMS technológia képes multimédia (hang, videó, üzenetküldés) közvetítésére és akár videotelefonálásra is.

Az Internet-protokoll alapú (IP-TV vagy más értelmezésben Interactive Personalized TV) rendszer az egyirányú műsorszórást interaktivitással egészíti ki: a tévéképernyőn, akár a tévéműsorok követésével párhuzamosan is, az internetről már ismert és megszokott szolgáltatások - hírportálok, keresők stb. - is igénybe vehetők egy egyszerű kezelői felület segítségével. Az IPTV rendszer bevezetése lehetőséget ad a későbbiek során speciális alkalmazások - pl. a műsorfolyam időbeli késleltetése, válogatás egy műsorarchívumból stb. - bevezetésére.

A hálózat időtállósága, a nagy sávszélesség (induláskor 100 Mbit/s-os le- és feltöltési sebesség, később növelhető) és a garantált minőségű kapcsolatok számos egyéb alkalmazás bevezetését teszik lehetővé a jövőben, mint pl. térfigyelés, otthonfelügyelet, elektronikus videotéka, jelenlét szolgáltatás (ki, hol tartózkodik), idősek orvosi felügyelete, távmunka, elektronikus ügyintézés stb.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szombi #1
    GO GO JAPAN!!!!!