Dojcsák Dániel

Gagy-iGoogle magyarul

A Google-t általában dicsérni illik, de a múlt héten magyar nyelven is bevezetett startoldal, az iGoogle számos kívánnivalót hagy maga után. Azzal együtt, hogy a Netvibes királyság miatt a Google meglepő módon követő magatartásra kényszerült, úgy tűnik mintha a hazai mutációt három lelkes amatőr gereblyézte volna össze.

A startup lap nem más, mint egy dinamikusan szerkeszthető kezdőoldal, ahol a felhasználó önmaga választja ki, hogy milyen tartalmak és szolgáltatások jelenjenek meg számára, illetve ezeket többnyire testre is szabhatja saját ízlése szerint. Az alapfunkció az RSS olvasó beépítése, amivel az ezt támogató hírportálok cikkeit listába rendezve láthatja bárki egy dobozon belül. Főként azoknak hasznos, akik egész nap a számítógép előtt gubbasztanak és folyamatosan értesülni szeretnének arról, ha történik valami, de nincs kedvük végig klikkelni a kedvenc oldalakat naponta tizenöt alkalommal.

A magyar nyelvű iGoogle ezen a téren egyelőre nem alkotott nagyot, hiszen a teljesen szokványos feed olvasást teszi lehetővé, ahol mindössze annyit tudunk beállítani, hogy hány darab elemet szeretnénk látni egyszerre. Ehhez képest a Netvibes a címen túl képes a szöveg első részének megjelenítésére is, illetve az olvasó nem csupán közvetlenül képes megnyitni a hivatkozott cikket, hanem a beépített olvasóban is meg tudja jeleníteni (cím+lead), jelezve hogy az adott elem olvasatlan-e vagy sem.

Klikk ide!

Ugyan bárki manuálisan is adhat hozzá feedeket, de legyünk kényelmesek: mindenki azt szereti, ha egy tálcáról válogathat egy csokorral a tartalmakból. Egyelőre az iGoogle tálcája kicsit üres, ráadásul tesztelők szerint néhány feed hibásan jelenik meg, esetenként késve, sőt, néhány hozzáadható tartalom linkje véletlenszerűen többször jelenik meg a listában, ugyanazt a forrást takarva persze. A modul keresés a szokásos Google kereső felülettel oldották meg, ami hálás egy milliárdos web adatbázis esetén, de nem akkor, ha fogalmunk sincs arról, hogy mit keressünk.

A magyaroknak szóló ajánlatban a vezető hírportálokon kívül egy tennivaló lista és egy mini jegyzettömb kapott helyet, semmi más. Sőt érdekes, hogy a regisztráció után egy áttekinthető tematikus listából lehet választani feedeket, aki ezt elmulasztaná az viszont keresgélhet apránként. Így például az SG.hu feedje sem került be csupán a regisztrációkori listába, később csak akkor bújik elő, ha a keresőbe beütjük, hogy "SG". Újra Netvibes: Náluk magyar nyelven 16 tematikus csoportra szétbontva találjuk a feedeket könnyen áttekinthetően, így nem okoz gondot meglelni a napi hírek mellett a tech-tudomány, egészség, sport, gazdaság, autók vagy karrier témákat, de a blogokról sem feledkeztek meg.

Klikk ide!

Az ilyen startoldalak másik jósága a gadgetekben, modulokban van. Az alapbeállítás mellett időjárás jelentést és Gmail levelezésünk riportolását kapjuk meg. Az előbbivel viszonylag kevés gond volt, kivéve ha nem Budapestet állítottuk be városnak, hiszen nekem valamiért úgy látszik Egerben mínusz 18 fok van és nulla páratartalom. Kellemetlen lehet.

A gmail megjelenítés némi dizájn problémától eltekintve rendben van, hiszen látszanak a levelek szépen sorban, de! A küldőnél itt sem jelenik meg csak a keresztnév, illetve a címsor jórészt kilóg az ablakból, ami nem túl esztétikus. Az a tárgy, hogy "Sajtóközlemény: Intelligens automatizált nagyvállalati Linux-felügyelet" már sok neki. A Netvibes-ban ugyanez békésen kifért, de ha esetleg nem, akkor ott lehet a hasábok szélességét állítani, a Google-nél nem.

Továbbá, ha már Google, akkor elvárható lett volna, hogy valami olyan megoldással rukkolnak elő, ami üti a többiek levelezési megoldásait, pl. akár dobozon belül is írhattunk volna üzenetet, vagy bármi, de meglepetésemre puritánabb lett, mint bármelyik konkurens. Ráadásul az oldal Google bejelentkezéshez kötött, így egyszerre nem szemlézhetünk két Gmail fiókot, ellentétben a Netvibes-szal, ahol bármennyi és bármilyen POP3/IMAP levelezést kirakhatunk egy oldalra.

Klikk ide!

A kütyük, gadgetek működéséről nem érdemes egyelőre beszélni, hiszen a tőzsdefigyelő és az útvonaltervező egyaránt működésképtelen volt még a mai nap reggelén, de bízom benne, hogy ez idővel változik. Tény, hogy a Google nem vállal felelősséget a harmadik szereplőtől származó tartalmakért, de kicsit visszás úgy bevezetni egy terméket, hogy nincs hozzá legalább egy alap paletta a funkciókból, amivel ott lehetne marasztalni a véletlenül odatévedt felhasználót. Tény, hogy a Netvibes már egy kiforrott megoldás nagyon komoly közösségi háttérrel, de a Google lehetett volna annyira profi, hogy kezdésből übereli a konkurenst és nem évek alatt próbálja meg lekörözni.

Viszonylag nehezen képzelhető el, hogy bárki is, aki kezdőlapot használ átpártol az új iGoogle-re, hiszen szinte minden funkciójában nagyságrendekkel gyengébb az ellenfelénél. Sőt már szinte groteszk, hogy a többszörös Gmail fiók megjelenítés mellett hiányzik a kalendárium doboz is, (a Google határidőnapló bejegyzései tökéletesen megjeleníthetőek egy dobozban Netvibes alatt), nem találtam Google Maps dobozt, sőt a keresőmotor is megtartotta a klasszikus fenti helyét, ahová ha beírunk bármit, akkor el is navigáltunk a startoldalról, ahelyett, hogy az oldalon belül jelentek volna meg a találatok. A Google-t ilyen formán a saját szolgáltatásaival alázza meg a Netvibes, hiszen mindegyiket sikerült élhetően integrálni a saját felületébe.

Klikk ide!

A praktikus felhasználók számára talán utolsó szempont, de nem lehet elmenni amellett sem, hogy a dizájn is új értelmet nyert a Google szótárában. Sokáig tartották magukat ahhoz, hogy a kereső legyen egyszerű és üres. Most az iGoogle legnagyobb újítása, hogy kismókusok, napocskák és fekete bőrű kislányok sétálgatnak a háttérben, nem mellesleg kitakarva a fontos gombokat. Néhány éve ez biztosan jó vicc lett volna, de itt is sikerült berántani a kéziféket, hiszen a Netvibes éppen nemrégiben vezette be a teljesen testreszabható felületét, ahol színes szagos kinézetet varázsolhat bárki magának, illetve ismerőseinek is, amennyiben publikussá teszi az oldalát.

A Google nem szokott mellényúlni általában, de most úgy tűnik valami hiba keletkezett a rendszerben. Az angol nyelvű eredeti változat ugyan nem küzd a magyart érintő gyerekbetegségektől (helyesírási hibák, mechanikus fordítások, nagyon gyenge funkció felhozatal), de messze elmarad a riválisoktól, így hamar a Google Answers sorsára juthat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Phaemoor #22
    most olvastam csak végig: van naptár is, meg maps is...
  • Phaemoor #21
    ja meg mellesleg rss olvasásra ott a Google Reader...
  • Phaemoor #20
    de ez miért újdonság? én a _magyar_ verziót használom (iGoogle) már vagy fél éve...és már akkor sem volt új
    2 hónapja meg szépen áttértem az angolra, mert az új dolgok ott értelemszerűen gyorsabban megjelennek
  • Worki #19
    Ja, Firefox a legjobb
    És az IE7 döglassú
  • chuky123 #18
    off
    ma az iexplorerbe(6) olyan hibába ütköztem hogy a képeket nem akarta megnyitni
    (iwiwen). Alul az állapotsorba kiirta hogy pop-up was blocked.
    Jó akkor lekapcsoltam az előugró ablaktiltást de semmi változás.
    No akkor install firefox.
    Ott legalább minden müködik
  • takysoft #17
    Jelzem IE7 igenis jó program.
    Hogy lenne már rosz, ha ellopták az egész Firefox-ot?
  • icewolf #16
    Egészségedre... IE7?... LOL!
  • Griphons #15
    szerintem az a gond, hogy a Gugli jó magasra állította saját mércéjét a jó dolgaival, ezért minden amit alacsonyabb szinvonalon vezet be (mert lássuk be azért, az iGoogle csak most kezd feljönni), azt durván leszólják a kritikusok.
    Ez van, majd lesz jobb is...
    Hajrá gugli!
  • Tetsuo #14
    LOL messze van a 100%-tól és soha nem fogja elérni.
  • haxy27 #13
    szerintem értelmetlen feltelepiteni, mivel a IE7 be van épitve a kereső, és én állitom be meik keresőt akarom használni.