Napi Online

Vezeték nélküli Skype telefon itthon is

A Philips várhatóan az év végén Magyarországon is forgalomba hozza azt a készülékét, amellyel a Skype szolgáltatását számítógép nélkül is lehet használni. Egyelőre megoszlanak a vélemények arról, hogy ezek a készülékek hogyan fogják befolyásolni a hagyományos telefontársaságok szolgáltatásait.

Ha minden a tervek szerint alakul, a negyedik negyedévben, az év vége felé a magyar piacon is megjelenik a Philips VoIP321 telefonja, amellyel már úgy használható a Skype, hogy közben nem kell feltétlenül a számítógép közelében tartózkodni, vagyis egyfajta mobilitást biztosít a használó számára. Információnk szerint a készülék ára 100 eurónak megfelelő összeg lesz. A Philips mellett egyébként már a Netgear is előrukkolt egy készülékkel, amely wifi elérési ponton csatlakozik az internetre.

Eddig is gyártottak már olyan készülékeket, amelyek a számítógépre kötve rá tudtak csatlakozni a Skype népszerű online telefonhálózatára, és olyan átalakítókat is, amelyek az otthoni vezetékes telefonkészülékkel tették lehetővé a Skype használatát, az új készülék azonban saját klienst tartalmaz, csak internetelérés és wifi elérési pont szükséges a használatához. Patrick Lo, a Netgear vezérigazgatója reményét fejezte ki, hogy az eszközzel a tízszeresére növelhetik a Skype felhasználói bázisát. A Skype egy ideje már Magyarországon is hódít, felhasználóinak számát több tízezerre becsülik egy-egy alkalommal egyidejűleg, ami persze a hárommilliót meghaladó vezetékes és a kilencmilliós mobiltelefonos ügyfélszámhoz képest ma még elhanyagolható, ám számuk fokozatosan nő.


A szabványos SIP alapú VoIP megoldások már korábban is ezen a módon működtek, nem volt szükség számítógépre a szolgáltatás igénybevételéhez. Várható volt, hogy a Skype sem akar lemaradni a versenyben, és előbb-utóbb le fogja választani a számítógépről a telefon alkalmazását. Ezzel a megoldással természetesen a jövőben olyan fogyasztókat is meg tud szólítani, akik eddig idegenkedtek a vezeték nélküli telefon használatától vagy nem voltak megelégedve a szolgáltatás minőségével - tájékoztatott a Magyar Telekom sajtóosztálya.

Hajnal Géza, a Pannon mobil adat- és üzletfejlesztési igazgatója szerint egyelőre nem várható áttörés, mert ezeknek a készülékeknek a használata nehézkes. A készülékek beállítása nem mindig egyértelmű, lényegesen bonyolultabb lehet, mint egy mobiltelefoné. Használatához széles sávú internetkapcsolatra van szükség, ami nem érhető el mindenütt, ezért nem is mobil maga a megoldás, valamint az internet-hozzáférés költségei is jelentkeznek egy ilyen használatnál. Szintén nem mellékes, hogy ezek a telefonok meglehetősen kis szériában készültek és áruk is viszonylag magas.

A jelenlegi mobilos VoIP megoldások hangminősége elmarad a mobiltelefon hangminőségétől, így itt is van mit fejlődni ahhoz, hogy igazi versenytársa lehessen a mobilnak. A Philips ezzel szemben azt állítja: a VoIP321 telefon egyszerű használatot és kristálytiszta DECT digitális hangminőséget biztosít. Hajnal ugyanakkor kiemelte: hosszú távon várhatóan fejlődnek ezek a technológiák és szélesebb körben elérhetővé válnak a felhasználók számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • noss #3
    a skype titkosít, így jóval nehezebb lehallgatni!
    ezt kliens oldalon teszi, a protokollukat meg még nem sikerült visszafejteni -- tudtommal.
  • Vorpal #2
    100 euró - világos analógia : vegyél napelemet mert az olcsó energia, csak a napelemek 100 szor annyiba kerülnek mint a gáz, és 10 év alatt térülnek meg.

    Továbbra is : várjuk a kínai gagyit...
  • quentit #1
    Egyértelműen jó: havidíj nélkül lehet olcsón hívni vezetékes hálózatot.