Tóth Kristóf

Két aprócska Panasonic gép

A Panasonic DMC-TZ1 és DMC-FX01 nem csak méretével, hanem egyedi képességekkel is igyekszik a konkurencia fölé kerekedni.

Panasonic DMC-TZ1

Az 5 megapixel felbontású Panasonic LUMIX DMC-TZ1-et a gyártó a világ legkisebb 10-szeres optikai zoommal ellátott digitális fényképezőgépeként hirdeti. Az optikai képstabilizátorral szerelt LEICA DC objektívet egy kompakt, könnyen hordozható testbe építették be. Ezt a visszahúzható lencsék tükrös rövidített optikával való ötvözése teszi lehetővé.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A TZ1 teljesítményének fokozására szolgál a Venus Engine III képfeldolgozó áramkör, amely külön-külön érzékeli a színekből és a fénysűrűségből származó zajosodást, és csak a képminőséget jelentősen rontó, kromatikus zajokat szűri ki. Energiaigénye 80%-a a Venus Engine II-ének, ezért a gyártó közleménye szerint már 250 képet készíthetünk egy feltöltéssel.

A fényképezőgép alig 1 másodperc alatt teljesen üzemkész. Sorozatfelvétel üzemmódban 3 kép/másodperc sebességgel készíthetünk maximális felbontású képeket, amiket a fényképezőgép hátulján lévő 2,5"-os nagy felbontású (207 000 pixeles) LCD-kijelzőn nézhetjük vissza.



Panasonic DMC-FX01

A 6 megapixeles, 3,6-szoros optikai zoomos LUMIX DMC-FX01 keskeny és ízléses külsővel büszkélkedhet. A fényképezőgép az előző "FX" modellekhez képest jelentősen megváltozott: 28 mm-es nagylátószögű LEICA DC objektívet kapott, miközben továbbra is megőrizte eredeti kompakt méretét. A korábbi típusokhoz képest lényegesen nagyobb látószög a fényképezési lehetőségek új sorát kínálja: immár beltéren is készíthetünk nagyobb társaságot ábrázoló teljes csoportképet, illetve átfogó tájképet vagy építészeti kompozíciót örökíthetünk meg.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A Panasonic természetesen ebbe a gépbe is beépítette MEGA O.I.S. képstabilizáló rendszerét, mellyel kiküszöbölhető a kéz remegéséből adódó elmosódás jelensége. Az FX01 emellett egy új, nagy ISO-érzékenységű üzemmóddal is rendelkezik, amivel a gyártó szerint az 1600-as maximális érzékenységgel készült képek sem zajosodnak elviselhetetlen mértékben.

A DMC-FX01-be elődeihez hasonlóan a Venus Engine Plus LSI képfeldolgozó chip került beépítésre, ami a Venus Engine II által felhasznált energia csupán 70%-át fogyasztja el. A mozgóképrögzítési funkció szintén továbbfejlesztésre került, a standard VGA (640 x 480) videofelvétel mellett már Wide VGA (848 x 480) videók készítésére is lehetőség nyílik másodpercenkénti 30 képkocka rögzítésével. Az elkészült képeket nagy felbontású, 207 000 képpontos 2,5"-os LCD-n tekinthetjük meg.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A gyártó közleménye szerint egy feltöltéssel 320 felvételt készíthetünk. A modell ezüst, fekete, fehér, és kék színben lesz kapható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)