Berta Sándor

Elfogadták a legújabb WLAN szabvány tervezetét

Nem véletlenül fogalmaztak úgy a szakemberek, hogy mérföldkövéhez érkezett a vezeték nélküli technikák korszaka. Az Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) nevű szakmai szervezet ugyanis elfogadta a 802.11n jelű WLAN szabvány tervezetét.

A vezeték nélküli technikákat igazán napjainkban kezdik maguknak felfedezni a felhasználók. A mobilitás, az egyszerűség, az egyre nagyobb sávszélesség miatt egyre többen gondolkoznak el, vagy választják a WLAN- és a WiFi-hozzéféréseket. Akik hezitálnak, azok többnyire azzal érvelnek, hogy például egy DSL-hozzáférés - bár helyhez kötött -, de még mindig nagyobb sávszélességet kínál, mint a jelenleg az átlagember számára megfizethető leggyorsabb vezeték nélküli technika.


A technológiára az AMD is igényt tart

A helyzet azonban az IEEE 802.11n szabvány megjelenésével gyökeresen megváltozhat. A szabvány alapjait az Enhanced Wireless Consortium (EWC) fektette le és ahhoz, hogy a 802.11n valóban használható legyen, még át kell esnie az IEEE ratifikációs eljárásán, ami akár egy évig is eltarthat. Annyi már kiszivárgott, hogy az IEEE 802.11n elméleti maximális sávszélessége elérheti akár 600 Mbps-ot is, ami tízszerese lenne a jelenleg 802.11a és 802.11g szabványok adatátviteli értékeinek. Ezenkívül jelentősen növelnék a hatótávolságot is.

Mindez azt jelentené, hogy még vonzóbbá válhatna a vezeték nélküli technika és akár már jó minőségű, nagy felbontású online videókat, vagy televíziós adásokat is lehetne közvetíteni a segítségével. Időközben az első gyártók, köztük a Broadcom már be is jelentették az első, a 802.11n szabvánnyal kompatibilis chipjeiket. Ezek a chipek több egyidejű adatcsatorna használatát is támogatják és akár a 300 Mbps-os adatátviteli érték elérésére is képesek.

Amennyiben figyelembe vesszük az új szabvány támogatóinak névsorát (Apple, Asus, Atheros, Buffalo, Cisco, Conexant, D-Link, Gateway, Intel, Lenovo, Microsoft, Mitsubishi, Netgear, Nvidia, Realtek, Sony, STMicroelectronics, Toshiba, US Robotics és Winbond), akkor elvileg már semmi sem állhat az IEEE 802.11n útjában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asysoft #11
    A nagy területek lefedésére a WiMaxot fejlesztik, nem a WLAN-t.
    Az asztali PC helyett ma is vehetsz Laptopot, a szélessávú modemed pedig egy WLAN routerhez csatlakoztathatod...
  • [CaveMaN] #10
    Ugyanmár. Nagyobb teljesítmény kell hozzá, párhuzamos sávok, ebben nagy újdonság nincs. Azt meg jól tudjuk, hogy pl a 600Mbit/sec az a teljes "csövön" van, azaz az adott vevő és adó hatósugarában. Ha ott 20an kezdenek el forgalmazni ugyanúgy nem lesz meg a 600, mint ahogy most nincs meg az 54.

    @lokko: szerinted a WiFi hálózatokat nem a mostani mobilszolgáltatók fogják kiépíteni? Akiknek az infrastruktúra nagy része már meg is van? Tornyokkal áramellátással? Csak feldobják az újabb eszközöket.
  • lokko #9
    nagy kérdés a hatótáv és az energiaigény ... ha összejön a dolog, akkor talán 10 éven belűl olyan szinten hasonló lefedettsége lesz a WLAN-nek mint manapság a GSM-nek ... ezáltal megszabadulunk a mobilszolgáltatók vérszívásától, fölöslegessé vállnak a vezetékes hálózatok is (végfelhasználói szinten) ... és az asztali PC is idejét múlja végre, nem kell talán többet a böhöm masnina előtt görnyednünk, kedvünkre állhatunk két lábra IT használtala közben is
  • joed #8
    "802.11a és 802.11g szabványok" - 802.11a helyett 802.11b
  • [HUN]PAStheLoD #7
    Annyi már kiszivárgott, hogy az IEEE 802.11n elméleti maximális sávszélessége elérheti akár 600 Mbps-ot is,.. blabla

    nagy kiszivárgás volt, eddig is tudni lehetett, meg sztem open draft volt :)

    infó

    sebességinfó
  • Omega #6
    Az van írva cikkben , hogy növelik, de vajon mennyivel ?
  • tijsfan #5
    hm, 300 Mbit tényleges adatátvitel nem semmi, az én 54 Mbps-esemhez képest, ami ráadássul csak max. 1-2 MB/s valós átvitel. Az lenne még a jó, ha a hatótávolságot is növelnék.
  • Chappy #4
    ha itt 2007, akkor nálunk sokkal később lesz. Emlékezzünk, a DSL TV hol van? sehol.
  • Dj Faustus #3
    WUSB = Wireless USB = vezetéknélküli univerzális soros busz
    3.1–10.6 GHz-es frekvencián működő, vezetéknélküli kiterjesztése az USB portnak.

    480 Mbits/sec sebessségre képes 3 méteres körzetben, és 110 MBit/sec sebességre 10 méteres távolságban.
    2004 februárjában alakult meg a Wireless USB Promoter Group, melynek tagjai: Agere Systems, Hewlett-Packard, Intel, Microsoft, NEC Corporation, Philips, Samsung. Céljuk a WUSB szabvány lefektetése (2005 májusára elkészűlt).

    További infók itt.
  • Caro #2
    Full kompatibilis az USB-vel(szoftver szempontjából), vezeték nélküli, max 400 Mbit, max 10m.