Tóth Benedek

Nagy mennyiségű adatot kér ki az USA a Google-tól

A Bush-adminisztráció tegnap egy szövetségi bírón keresztül intézett kérést a Google-hoz, amelyben nagy mennyiségű, személyes információkat is tartalmazó adat átadását kérik, indoklásuk szerint elemzés céljából.

A Google illetékesei kifejtették, hogy mindenképpen küzdeni fognak az adatok kiadása ellen, ami szerintük nem törvényes, hiszen a cég nem érintett az ügyben. Indoklásukban kitértek arra, hogy az adatmennyiség irreálisan sok és kiadásuk minden szinten ellenkezne a cég alapelveivel és az adatvédelmi törvényekkel, hiszen személyes információkat is tartalmaz. Ezen felül sértené a cég érdekeit, mivel ezek az adatok bizalmasak és üzleti titoknak számítanak. A kérdéses információmennyiség tényleg hatalmas: többek közt tartalmazza egymillió, véletlenszerűen kiválasztott weblap adatait és egy hét teljes keresési naplóját. Ez, figyelembe véve, hogy a Google az összes internetes keresés feléért felelős, több száz millió magánemberről tartalmazna több-kevesebb információt.

A vizsgálat célja az indoklás szerint az lenne, hogy segítsen megindokolni a legfelső bíróságon alkotmányos problémákba ütközött COPA törvényt, amelynek eredeti célja a fiatalkorúak védelme az interneten. Ennek elődje 1998-ban lépett hatályba és elsősorban az erotikus tartalmú honlapokkal foglalkozik, megszigorítva azok szabályozását. Többek közt akár 50 ezer dolláros pénzbüntetést is kilátásba helyezett olyan esetben, ha egy ilyen oldal üzemeltetője nem ellenőrzi megfelelően a felhasználó életkorát. Az új törvény ennek kibővítése lenne, ám már két éve nem tudják átvinni, annak ellenére, hogy az elmúlt időszakban a legfelső bíróság konzervatív irányba tolódott el.

A keresőcéget korábban nagyon sok bírálat érte a személyes adatok gyűjtésével és kezelésével kapcsolatban és egyre többekben kérdőjeleződik meg "do no evil" politikájának valóssága. Ilyen mennyiségű adat átadása harmadik félnek - annak ellenére, hogy a harmadik fél ebben az esetben az Egyesült Államok kormánya - nagyon sokat rontana a cég imázsán.

A kérés amúgy annak ellenére érkezett a céghez, hogy az elmúlt időszakban a Bush-adminisztrációt is sok kritika érte hasonló, az állampolgárok alkotmányos jogait sértő megnyilvánulásai miatt. A hír kapcsán már elindultak az olyan találgatások, hogy a cél nem is a törvényjavaslat alátámasztása, hiszen ebben az esetben egyszerűbb és hatásosabb lett volna magát a Google-t felkérni egy ilyen elemzés elkészítésére.

Az amerikai igazságügyi minisztérium időközben eljárást kezdeményezett a cég ellen, amiért az nem hajlandó kiszolgáltatni a kért adatokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BornToBePuli #45
    Szerintem a Microsoft állhat az ügy mögött, ugyanis a Google be kíván szállni a nyíltforráskódú dolgokba és ugye elég nagy az ismeretsége ahhoz, hogy csökkentse az MS részesedését a szoftveriparból.
  • Piscator #44
    Na, a putyini Oroszország is aggodalomra ad okot. Meg a kommunista kína, és a ksitesó Észak-korea...
  • Piscator #43
    1984.
  • Vorpal #42
    Blue Gene..csak egy dolgot , hagytál ki ebből a megközelitésből : hogy miért nem Magyarországot bombázzák a terroristák és miért Amerikát?

    A válasz eccerü, mert ők mások nyomoruságán lesznek méggazdagabbak mellesleg egy zsidó bábállam, amely fegyverrel támogat olyan országokat amelyek mezitlábas primitiv gyerekekre lőnek az utcákon.

    Na Magyarország meg nem ilyen.
  • uniu #41
    beirtam en is a TAJ szamomat es semmi ertekelhetot nem dobott ki, plane nem engem :)
  • benczurzs #40
    Szerintem te ( Garfield #17) nem értetted, hogy én miről beszélek, ezért hitted azt hogy némi képzavar van nálam.
    Olvasd el még 1-szer, amit írtam, és gondold el.
    Ok ?
  • messen #39
    Engem :(
  • Inquisitor #38
    "Azt nem értem miért kérték el ezeket az adatokat?
    Miért nem kerestek rá egyszerűen a google-on? :)"
    Múltkor rákerestem az Interntszolgáltatom nevére, erre kidobta aprivát lakáscímét telefonszámmal, szóval picit már ilyesztő :)
    És mit dobott ki a TAJ számodra, ha nem vagyok indiszkrét?
  • arty #37
    a franciákat alapból "szeretem", miota kiirtották a Muroroa (nemtudom hogy irják :) ) korallzátony körül az életet a mocskos atomkisérleteikkel, azóta különösképpen ... ezen egy ilyen fasiszta, mint sirák már nem tud rontani :D
  • BlackRose #36
    egyébként ha már a szabadságnál tartunk, érdekes, de a BBC-n kívül a többi EU sajtó valahogy kifelejtette ezt a Chirac kijelentést a mai hírekből (bár nekem máshól nem sikerült hallani)...