SG.hu

Megahitelből épít szélessávot a Magyar Telekom

A Magyar Telekom ma szerződést írt alá az European Investment Bank (EIB) által - a Deutsche Telekom International Finance B.V. közvetítésével - nyújtott hosszútávú, 47,4 milliárd forint összegű hitelről, amelyet szélessávú beruházási projektjeinek finanszírozására használ fel.

A Magyar Telekom a Deutsche Telekom Csoport finanszírozását ellátó leányvállalat, a DT International Finance B.V. közvetítésével 47.4 milliárd forint összegű hitelt vesz fel az EIB-től. A hitel 2013 januárjában jár le, törlesztése kétéves türelmi időszak után 2009-ben kezdődik, és évente öt egyenlő részletben történik. A hitel a 3 hónapos BUBOR-hoz rögzítetten változó kamatozású. A hitelt a Magyar Telekom teljes egészében szélessávú beruházásainak finanszírozására használja fel. A Magyar Telekom 600 ezerre kívánja növelni szélessávú csatlakozásainak számát 2006 végéig.

A szerződés közvetlen, forintban történő finanszírozást biztosít a nemzetközi piacokról, és ezzel a hosszútávú forintfinanszírozás újabb forrása válik elérhetővé a Magyar Telekom számára. A Magyar Telekom jelenleg A- (Standard & Poor's) és Baa1 (Moody's) hosszútávú hitelminősítéssel rendelkezik.

Dr. Klaus Hartmann, a Magyar Telekom gazdasági vezérigazgató-helyettese így nyilatkozott: "Az EIB-vel fennálló hosszútávú kapcsolatunk újabb jelentős eseményhez érkezett. Megállapodásunk következtében a Magyar Telekom kedvezőbb hitelkondíciókat élvez, mint amilyenek hasonló összeg esetén a magyar piacon számunkra elérhetőek lennének. A változó kamatozású hitel felvételével a Magyar Telekom folytatja hitelportfoliója fix és változó kamatozású elemeinek kiegyensúlyozását. Ezzel egyidejűleg megemelkedik a hitelportfolió átlagos futamideje, valamint a kialakított törlesztési struktúrának köszönhetően a hitel cash flow-jának ütemezése nagyrészt illeszkedik a projekt cash flow-jához."

A Magyar Köztársaság - mint az EIB egyik tulajdonosa - részéről Jambrik Mihály, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium közigazgatási államtitkára is részt vett a hitelszerződés aláírásán. Ennek kapcsán elmondta: "A szélessávú elektronikus kommunikációs szolgáltatások és hálózatok széles körű elérhetőségének megvalósításával a Magyar Telekom beruházási projektjei hatékonyan támogatják az információs társadalom fejlődését, elősegítve ezzel a gazdasági versenyképesség és az esélyegyenlőség erősödését Magyarországon. A szélessávú internet elérhetőségének javítása, valamint az internetsűrűség növelése kiemelt céljai a magyar kormány által 2005. december 6-án elfogadott Nemzeti Szélessávú Stratégiának."

A hitelszerződés jelentőségét növeli, hogy az Európai Unió luxembourgi székhelyű bankja, az EIB ezzel több év után ismét bekapcsolódik a magyarországi távközlési beruházások finanszírozásába. Az EIB - a 2003-ban kiadott "Innovation 2010 Initiative" irányelve alapján - kiemelt figyelmet fordít olyan projektek finanszírozására is, amelyek lehetővé teszik a nagy kapacitású és kiváló minőségű infokommunikációs infrastruktúrák és hálózatok széles körű elérését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mr Gumby #5
    "elősegítve ezzel a gazdasági versenyképesség és az esélyegyenlőség erősödését Magyarországon."

    Na ezeket sem erről híresek.
  • Ronny #4
    rosszúl gondolod;)
  • AtisH #3
    "épít szélessávot a Magyar Telekom"

    Gondolom a DT-től vásárolt leharcolt hardverekkel....
  • Andris #2
    Pontosan... a DeutcheTelekom kiveszi a hasznot aztán a T-Kom meg veheti fel a hitelt. Nem tudom hol éri ez meg nekik, de eléggé kiszipolyozós taktikát játszanak.
  • JiBBeRiSH #1
    Nem hiszem el. Hova rakják azt a sok lóvét, amit mi befizetünk? Szvsz az anyavállalat jól lenyúl innen mindent, utána ezek meg veszik fel a hitelt...