Zsellér Máté

Szabadság szerelem - Andrew Vajna új filmje

December 6-án délután három órai kezdettel Andrew G. Vajna magyar származású film-mogul fogadásra invitálta a magyar sajtót a Puskin moziba, ahol egy dokumentumfilm-vetítés keretében, tervbe vett új filmjéről, a Szabadság Szerelemről beszélt.

Az időzítés nem véletlen: a melbourne-i olimpia híres, vérbe és botrányba fulladt vízilabda-elődöntőjét ekkor vívjuk és nyerjük meg a Szovjetunió ellen (4:0) 1956-ban, ugyanekkor idehaza poszt-forradalmi (ja bocs, "ellenforradalom"-ellenes) tisztogatások folynak, a Kádár kormány véres kézzel igyekszik leszámolni minden való vagy vélt ellenfelével a tétlen nyugat orra előtt.



A nyugat szemében kellően még mindig nem rehabilitált 1956-os magyar forradalom és a vízilabda válogatott története keltette fel a társadalmi igazságosság kérdéskörével foglalkozó Colin Keith Gray és Megan Raney Aarons testvérpár érdeklődését, akik Quentin Tarantino, Lucy Liu és végül a produkció mögé álló Andrew G. Vajna anyagi támogatásának köszönhetően forgathatták le a Freedom's Fury (Szabadság dühe) című, az esemény kapcsán bemutatásra kerülő dokumentumfilmjüket.



Vajna pályáját végigkíséri a szándék, hogy filmjeivel előhívja a magyar múltat, és azt megismertesse, népszerűsítse a nyugat számára, ahogy ezt az Eva Gardos rendezte, többek között Scarlett Johansson és Nastassja Kinski főszereplésével előadott Amerikai Rapszódia is bizonyítja 2001-ből. A magyar fiúk korabeli története valódi hőstörténet; párhuzamba állítva az itthoni eseményekkel, modernül és igényesen előadva méltán lát benne remek lehetőséget a producer. Mint mondta, valódi magyar filmet akar, amely a világ élvonalában landol; s egyúttal olyan filmet, amely átérezhetővé, megélhetővé tudja tenni a forradalmat a magyar és a világ mai fiataljai számára is.

A film készítésén egy egész hollywood-i magyar-team ügyködik, a forgatókönyv oroszlánrészéért Joe Esterhas és Eva Gardos a felelős, a jelmeztervező Pásztor Beatrix lesz. A szereplőválogatás folyik, a forgatás februárban kezdődik majd, a film ősbemutatóját stílusosan 2006. október 23-ára tervezik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • KryssHUN #11
    Remélem ez a film felűlmulja a magyar filmek általános színvonalát. Talán sikerül valami maradandót alkotniuk.... vagy nem?
  • Bohun #10
    Meg SingSing szám;)
  • Malbeth #9
    Vg!Te milyen tudatlan vagy..."Szabadság szerelem,e kettő kell nekemm" ez egy Petőfi Sándor versből való
    (hoppá...Petőfi Sándor neve mond valamit???)
    A verset pedig megzenésítették,eredetileg Koncz Zsuzsa énekelte.
  • aiguo #8
    A melbourne-i nyári olimpia európai évszakrend szerint télen volt!;)
  • FTeR #7
    reméljük ütős lesz.
  • Jack Bauer ahős #6
    Ja, meg Petőfi is írt verset ilyen címmel.

    Netezés helyett órára kéne járni, nem?
  • U2 #5
    Bizti +nézem!
  • Inquisitor #4
    Bazz, ez egy híres sláger első sora ... ki a fenét érdekel a S*z*ki reklámja?
    Amúgy Vajnát nem csípem a mostanában elkövetett dolgai miatt, élükön a T3-al, de remélem ebből lesz valami.

    Amúgy a cikk eleje baromira nem egyértelmű nekem, mert az olimpia nem novemberben van ha jól sejtem, ergó senkit se folytottak vérbe, se tisztogatás nem volt éppen. Az picit késöbb jött ... meg mondjuk nem halt bele a lakosság 5%-a mint a ruszkiknál.
  • winnie #2
    na, hát, aki a reklámokból művelődik...
  • vg #1
    Volt valami ilyesmi szövegű autó reklám is... Szar ez.