Napi Online

Nehéz ügy a magyar mozimúzeum

Magyarországon egyedülálló filmművészeti múzeum létrehozásába kezdtek a Gyetvai fivérek a Pasaréti úti volt Sztár stúdió területén. Múzeumot létrehozni azonban nehezebb műfaj, mint ahogy először gondolták.

Kommunikációs szakadék tátong a készülő - II. kerület, Pasaréti út 122. szám alatti - mozimúzeum szakmai és beruházói oldala között. - Az önkormányzattal az építési engedélyek miatt vívott pereskedések sokáig hátráltatták a munkát, de mellette arra is figyeltünk, hogy felvegyük a kapcsolatot a filmszakmával - mondta lapunknak Gyetvai Géza, a Gyetvai Fivérek Rt. vezérigazgatója. Az egykori Sztár filmstúdió helyén létrejövő állandó kiállítás a tervek szerint a Magyar Nemzeti Filmarchívum, az Országos Műszaki Múzeum és a Magyar Színháztörténeti Gyűjtemény segítségével állna össze.

A helyzet azonban - a jelek szerint - kevéssé egyértelmű: Gyürey Vera, a Filmarchívum igazgatója szerint ugyanis a közreműködésre hivatalos megkeresés az utóbbi két évben nem érkezett hozzájuk, és komoly szándék híján a tervet meglehetősen felületesnek tartja. Szakmai tudásukkal és technikai eszközökkel egyaránt hozzájárulnának a múzeum létrehozásához, még kiállítási tervrajzot is készítettek, ám - Gyürey szerint - néhány poros kiállítási tárgy és monitorokon vetített régi filmek összessége még nem lenne múzeum.

Némileg nagyobbnak tűnik az összhang a beruházó és a Műszaki Múzeum (MM) között, amely a XX. század közepén készült vetítőgépeket bocsátana a kiállítás rendelkezésére, tartós kölcsönben. A műszaki műtárgynak számító vetítőgépek tárolása az MM-ben problémát okoz, ezzel szemben az új múzeumban megfelelő körülmények között a nagyközönség is láthatná ezeket - mondta Kócziánné Szentpéteri Erzsébet, az MM igazgatója. A beruházó azonban nem kölcsönrendszerben gondolkodik, szerinte ilyen körülmények között nehéz lesz nonprofit múzeumot üzemeltetni. Gyetvai Géza azt elismerte, hogy a Filmarchívum eddigi informális megkeresése mellett intenzívebb kapcsolattartás szükséges cége és a filmszakma között, ezt a téli filmszemle alatt kezdenék meg.

A Gyetvai Fivérek Rt. jövőre egy kht. létrehozását tervezi a múzeum ügyeinek intézésére, ezután következne a bejegyeztetés. A múzeum önálló egységként működne, tehát nem lenne része például a Nemzeti Filmarchívumnak. A kezdeményezés jelenleg egyedülálló Magyarországon, eddig csak Kaposvárott volt hasonló múzeum egy zárdaépületben, miután azonban az egyház visszakapta az ingatlant, a műtárgyak visszakerültek a Műszaki Múzeumba és több Somogy megyei intézménybe.

A beruházó szerint a hely szellemének megőrzése végett vágott bele a múzeum létrehozásába. Igazi üzletet azonban ez nem jelent a számára, azt a múzeumparkban épülő lakások hozzák, ezeket 600 ezer forintos négyzetméteráron árulja. Az egyéb funkciókat bérletbe adná, többek között irodahelyiséget filmes cégek számára. Az 5,5 milliárd forintos beruházás 2007-ben fejeződik be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!