SG.hu

Ismét kampányt indított a BSA

A Business Software Alliance NagyvizIT elnevezésű programja az elkövetkező hónapokban Budapesten és Pest megyében folytatódik.

Az Üzleti Szoftver Szövetség szakértői várhatóan többszáz kis- és középvállalatot látogatnak meg a fővárosban és környékén. A látogatások megtervezésénél a BSA figyelembe veszi azokat a tapasztalatokat, melyeket a NagyvizIT első szakaszában, Győr-Moson-Sopron megyében tett szert. Az október közepe és november közepe között lezajlott, közel száz látogatás nyomán meglehetősen összetett kép rajzolódik ki a régió vállalatainak szoftvergazdálkodásáról.

A cégek között vannak szoftver üzemeltetés szempontjából jól szervezett cégek, és vannak olyanok, melyek e tekintetben hagynak kívánni valót maguk után. A szervezet sajtóközleménye szerint a megkeresett cégek zöme pozitívan fogadta a BSA képviselőjének látogatását. Szinte mindegyikük rendelkezik a cég számítástechnikai rendszerével foglalkozó, dedikált személlyel, fő vonalakban ismerik a felelősségi kérdéseket, zömüknél az alkalmazottak írásos nyilatkozatban vállalták a szoftverek rendeltetésszerű használatát, és szinte mindegyikük vezet nyilvántartást a cégnél található számítógépekről.

Több más területen viszont lényegesen kedvezőtlenebb a kép. A szoftvernyilvántartások száma és precizitása messze elmaradt a hardvernyilvántartásokétól, a preferált szállító kiválasztásánál szinte csak a beszerzési ár és feltételek domináltak, és a kereskedők szoftverekkel és azok licencelésével kapcsolatos ismeretei másodlagosak. Az alkalmazottak tényleges ellenőrzésére szinte sehol sem került sor és csak nyomaiban lehetett felfedezni az integrált szoftvergazdálkodás elemeit. Összességében az érzékelhető, hogy számos cégnél elindult egy pozitív, jogkövető, és a cég hosszútávú érdekeit felismerő folyamat, de a szoftvergyártók érdekvédelmi szervezete szerint hosszú út vezet még odáig, hogy a szoftvergazdálkodás átfogó szemléletté váljon Magyarországon.

A NagyvizIT program második állomására november 19-től kerül sor Budapesten és Pest megyében. A BSA ebben a régióban is több ezer levelet küldött és fog kiküldeni kis- és középvállalatok számára a szoftvergazdálkodással kapcsolatban. Ahogy a NagyvizIT név is sugallja, a bejelentkezés után a szervezet jogi és szoftverszakértője az értesítettek közül több száz céget látogat meg személyesen. A látogatások során a szakértő a szoftvergazdálkodás elemeivel kapcsolatos kérdéseket tesz fel a vállalat vezetőinek, a válaszokat közösen értékelik, és együtt próbálják "diagnosztizálni", illetve "orvosolni" a cég szoftvergazdálkodásának esetleges hiányosságait.

Ha azonban a BSA szakértője szándékos és komoly szabálytalanságokat fedez fel, és a vállalat vezetősége nem mutat együttműködési szándékot, a NagyvizIT látogatásnak kellemetlen utóhatásai is lehetnek. Kirívó esetekben a szervezet kezdeményezheti az általa képviselt cégek szellemi tulajdonjogának jogi, illetve ha szükséges hatósági úton történő érvényesítését. A lobbiszervezet a NagyvizIT látogatások országos eredményét egy tanulmány formájában tervezi összegezni, amelyet meg kíván osztani a kormányzati és az igazságszolgáltatási szervekkel, valamint a sajtón keresztül a közvéleménnyel is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Béla bácsi #17
    Ez kb. olyan, igen. Náluk van egy rakás jogász, ügyvéd, mifene, akik megfelelően csűrve-csavarva a szavakat kihozzák a megfelelő ítéletet. Ez az egész jogászkodás csak játék a szavakkal.
  • [HUN]Stanlee #16
    Amugy ez hogyan mukodik, ha van egy rosszakarom, aki e-mail-ben "feljelent" aztan kijonnek a kedveskeim, de nem talalnak semmit, ha minden jol alakul. Akkor en valamilyen jogi lepest kezdemenyezhetek a bsa es tarsai ellen, vagy ez olyan szelmalomharc fele dolog, ahol nekik mindenhez van joguk, nekem meg semmihez?

    Amugy ha sajat cegem lenne, nagy ivebn elhajtanam oket a ceges titkaimra hivatkozva, mert ugye progi nyitogatas es merevlemez bongeszes kozben egy ket erzekeny allomanyt is konnyeden megnyithatnak, ami nem biztos, hogy jo lenne az uzletnek...
  • Béla bácsi #15
    Csókoltatom őket.
  • Frank99 #14
    sajnos (tapasztalatból tudom) hogy apolgári pere skártérítés és a BTK két külön fogalom.

    Ő volt a próbaper, és megszívta...

    mint mi és sokan mások
  • pemga #13
    Ha jól értelmeztem, akkor megvették, csak nem az egészet. (Ha értékben nézem, akkor 10%, de nem is ez az érdekes.) 1. már nem ő lett volna a felelős, 2. ha peren kívüli megállapodásban megtérítette az okozott kárt, akkor miért is ítélték el?
  • Frank99 #12
    én sem tudom, mi lett a vége.

    a lényeg nem változik.

    könyvelőként látom, hogy pár sor módosítása miatt a tisztelt programozók százezreket kérnek évente a programjaim frissítéséért.

    akkor ezt LEGÁLIS programokkal tegyék.
    ennyi.
    tele van a város és orszég FEKETE könyvelőkkel, akikkel nem tudok semmit tenni.
    bár ilyen egyszerű lenne, rájuk küldeni a zsarukat!
  • Frank99 #11
    ha jól tudom, a PHilos egy szoftverfejlesztő volt.

    most aki a szoftverrel pénzt keres, az VEGYE is MEG.
  • pemga #10
    Philosnál is volt 35 MioFt-nyi _legális_ szoftver, mégis 1 évre ítélték. Úgy, hogy az ember már másfél éve nem is volt CEO-ja a cégnek, és az ítélet előtt megfizette a BSA által megszabott 4 MioFt-t. Érdekes módon ez is egy "jóakaró" bejelentése nyomán kezdődött nyomozás eredménye.
    Link-1
    Link-2
    Link-3
    Akkor fellebeztek, azóta nem találtam cikket, ez volt 2003 januárjában.
  • Frank99 #9
    ott követtel el a hibát, hogy NEM kellett volna holmi szoftverbevallást küldeni.

    a mai magyar törvények erre nem köteleznek.

    nyilván kell tartani, a tárgyi eszközök, vagy vagyononi értékű jogok között, de bevallásra még Jézus Krisztus sem kötelezhet, csak ha a Bibliába dekradálja....

    én a BSA levelét úgy 1,5 éve qva nagy ívben dobtam a kukába.

    mindenem legális a cégemben, qva sokba került, és nekem holmi faxxopó EGYESÜLET ne nézegesse!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • Teppik Amon #8
    "Ha azonban a BSA szakértője szándékos és komoly szabálytalanságokat fedez fel, és a vállalat vezetősége nem mutat együttműködési szándékot, a NagyvizIT látogatásnak kellemetlen utóhatásai is lehetnek."
    Ez egyértelmű fenyegetés. Teszem az titkos, vagy az ügyfelekre nézve kényes adatokkal dolgozom még jó hogy nem engedek be senkit nemhogy még a gépeimen turkeráljon. Ha nem engedem be rámhíjja a policájt? Milyen alapon? Ez jogállam? Hol van itt az ártatlanság vélelme? Kik ezek hogy mindent megtehetnek? Miért hagyjuk hogy megtehessék? Jahogy mögöttük áll "valaki" aki még a rendőrségnek is parancsol?
    Gyártsunk összeesküvés elméletet ;)