Berta Sándor

WiMAX-hálózat fedi le egész Heidelberget

A DBD Deutsche Breitband Dienste GmbH az egész várost lefedő WiMAX-hálózatot hozna létre. A tervek szerint az elérhető maximális adatátviteli sebesség 8 Mbit/s lenne és az előfizetők az interneten keresztül telefonálni is tudnának.

Amennyiben a rendszer beválik, más városokban is létre fognak hozni hasonló vezeték nélküli hálózatokat. A DBD eddig húsz regionális hálózattal rendelkezik szerte Németországban és főleg vezetékes, ezen belül is DSL szélessávú internethozzáféréseket kínál. A kísérleti jelleggel elindított, "MAXXtelekom" névvel ellátott új WiMAX-csomagok iránt egyre nagyobb volt a kereslet, ezért a cég vezetői gondoltak egy merészet és megszületett az ambíciózus terv.

Első lépésként a Heidelbergi Főiskolát látták el vezeték nélküli hálózattal. A DBD az Intel Rosedale chipjére épülő megoldásokat alkalmaz. A chipet és a vele egy dobozban lévő integrált WiMAX-modemet a számítógéphez kell csatlakoztatni, majd az internetre való fellépés után máris lehet e-maileket küldeni és fogadni vagy a világhálón szörfölni.


Amennyiben nem bizonyul elegendőnek az adapter teljesítménye, a cég szakemberei külön nagyteljesítményű antennákat helyeznek el. Az átlag felhasználók legalább 1,5 Mbit/s-os és legfeljebb 3,5 Mbit/s-os adatátviteli sebességű csomagok közül választhatnak, de kérésre a vállalat kész akár 155 Mbit/s-os sávszélességet is nyújtani.

"Egy új korszak kezdődött a telekommunikációban. Ugyanúgy, mint egykor a mobiltelefónia, most a vezeték nélküli hálózatok és az internetes telefonálás (VoIP) nyújt új lehetőségeket az embereknek és a cégeknek. A célunk az, hogy létrehozzuk Németország első, teljes mértékben vezeték nélküli hálózattal ellátott városát, amelyben akkor is lehet majd kommunikálni - legyen szó akár telefonálásról, akár internetezésről - ha a vezetékes hálózatok használhatatlanná válnának" - nyilatkozta Fabio Zoffi, a DBD vezetője a PC Welt magazinnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mipi #3
    Én 2 hete voltam ott. Szép város, és jó nagy. Kicsit sok pénz lehet azt lefedni wifivel! Csak hajrá!
  • fflx #2
    en autoval

    egyebekent egy ujabb remek cikk cim. most akkor lefedi az a rohadt wifi, vagy csak lefedne???
  • nyami #1
    Heidelbergben voltam cserediák-programmal