Cifka Miklós

Aggódnak a tudósok a nem halálos fegyverek miatt

A Pentagon úgy tervezi, hogy jövő év elején egy új technológiát dob be az Irakban, amely az erőszakos tömegtüntetéseket, zavargásokat hivatott megfelelő módon kezelni.

Már többször is problémát okozott a koalíciós erőknek az erőszakos tömegtüntetések, zavargások megfelelő kezelése. Volt rá példa, hogy az amerikai katonák inkább távoztak a területről, mert egyszerűen nem tudták kezelni a tömeget. Noha az ex-jugoszláv és koszovói békefenntartó missziók óta igyekeznek megtenni mindent, hogy a katonákat lehetőleg felkészítsék az ilyen helyzetekre, a rendőrségi jellegű feladatok ellátása nem egyszerű. Egyes szakemberek azon a véleményen vannak, hogy ez nem is katonai jellegű feladatkör, tehát nem annyira katonákat, mint inkább rendőröket kellene vezényelni az ilyen problémás térségekbe.



A Pentagon már évek óta finanszíroz több kutatást, melynek lényege az, hogy az ilyen helyzetekben a civil lakosság ellen olyan eszközt használhassanak, amely nem okoz tartós károsodást, ugyanakkor mégis képes feloszlatni a zavargó tömeget. Az egyik legfőbb aspiráns e feladatkörben az ADS (Active Denial System, vagyis Aktív Tömegoszlató Rendszer), vagy más néven a fájdalomsugár. Ez egy 95 gigahertzes mikrohullámú sugarat bocsát ki, mely hőt generál a célterületen tartózkodó emberek bőrfelületén, és minél tovább éri őket a sugár, annál nagyobb fájdalmat okoz - elvben arra kényszerítve őket, hogy a területet minél hamarabb elhagyják.



A kritikusok szerint a probléma ott van, hogy mi történik akkor, ha valaki például annyira szélsőséges lelki állapotban van, hogy nem viselkedik racionálisan, vagyis a fájdalom ellenére sem fut el, vagy mi történik ha valaki egész egyszerűen nem képes elhagyni a területet, mert megsérült. A válasz szerint ez nem jelenthet problémát, hiszen a készüléket szakaszosan üzemeltetik, és a kezelőszemélyzet kiképzésénél külön figyelmet fordítanak majd arra, hogy megfelelően reagáljanak az ehhez hasonló helyzetekre.



Az aggodalmak mégsem csitultak, melynek új lökést adtak a tesztekről kiszivárgott információk, mely szerint a tesztalanyoknak le kellett venniük a szemüvegüket, zsebeikből eltávolítani a fém tárgyakak. Ezek ugyanis a mikrohullámú sugárzás hatására komolyan felmelegedhetnek, és égési sebeket okozhatnak. Nyilvánvaló, hogy egy zavargó tömegnél eféle óvintézkedésre nincs mód.

A Pentagon azonban egyelőre kitart terve mellett, és 2006-ban valószínűleg Irakban fog debütálni a fájdalomsugár HMMWV terepjárókra telepített változata. Eközben már folynak kisérletek a kézi változaton is, mely iránt a tengerészgyalogság, sőt, egyes rendőri erők is élénken érdeklődnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Ny #231
    ez mikori? tavaly (2011) erõsen tiltották ezt, és büntipontokat osztogattak érte. melyik volt a zelsõ ilyen?
  • BiroAndras #230
    "Én úgy tudom, hogy Afganisztánban is szőnyegbombáztak a hegyekben, de hamar leálltak vele, mert nem volt semmi eredménye."

    Mondtam, hogy nem hatékony. Bár nehéz elképzelni, hogy ezt pont az amcsi tisztek nem tudják.
    Pszichológiai hatása persze van, de kizárólag civilek ellen, és csak addíg, amíg rá nem jönnek ők is, hogy nem túl nehéz ellene védekezni (pl. pince). Sűrűn lakott területen lehet még esélye, de nem tudok olyanról, hogy városokat bombáztak volna a II. VH után (Tudtommal sem Vietnamban, sem Koreában nem bombáztak komolyan városokat).
  • DanyyX #229
    Szőnyegbombázásnál sokkal hatékonyabb módszerek is vannak.
    Főleg a célponttól, meg az elérni kívánt pszichikai hatástól függ, hogy milyen ,ódszert használnak.
  • uniu #228
    Szegeny kecskek ... :-/
  • IoIa #227
    Én úgy tudom, hogy Afganisztánban is szőnyegbombáztak a hegyekben, de hamar leálltak vele, mert nem volt semmi eredménye.
  • BiroAndras #226
    Azért egy szőnyegbombázás elég feltűnő dolog.
    Mellesleg nagyon nem hatékony. Elsősorban azért alkalmazták, mert csak így tudták elég biztosan eltalálni a célpontot.
  • IoIa #225
    Amiről tudunk.
  • [NST]Cifu #224
    Szönyegbombázás utoljára a Vietnami háborúban volt, kb. 30 éve...
  • dez #223
    Ha elkerülte volna a figyelmedet, a kérdés (amit te ugye kifogásoltál, mármint hogy mért kérdezek én meg tőled valamit egy nyilvános fórumon, mellesleg témábavágóan) a #213-ban volt leírva.
  • IoIa #222
    Manapság ezt az amerikai hadsereg teszi, büntetlenül.