MTI

Meghosszabbítanák a német atomerőművek üzemidejét

Az atomerőművek futamidejének meghosszabbítása mellett állt ki Berlinben Georg Milbrandt, Szászország kereszténydemokrata (CDU) miniszterelnöke a Németországban megkezdődött választási harc közepette.

"A villamosenergia-árak csökkentésére egy helyen látok esélyt, az atomreaktorok futamidejének meghosszabbításában" - jelentette ki Milbrandt újságírók előtt. Angela Merkel, a konzervatív uniópártok (CDU/CSU) kancellárjelöltje a napokban a német nukleáris erőművek üzemeltetőihez szólva kilátásba helyezte, hogy ha az uniópártok győznek a szeptemberben esedékes előre hozott választásokon, akkor meghosszabbítják az atomerőművek engedélyezett futamidejét. A jelenlegi szociáldemokrata-zöld koalíció arról állapodott meg az üzemeltetőkkel, hogy 2020-ig le kell állítaniuk atomerőműveiket.

A szászországi kormányfő véleménye szerint gazdasági helyzetét tekintve Németország lemaradt az élvonaltól, mivel magasak a vállalkozók adóterhei, magasak a munkaerő-költségek, rugalmatlan a munkaerőpiac és túl magasak az energiaárak. Milbrandt attól fél, hogy ez utóbbi miatt egész ágazatok vándorolhatnak ki az országból, köztük például az alumínium- és a cinktermelés.

A kereszténydemokraták álláspontjával ellentétben több német szakértő úgy véli, hogy az olaj rendkívül magas világpiaci ára tulajdonképpen kiugrási lehetőséget jelent az alternatív energiatermelés számára. Az Enercon szélkerékgyártó cég vezetője, Aloys Wobben épp a Der Tagesspiegel című lap keddi számában tévesnek nevezi a fosszilis és nukleáris energiaforrások korszakához való visszatérés szándékát. A megújítható energiaforrások termelőinek szövetsége (BEE) azt jósolta, hogy a bio-, szél- és napenergia-termelés felfutása 2010-ig legalább 70 ezer, 2020-ig pedig további 300 ezer új munkahelyet teremthet Németországban (összesen félmillió ember foglalkoztatását biztosítva addigra), feltéve, hogy az esetleges kormányváltás nem hoz megszorítást ezen a téren.

A németországi Mühlhausen térségében nemrég avatták fel a világ legnagyobb naperőművét, a 10 megawatt csúcskapacitású Bavariasolarparkot, amely évi 6,8 millió kilowattóra áramot fog előállítani. Németországnak már több naperőműve is van, becslések szerint mostantól 363 MW összkapacitással.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiroAndras #4
    "Németországnak már több naperőműve is van, becslések szerint mostantól 363 MW"

    1 atomerőmű 1 blokkja többet termel.
  • babajaga #3
    "amely évi 6,8 millió kilowattóra áramot fog előállítani. "

    Persze előre tudják mennyit fog sütni a nap.
  • babajaga #2
    És még nem is megbízható.
  • Pharaoh #1
    Nem tom mi bajum van vele, de ha meghallják hogy drágul az áram akkor meg lázonganak, pedig a napenergia nem két forinttal drágább az atomnál