Berta Sándor

Vezeték nélküli hálózattal fedik le egész Mauritiust

Az Indiai-óceánban fekvő szigetországban nagyszabású beruházások kezdődnek a közeljövőben. Az ambíciózus tervek szerint az év végéig a teljes szigetet lefedő vezeték nélküli hálózatot fognak felszerelni.

Az IT szakma kezdi magának felfedezni az olyan, eddig jobbára csak a turisták számára vonzó helyeket, mint amilyen Mauritius is. A szigetet eddig mint turistaparadicsomot, a hófehér strandok és a cukorrépa hazáját tartották számon világszerte. Ez az idill azonban hónapokon belül meg fog változni, mert a helyi kormány elhatározta, hogy az ország nem csak turistaparadicsom, de IT-központ is lesz. Ehhez pedig első lépés a teljeskörű vezeték nélküli hálózat kiépítése, amely munkát az ADB Networks nevű cég végzi el.


Az IT befektetéssel a turizmustól való függést akarják csökkenteni

A jelenlegi WLAN a sziget körülbelül hatvan százalékát fedi le, de a tervek szerint az év végére már kilencven százalékos lesz a WLAN-lefedettség. Mivel kis területről van szó, ezért a szakemberek szerint a munka relatíve gyorsan megszervezhető és könnyűnek mondható. Mint azt Rizwan Rahim, az ADB Networks első embere elmondta, ők egy nagy kísérletként tekintenek a feladatra, és ha ezt a hálózatot sikeresen el fogják tudni készíteni és üzemeltetni, akkor később egy hasonló szárazföldi WLAN kiépítés már gyerekjáték lesz.

A világhálóval az összeköttetést egy három esztendővel ezelőtt lefektetett vízalatti optikai kábel biztosítja. Ezt jelentősen bővíteni akarják, és a cél az, hogy az IT cégek már a közeljövőben is komoly személyzetet foglalkoztassanak itt. A Microsoft, az Oracle, az Accenture és az Infosys vállalatok az elmúlt években már eddig is kétezer munkahelyet teremtettek. A beruházással párhuzamosan folyik a helyi lakosság számítástechnikai ismeretekkel való megismertetése is. Mauritius 1,2 millió lakójából eddig 37 ezren tettek sikeres számítástechnikai vizsgát, és a tervek között szerepel három technológiai park megépítése is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nickname #10
    tudom hogy nem ez a lényege a cikknek...de a cukorrépa hazája?
  • Hegyikecske #9
    teccik :)
    Bár azt mondják az ilyenekben az ember sose lehet elég paranoiás.. szal ennek a sok vezetéknélüli kütyünek nincs vmi sugárzása az emberre ?:D
  • Pharaoh #8
    A kép alapján nem lehet rossz hely.
  • onimusha #7
    szivesen lénnék ott rendszergazda, konfigolnám a konfigolni valót a tengerpartról egy notebookal :)
  • HuAn82 #6
    Nagyon szép hely.
  • DVDMester #5
    ezt azért csinálják hogy a fejesek odaköltözzenek és a neten keresztül kontrollálják a vállalat dolgait, a trógerek meg gebedjenek meg a bűzös zajos koszos nagyvárosokban.
  • Kis-Bob #4
    Nem arról van szó, h ellenzem a fejlődést. Inkább arról beszélek, hogy talán fontosabb, hogy a hagyományosan kialakult képet őrizzék meg az emberek. Ez tradíció kérdése. A fejlődés jó, sőt! De tudni kell hozzá a megfelelő irányt. Pl. Magyaro. se akarjon katonai nagyhatalom lenni. de ez megint szélsőség. Döntse el mindenki saját maga, hogy mi a fontos.
  • Kis-Bob #3
    Nem értetted, amit írtam! Én pontosan azt akartam kifejezni, hogy Mauritiust nem az IT fejlettsége miatt, hanem a termmészet adottsáai miatt keresik fel. A kőolaj előbb-utóbb kifogy, tehát nem lehet "szekuláris" távon építeni rá. A természeti adottságok viszont (bizonyos védelem mellet)állandónak nevezhetőek. Ezért ez egy nem kimerülő, vagy legalábbis nem 10 emberöltő alatt kimerülő jövedelmforrás.
  • Cat #2
    pont hogy nem a turistáknak csinálják, hanem saját maguknak. Az okosabb olajállamok ugyanezt kezdték el (pl dubai, katar) - nagyon jól tudják, hogy ha csak az olajban bíznak, néhány évtized mulva pofára eshetnek. Szerintem az indonéziai szökőár is nagy szerepet játszott a mauriciusiak lépésében, hisz ha elmaradnak egy két évig a pénzes nyugatiak, akkor is kell enni valamit a lakosságnak...
  • Kis-Bob #1
    ez igazán túrista csalogató lépés! Mauritius maga a természet és az IT fellegvára!.....???????????