SG.hu

Újabb Telekom Montenegro szeletet vett a Magyar Telekom

Lezárult a Magyar Telekom nyilvános vételi ajánlata, melyet a Telekom Montenegro (TCG) fennmaradó részvényeinek megvásárlására írt ki.

A nyilvános ajánlat eredményeként - a mai pénzügyi teljesítést követően - a Magyar Telekom részesedése a TCG-ben további 3,49%-kal emelkedett, 3,64 millió eurós vételár ellenében. Így a Magyar Telekom részesedése 76,53% lett, a TCG teljes vételára pedig 140,51 millió eurót tesz ki. A TCG mérlegét 2005. március 31-től konszolidálja a Magyar Telekom, míg eredményei 2005. második negyedévtől kezdődően jelennek meg a konszolidált eredménykimutatásban.

A Magyar Telekom (akkor még Matáv néven) az idén március közepén vette meg a Telekom Montenegro többségi állami tulajdonrészét. Az adásvételi szerződést két hónapi tárgyalások után írták alá: a megállapodás értelmében a Matáv lett a montenegrói vállalat 50,5 százalékos állami tulajdona, illetve további fél százaléknyi részvény, amely az állami munkaügyi hivatal kezében volt. A magyar vállalat akkor 114 millió eurót fizetett az 51,12 százalékos részvénycsomagért, és vállalta, hogy ötéves beruházási program keretében 67 millió eurót fektet be a cégbe.

A Matáv a vételkor kötelezettséget vállalt arra is, hogy március 31. után ajánlatot tesz a kisrészvényesek kezében lévő, közel 49 százalék összesen 23 millió részvény - megvásárlására is egy hónapon belül, 2,20 eurós áron. A montenegrói kormány pedig vállalta, hogy részvényenként 0,30 eurót fizet minden részvényesnek, aki a Matávnak adja el papírjait. A vállalat a vételár kifizetéséről április 1-én tájékoztatta nyilvánosságot, s ezzel egy időben bejelentette, hogy 2,2 eurósrészvényenkénti áron további 21,92 százalékos részesedést szerzett kisebbségi részvénytulajdonosoktól. Ez utóbbi vételára 22,9 millió eurót tett ki. A tranzakció pénzügyi zárásával a TCG összesen 73,04 százalékos részesedése került a Matáv tulajdonába. A cég ezt követően tett nyilvános vételi ajánlatot a fennmaradó részvényekre 2,2 eurós részvényenkénti áron.

A mai napon átadták a Magyar Telekom Csoport számviteli szolgáltatási központját is, amely pénzügyi és számviteli tevékenységeket végez a Csoport tagjai számára. A 2004. augusztus 12-én bejelentett középtávú stratégia részeként, összhangban a költségcsökkentési és működés-racionalizálási tervekkel a Magyar Telekom Csoport egy cégbe integrálja pénzügyi és számviteli tevékenységeit. A 450 millió forint alaptőkével létrehozott EurAccount Kft. végzi a Csoport tagvállalatai részére a pénzügyi és számviteli feladatokat. Az EurAccount Kft. a Magyar Telekom Csoport 100%-os tulajdonú társasága, tulajdonosi képviselő testületének elnöke dr. Klaus Hartmann, a Magyar Telekom Rt. gazdasági vezérigazgató-helyettese, igazgatóságának tagja; ügyvezető igazgatója Bálintné Pál Beáta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • HUmanEmber41st #1
    A fogyasztókat is szeletelve veszik???