Gyurkity Péter

Régebbi számítógépekhez fejleszt Windowst a Microsoft

A Microsoft a Windows XP és a Windows Embedded ötvözésével olyan operációs rendszeren dolgozik, amelyet kifejezetten a régebbi konfigurációkhoz szánnak, hogy az egykori asztali gépek terminálként szolgáljanak tovább.

Az Eiger kódnevű Windows alatt számítógépünk egyszerű kliensként működne, amelyet egy központi szerver szolgálna ki, igaz, néhány fontosabb alkalmazás - mint például az Internet Explorer, a Windows Media Player, valamint a vírusirtók - magán a terminálon futna. A Microsoft szóvivője kijelentette, hogy az Eiger első példányait már kiküldték a korábban kiválasztott bétatesztelőknek, de azonnal hozzátette, hogy az operációs rendszer fejlesztése még igen korai stádiumban van, és még jó ideig várni kell az első hivatalos béta változatra.

A vállalat elsősorban azon vásárlóknak szánja az operációs rendszert, akik nem tudják, vagy nem akarják teljesen új konfigurációba ölni a pénzüket, de biztosítani szeretnék régebbi számítógépük hatékony védelmét és egyszerű kezelhetőségét. Ilyen esetekben a Windows XP feltelepítése lenne a legegyszerűbb lehetőség, de azt a Microsoft is elismeri, hogy ez a lépés számtalan problémát és kényelmetlenséget vonna maga után. "A Windows XP nem fut kielégítő módon ezeken a régebbi gépeken, tekintve, hogy az operációs rendszer betöltődése akár 20 percet is igénybe vehet. Az Eiger ezt a problémát hivatott kezelni, és reméljük, hogy a régi-új operációs rendszer a gyakorlatban is megállja majd a helyét" - jelentette ki Barry Goffle, a Windows kliens részleg termékmenedzsere a CNET internetes magazinnak adott nyilatkozatában.

Az Eiger előnyei közül egyértelműen kimagasodnak a legfrissebb biztonsági megoldások, illetve a befoltozott biztonsági hibák, amelyek igencsak megkeserítették a felhasználók életét. A nagyobb biztonságért azonban súlyos árat kell fizetnünk: a Microsoft nem garantálja, hogy az Eiger képes lesz futtatni a jelenleg használt Windows alkalmazásokat, így könnyen előfordulhat, hogy terminálunkon még a Microsoft Office szolgáltatásait sem tudjuk majd igénybe venni. A legfrissebb hírek szerint az Office és a többi irodai, üzleti szoftver a központi szerveren fut majd, és kizárólag a beépített távoli eléréssel, illetve a Citrix és egyéb vállalatok által fejlesztett kliens szoftverrel férhetünk majd hozzá.

Az Eiger tehát korántsem hosszútávú megoldás, mindössze egy újabb beiktatott lépcsőfok, amely az újabb operációs rendszerre, és az ahhoz szükséges újabb hardverre történő átállást hivatott elősegíteni. A Microsoft eddig nem tett közzé hivatalos közleményt az Eigerrel kapcsolatban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fflx #28
    ismet feltalaltak a tutit.
    csak kar, hogy szinten ezereves a technologia...

    (meg egyebkent is, mintha mar lennenek ilyenek, ahol egy mas oprendszer a szerver es windowsok a kliensek es mindent letoltenek maguknak)
  • Dj Faustus #27
    "p1 kompatibilis" - köszönöm, ez itt a lényeg.
    Ámbár a Pentium az Intel levédett márkaneve, a köznyelvben elterjedt a Pentium kategória bármely processzorgyártó kompatibilis termékére.
    Szóval fölösleges ezen vitázni.
  • FTeR #26
    kár, h nincs igazad.
    beírtad, hogy 450es p1, mire szóltak hogy olyan nem volt. erre jösz de volt mert amd. de az nem intel, így nem is lehet pentium. (legnagyobb jóindulattal is csak p1 kompatibilis lehetne)
    de inkább ne erőltesd.
  • Dj Faustus #25
    Mert az AMD K6-2/K6-3-as processzorok olyan alaplapba illeszkednek, amelyek Pentium I-es Intel processzorokat is tudnak fogadni (Super Socket 7-es processzorfoglalatuk révén, mely kompatibilis a Socket 7-es processzorfoglalattal). Másrészt mert mindazokat tudják, amit egy Pentium I-es processzor.

    De nevezhetnénk ezt a processzort - ha neked úgy jobban tetszik - Pentium 1,5-nek (de akár 2-nek?) is (lásd: 3DNow utasításkészlet, 100 MHz-es FSB, Pentium II-es körüli órajel, késői megjelenés, teljesítmény).
  • Zsoltika 007 #24
    "AMD K6-II 450 MHz - ez még csak PI-es."
    Így ok csak tudnám minek írod PI-nek. Ez olyan mintha valaki az Amd Bartonra írná hogy P4-es.
  • Dj Faustus #23
    AMD K6-II 450 MHz - ez még csak PI-es. Az alaplap sem új: Acorp 5-ALI61.

    Az Intel Pentium II-es processzorok 233 Mhz-től 450 MHz-ig mentek.
    Az Intel PIII-as processzorait 400-1400 MHz-es órajellel gyártotta.
    Az AMD válasza az Athlon, mely 500-1400 MHz-es órajellel pörgött.
  • Zsoltika 007 #22
    "Jelenleg is használok PI-es konfigurációt (450 MHz CPU.."
    Az nem P2 véletlenül? Esetleg P3. Valahol 400 körül váltották egymást már nem emlékszem.
  • Dj Faustus #21
    Hozzátenném még, hogy "szegényebb" általános iskolákban ma is használnak PI/PII-es konfigurációkat. Szövegszerkesztés, táblázatkezelés, operációs rendszer, internet használat tanulásához elegendő.
  • Dj Faustus #20
    Úgy, hogy egyes feladatokhoz (zenehallgatás, szövegszerkesztés, táblázatkezelés, alapvető internetezés) egy régebbi gép (PII-es) is jó. Lehet hogy egy kicsit túloztam a 10-15 évvel (sőt biztos is), de gondolj csak bele: a régi gépekből meg csomó elektronikus hulladék keletkezik.
    Jelenleg is használok PI-es konfigurációt (450 MHz CPU, 128 Mbyte RAM, 10 GB Winchester) - tökéletesen működik.
  • Felfedező #19
    "Csak a hardver gyártók sem arra gondolnak, hogy egy konfigot 10-15 évig fognak használni. Sajnos."

    Még jó hogy nem gondolnak mert senki nem használnálja addig ... Ha egy gépet nem fejlesztesz 3-4 év alatt elavultá válik... hogy jön ide a 10 év egyátálán?