Gyurkity Péter

512 MB-os grafikus kártyával erősít az ATI és az Nvidia

Az ATI Technologies, és az Nvidia grafikus processzorait használó Gainward is bejelentette, hogy hamarosan piacra dobják legújabb grafikus kártyájukat, amely már 512 MB memóriával érkezik.

Az ATI bemutatójára még ezen a héten, a Texas Gaming Festival nevű rendezvényen kerül sor, míg a Gainward a március közepén tartandó CeBIT 2005-ön rántja le a leplet az új kártyáról. "A látogatóknak lehetőségük lesz közelebbről is szemügyre venni legújabb fejlesztésünket, mielőtt elküldenénk azt játékfejlesztő partnereinkhez" - jelentette ki Rich Heye, az ATI Desktop Discrete Products alelnöke. A világ első 512 MB-os grafikus kártyája nem más, mint egy Radeon X850 XT, amely 16 pixel és 6 vertex futószalagot tartalmaz. A 256 MB-os változathoz hasonlóan processzor 540, míg a GDDR3 memória 1180 MHz-es órajelen fut.


ATI RADEON X850 XT

Szakértők szerint a hatalmas memória valószínűleg nem eredményez majd gyorsulást a jelenlegi játékoknál, de kifejezetten hasznos lesz a még fejlesztés alatt álló játékok megjelenésekor. Patricia Mikula, az ATI szóvivője elmondta, hogy az 512 MB memóriával érkező Radeon X850 XT ízelítőt nyújt a következő generációs grafikus kártyák képességeiből, amely rendkívüli jelentőséggel bír a játékosok, és a játékfejlesztő cégek számára egyaránt. A szóvivő arról nem nyilatkozott, hogy a fejlesztés alatt álló R520 kódjelű grafikus processzorra épülő kártyák is 512 MB memóriával érkeznek-e majd, vagy az új generáció kezdetben szintén 256 MB memóriával lesz kénytelen gazdálkodni.

A Gainward bejelentése szerint az Nvidia 6800 Ultra processzorra épülő 512 MB-os grafikus kártyák CoolFX PowerPack! Ultra/2800 PCX "Golden Sample" néven kerülnek forgalomba. Ezeken a kártyákon a processzor 450 MHz-en, míg a memória 1200 MHz-en üzemel majd. A kártyák hűtését illetően két verziót is számításba vettek: az Innovatek vízhűtéses rendszerét, illetve a Gainward saját masszív rézbordás megoldását, így ezen termékek eltérő túlhajtási lehetőségeket nyújtanak majd. Az egyelőre nem világos, hogy a Gainward bejelentése a cég saját kezdeményezése, vagy az Nvidia által ajánlott új referencia.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • RpPRO #18
    Blabla....

    Mondj egy jatekot, amit nem lehet skalazni. Max. nem ultra-giga-full grafikan tolja az illeto, hanem mediumon vagy low-n. A Doom3-at is lehet tolni meg egy ezer eves voodoo5-on is 20-30 fps-sel (persze az mas kerdes, hogyan nez ki).

    Unreal 3 lehet kirak ** neha ** 1 millio poligont, de egy 512mb-os x850xt siman el fogja huzni a jatekot - kompromisszummentesen.
  • Zsoldos #17
    Hat jovore unreal3 es azon nem fog hasitani. 20-30 atlag fps-t mondanak a mostani csucskategorianak.
  • RpPRO #16
    Ez nem teljesen igaz, mivel ezek 256 bitesek es majdnem 1200 Mhz-en ketyegnek es GDDR3 a memoria tipusa. Ez azert brutal savszelesseg. Ehhez jon egy kiforrott chipkeszlet, szoval egy 512-es x850xt az 2 ev mulva is igen jol fog hasitani.
  • Kis-Bob #15
    azért "jo", hogy ezzel probalnak teljesítményt növelni... amúgy meg ne futja másra, csak összekötözgetnek 10 videókártyát. ez a baj. a sok loser, meg megfesz kettőt a legdrágábból, h doomozhason. Sajnálom, hogy szinte csak az ilyen játékokra van igény.
  • jani1191 #14
    Hát még szép hogy Gef2-vel megy a Doom3(opengl).
    off:
    Nálam nem megy valami faszán kevés a ram, de ezt komolyan mondom.
    Amúgy nem lenne semmi baj, de amúgyse az én stílusom a gamma.
    CS:S 4ever

    HB Clan
  • NEXUS6 #13
    Hát most prószáltam a doom3-at egy 64MB-s PCI-s!!!! GF2MX-el;)))

    Gyak minden effekt megvolt rajta, pedig az csak egy DX7-es szintű kari!!!!

    Sebesség, textúran, felbontás persze a béka feneke alatt, de lehetséges hogy egy kúlszuper 3GHz-es AMD64-el, sok-sok mega RAMmal az se lett volna gond.
    Más játékok persze megköveteleik a rendes dx9-es karit, szal szerintem egy enyhe káosz van manapság a hardver piacon (is).
  • Robin Hood #12
    Az enyém is ilyen, de "csak" 256 megás. Dobhatom a kukába? :D
  • zidder #11
    A szokásos marketing... a számok hatalmával győzik meg megint az embereket...
  • arty #10
    kb. annyi értelme lesz a 850es ATIra ennyi ram, mint a 256megás 9600asok :) mire szükség lesz a ramra, a GPU régen nem fog tudni lépést tartani az akkor megjelenitendő effektekkel/geometriával, stb ...

    mondjuk, eddig még sosem volt olyan időszak, hogy a játékok tulnyomó többsége elment volna szűrők nélkül egy csúcskategoriás kártya ram-mennyiségének NEGYEDÉVEl rendelkező kártyán ... :) (pedig a mostani jobb 128megásokon még maxon elfut majd minden ...)
  • Chappy #9
    kishűtő....