Gyurkity Péter

A felhasználók nagy többsége nem hisz az SLI-ben

Az X-bit Labs internetes híroldal olvasói körében végzett felmérés szerint a felhasználók nagy része nem érdekelt a két grafikus kártya egyidejű csatlakoztatását lehetővé tévő technológiában.

Az oldal adatai szerint a szavazásban több mint kétezren vettek részt - többnyire olyan felhasználók, akik napról napra figyelemmel követik a hardverhíreket, és az új eszközök teszteléseit. A szavazók mindössze öt százaléka jelölte be, hogy a modern játékok támasztotta hardverigények kielégítésére a közeljövőben nForce 4 alaplapot, és két grafikus kártya vásárlását tervezi. További 15 százalék a második grafikus kártya későbbi beszerzésén gondolkodik, míg 25 százalékuk a végleges döntés előtt még megvárja az ATI válaszlépését.


A szavazás érdekessége, hogy a felhasználók 54 százaléka szerint az SLI technológia nem éri meg azt az összeget amibe a két grafikus kártya kerül, mivel nem kínál olyan előnyöket, amelyek kompenzálnák a kiadást. Az Nvidia ezzel szemben azt állítja, hogy két GeForce 6 grafikus kártya egyidejű alkalmazásával akár 75 százalékos gyorsulást is tapasztalhatunk, és a Multi-GPU technológiák hosszútávon átvehetik az uralmat az asztali számítógépek terén.


Az SLI hátulütője ugyanakkor, hogy speciális alaplapot, valamint - a két grafikus kártya miatt - jókora tápot igényel, amely további kiadásokkal jár, és a villanyszámlát is alaposan megnöveli. A témával foglalkozó szaklapok szerint az SLI kizárólag azoknak éri meg, akik hajlandók bármekkora összeget kiadni a legújabb technológiákért, és nem riadnak vissza a horribilis kiadásoktól. Azoknak viszont, akik a teljesítmény mellett az árra is érzékenyek, egy darabig óvakodniuk kell ilyen rendszer megvásárlásától, különös tekintettel arra, hogy a grafikus kártyák piacán megfigyelhető gyors fejlődés miatt meglehetősen gyors ütemben menne veszendőbe az új kártyákért kiadott összeg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #87
    "Az ATI crossfire megoldása nagy bukta."

    Ez egy tévedés. Az első verzió nem volt az igazi, mert csak ~60% gyorsulást hozott, master és slave kártya kellett hozzá, stb. A már jó ideje piacon lévő új, hw-esen jobban támogatott, SLI-hez hasonlóan belső összeköttetésen alapuló, más-más kártyákkal is működő CF-fel már egyenesen gyorsabb, mint az SLI.
  • irkab1rka #86
    1 év távlatából:
    az SLI, ha nem is általános, de nagyon elterjedt. Az ATI crossfire megoldása nagy bukta. A komoly tesztekben már SLI és nem SLI-t külön mérnek, proci tesztekben gyakorlatilag csak SLI-s konfiggal mérnek. A 6800 már óccsó, a mostani csúcs a 8800.

  • dez #85
    aqua.hu-n van 4400+áfáért. Naná, hogy én sem tenném be! Csak azért írtam, hogy lehet kapni. De nekem már jó egy Sirtec 9e-ért.
  • TeszteloPontHu #84
    Codegen 400-ast is 6e-ért láttam legolcsóbban, de nem hinném, hogy betenném a gépembe. (Az sem biztos, hogy tutira leadja azt a 400-at).
  • 00 Blue 00 #83
    Remélem az ABIT csinál NF4-SLI chipest is
  • 00 Blue 00 #82
    Asszem mégsem kell ilyen lapot vennem, hiszen nem is SLI lap
  • 00 Blue 00 #81
    Ezt az alaplapot vártam már, végre, végre
  • 00 Blue 00 #80
    No meg ilyen Alaplapot hozzá: ABIT Fatal1ty AN8
  • 00 Blue 00 #79
    Megyek és veszek 2db GF6800 Ultra-t
  • 00 Blue 00 #78
    Mire jó ez a vita!? Mindegyik gyártó tunda olyan kártyákat, akár az ATI akár az NV gyártani olyan technológiákat bevezetni amik 2-3 vagy mégtöbb év múlva is megálnák a helyüket, de nem gyártanak, mert minek sietni, haladjunk szépen lassan, félévente, évente 25-40% teljesítménynövekedés, új név újabb milliós bevételek, ez az üzletpolitika, ez itt a lényeg, de ez nem csak a pc-k világában van így! Ez egy ilyen világ!

    CSAK A PÉNZ SZÁMÍT!