Berta Sándor

Hálózatba kötött szórakoztató elektronikai eszközök

Egy új rendszernek köszönhetően egy hálózatba köthető egymással egy hi-fi-készülék, egy televízió, egy digitális videórekorder és egy mobiltelefon vagy egy PDA, így lehetővé válik, hogy teljesen új, virtuális készülékek jöhessenek létre.

Egy új rendszer segítségével egyszerűen kiaknázhatóvá válnak a különböző szórakoztató-elektronikai és számítástechnikai eszközök hálózatai képességei. A Network-Integrated Multimedia Middleware (NMM) nevű új szoftverarchitektúrát a Saarlandi Egyetem Számítógépes Grafikai Intézetének munkatársai fejlesztették ki, és használatával a különböző multimédiás készülékek könnyen egy hálózatba köthetők és irányíthatók. A mobiltelefon átalakulhat rádióvá és egy videofilmet például egyszerre akár három televízión vagy képernyőn keresztül is nézhetünk. Egyedülálló lehetőségeket hordoz magában az is, miszerint a készülékeken futó szoftverek egymástól eltérőek is lehetnek.

A hálózathoz gyakorlatilag bármilyen eszköz csatlakoztatható, a rendszer ilyen szempontból teljesen rugalmas és a rákötött készülékek központilag is irányíthatóak. Így például az egész házban, különböző modelleken is nézhetővé válik ugyanaz a televíziós műsor. Az adott műsor szabadon áthelyezhető mondjuk az mp3-lejátszóról a hi-fi-készülékre. Mindenki hallgathat külön-külön vagy akár egyetlen egy műsort is.

Az NMM támogatja a legkülönbözőbb operációs rendszereket és hálózati technológiákat. A szoftver egyaránt elfut Windows, Linux és Unix operációs rendszereken, azaz telepíthető Set-Top-Boxokra, PDA-kra, mobiltelefonokra is. Mindez annak köszönhető, hogy a szoftverarchitektúra rugalmas licenszfeltételeken alapul, ezért nyílt forráskódú projektekben éppúgy felhasználható, mint kereskedelmi forgalomban kapható szoftvereken. A tervek szerint a jövőben egy külön cég fog gondoskodni a megfelelő színvonalú terméktámogatásról. Talán nem véletlen, hogy az NMM iránt máris óriási az érdeklődés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Freddy TNT #8
    Csak nehogy folyton újra kell telepítsem a "kávéfőző V1.3"-at, hogy kávét főzzek
  • Flashy #7
    jók ezek a hatalmas találmányok. egy univerzális hálózat, amire _bármi_ ráköthető! ...amin olyan szoftver fut, ami ezt támogatja és olyan hardvert tartalmaz ami képes hálózati kommunikációra (wireless vagy drótos illesztő). de akkor mit is találtak fel? :) csak egy hálózati szoftver.
  • GABOR16 #6
    őőő, aszem több áramot spórolsz , de lehet, hogy tévedek több eszköz=több energiaszükséglet
  • Freddy TNT #5
    Na ja, csak aztán nem kell majd mikro mert annyi mikrohullám zikázik fel-alá, hogy simán megsül minden a házban.
  • Freddy TNT #4
    A hútöbe már be van építve egy számítógép (nem nálam) És rendel telefonon, ha valami kifogyott,valamint jelez, ha romlott valami.
  • nemcsakfeel #3
    ezt remélem vezetéknélküli cuccra akarják ráültetni, mert a kábeleknek nincs jövőjük :9
  • [HUN]PAStheLoD #2
    A mikrosütő és a kávéfőző mikor lesz hálózatbaköthető a hűtővel ? :)
  • Freddy TNT #1
    Én már összehoztam magamnak valami ehez hasonlót TV, Hi-Fi, telefon,ébresztőóra,mp3/Vcd player(discman)
    Mondjuk nem a számítógépről irányítom őket.De gondolom vannak még egy páran akik így barkácsolnak.
    Úgy látszik hamarosan nem kell majd így átalakítgatni.....csak győzzük megfizetni