Berta Sándor

Elkészült az első kombinált DVD/HD-DVD-lemez

A Toshiba és a Memory-Tech japán elektronikai cégek bejelentették, hogy elkészült az első kombinált DVD/HD-DVD lemez, amely bármelyik jelenlegi DVD-olvasóban lejátszható.

Egyre inkább éleződik a DVD-utód címért folyó verseny, amelyben ezúttal a HD-DVD szabványt támogató vállalatok jutottak némi lépéselőnyhöz. A speciális korong két réteggel rendelkezik, amelyek egymástól elkülönülten tárolják az információkat. Az egyik felületen találhatók a nagyfelbontású HD-DVD, míg a másikon a kisebb felbontású DVD adatok. A lemez tárolókapacitása 19,7 GB, ebből 4,7 GB a hagyományos DVD-tartalom, míg a fennmaradó 15 GB-nyi helyet a nagyfelbontású adatok foglalják el.


Az eltérő hullámhossz miatt a rétegek teljesen különállóan kezelhetők

A HD-DVD egyike a "DVD-utód" címért harcoló két szabványnak. Ugyan a konkurens Blu-ray lemezeknek sokkal nagyobb a tárolókapacitásuk - legfeljebb 54 GB (kétrétegű lemezek esetében), míg a HD-DVD-n maximum 30 GB-nyi adatot lehet "csak" tárolni -, ám a Toshiba és a mögé felsorakozott cégek sokkal könnyebben gyártatják majd a HD-DVD-t. Mindez úgy lehetséges, hogy az új optikai adattárolót a meglévő DVD-gyártósorokon is el lehet majd készíteni, ami kétségtelenül jóval gyorsabbá és olcsóbbá teszi a gyártási folyamatot. Bár konkrét információkat a gyártási költségekről eddig még sem a Toshiba, sem a Memory-Tech nem volt hajlandó elárulni, ám becslések szerint egy HD-DVD lemez elkészítése körülbelül ugyanakkora összeget emészt fel, mint amennyibe jelenleg egy hagyományos DVD-korong elkészítése kerül.


A Toshiba első HD-DVD-lejátszói a tervek szerint 2005 végén érkeznek meg a boltok polcaira és az első HD-DVD-lemezek is ekkortól lesznek kaphatók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #13
    Azért én a monitoromon is szívesen nézném nagyfelbontásban... (Meg térhatásúan is, de mindegy.)
  • vax #12
    Bocsi látom később javítva lett. :)
  • vax #11
    Azért ennyiért még nem adják, de jövőre vagy azt követő évben már valószínűbb. :)
  • Emmegki #10
    Akkor fog elterjedni, amikor a HDTV elterjed.
  • Bucser #9
    bocs elszámoltam:D de akkor is felére ment le az áruk.. Ami 3 éve 4500 font volt az most 2300...
  • vrob98 #8
    Már csak a formátum kérdéses. Remélem nem az MS WMV9-et akarják használni, mert akkor nagyon megszívjuk.
    T2 Extreme számítógépen lejátszva 5 napra ad kulcsot, azt is csak amerikai/canadai internet kapcsolat esetén. És nagyon keményen szűrik a free proxykat is. Legutóbb már 1 óra volt mire találtam egyet amit elfogadott
  • 3P #7
    Hol van 130 cm-es plazma TV 250.000 Ft-ért?
  • Bucser #6
    csak az elején... Nézd meg az írható dvd-k mostani árát.. lassan olcsóbb mint egy cd lemez.. elterjedéstől fog függeni ez is.. mint minden technológiai újdonság.. .Gondoltad volna, mondjuk 3 évvel vagy 2-vel ezelőtt, hogy 130 centi plazmatévét hozzádvágnak 250 ezerért??? (akkoriban 1,5 misi volt az áruk)
  • TheZsenyka #5
    "ám becslések szerint egy HD-DVD lemez elkészítése körülbelül ugyanakkora összeget emészt fel, mint amennyibe jelenleg egy hagyományos DVD-korong elkészítése kerül"

    Természetesen az ára 10x annyi lesz.
  • Laalee #4
    hát ha még 2 évig akarsz szenvedni a cdrw vel akkor nem.