Budai Péter

Csúcskategóriás Minolta digitális fényképezőgépek

Mostani bejelentésével elsősorban a komolyabb gépeket keresőknek kedvezett a japán Minolta. Az őszi Photokina szakkiállítás közeledtével két új digitális fényképezőgépet jelentett be, a "kompakt" termékskálája csúcsát jelentő DiMAGE A200-at, valamint első cserélhető objektíves DSLR gépét, jelenlegi zászlóshajóját, a Dynax 7D-t (az Egyesült Államokban Maxxum 7D lesz a neve).

A Minolta DiMAGE A200, mint neve is mutatja a cég eddigi csúcsgépének, az A2-nek utódja kíván lenni. A számozás már sejteti, hogy túl sok újdonságot nem kapunk, és ez így is van. Legszembetűnőbb fejlesztések a gép külsejében történtek. A megszokott szögletes külalak kerekebb, barátságosabb formákat, míg a hátsó LCD monitor nagyobb felbontást kapott és immár kihajtható és forgatható, nem pedig csak dönthető. A gép a forma átalakítása következtében néhány milliméterrel keskenyebb és rövidebb lett, valamint 60 grammal könnyebb.

Klikk ide!
Minolta DiMAGE A200 - klikk a képre a nagyobb változathoz

Maradt az előd 8 megapixeles érzékelője és a népszerű Anti-Shake rendszer is, újra cserélték viszont az elektronikus keresőt, amely kissé nagyobb látóteret ad, megnövelt dioptriakorrekciót, de ezúttal kimaradt az automatikus bekapcsolás és a felbontása is lecsökkent 235 000 pixelre.

Figyelemreméltó mozgókép felvételi lehetőséget találunk az A200-ban. A beállítható legnagyobb méret 800x600, ami egyetlen más digitális fényképezőgépben sem elérhető, bár ebből csak 15 fps sebességre képes a gép. 11 választható autofókusz mezőt kapunk, a témakövető (subject tracking) funkciót viszont ez esetben hiányolnunk kell. A fénymérés az eddigi maximális 300 mező helyett 256-ot használ, de ez feltehetőleg nem rontja majd a teljesítményét. Az érzékenységi szintek esetében már az ISO 50-es beállítás is elérhető, a maximum pedig maradt ISO 800. Ezzel együtt 1/3200 lett a kiválasztható legrövidebb záridő, ami előd 1/4000-es idejénél némileg gyengébb.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Úgyszintén szegényebbek lettünk az A2 drótnélküli vakuvezérlésével és vaku szinkroncsatlakozójával is, ezeket nem tartalmazza az A200. Vígasztalásul egy új beállítható portré színteret kapunk (sRGB), több készíthető fotót a sorozatfényképezésen belül (kicsit lassabb sebességgel), valamint új fejlesztésű akkumulátort. Néhány tekintetben előrelépést nyújt tehát a DiMAGE A200, néhány esetben azonban visszalépést.

Mindezt, remélhetőleg még az ősszel, személyesen is megtapasztalhatják a gép iránt érdeklődők, az előzetes hírek szerint az A2 áránál olcsóbban.



A Minolta már korábban is próbát tett a digitális tükörreflexes gépek - akkor még - feltérképezetlen vizein. Gondoljunk csak a több mint 4 éve megjelent, tehát már múzeális darabnak számító DiMAGE RD 3000-re. Ez a gép fix objektívjével és kisméretű képérzékelőjével csupán egyszeri kísérlet volt. A kor szavának engedve a Minolta most bejelentette első cserélhető objektíves digitális tükörreflexes vázát, mely a jelen kor hasonló modelljei mellett is bátran megállja a helyét.

Klikk ide!
Minolta Dynax 7D (az Egyesült Államokban Maxxum 7D) - klikk a nagyobb képhez

A gép 6 megapixeles CCD képérzékelőt tudhat magáénak, mely adatai alapján valószínűleg a Sony jól ismert és több DSLR gépben is használt gyártmánya. Az érzékelő méretéből adódóan a felhelyezett objektíveknél 1,5x gyújtótáv-szorzóval kell számolnunk. A gép legnagyobb előnye a konkurens modellekhez képest az A-sorozattól örökölt beépített képstabilizátor, az Anti-Shake. Hasonló funkciójú rendszerek eddig csak az objektívekben voltak elérhetőek. Így most a váz megvásárlásával jutunk hozzá egy megbízható képstabilizátorhoz, amely minden kompatibilis objektívvel használható, és nem kell kifizetnünk értük egyenként a képstabilizátor árát.

Tulajdonságai terén a gép körülbelül a Canon EOS 10D modelljével képvisel egy kategóriát. Magnéziumvázat, pentaprizmás keresőt, többféle választható színteret, RAW képformátumot, többféle fénymérési és autofókusz módot, 30-1/4000 záridőt (Bulb idő is választható), ISO 100-3200 érzékenységet, Kelvin fokokban állítható fehéregyensúly szabályozást, vakus autofókusz segédfényt, 3 fps sebességű, 9 képes sorozatfényképezést kapunk. A vaku maximális szinkronideje 1/160, mely némileg elmarad a Canon gépétől, cserébe viszont cserélhető kereső mattüveget, -3 - +3-ig állítható expozíció kompenzációt és sokkal nagyobb, 2,5" méretű, 204 000 képpontos hátsó LCD-t kapunk, valamint időszakos expozíciós lehetőséget, és USB 2.0 kapcsolatot. Méretre is szinte teljesen megegyezik a két gép, a Minolta Dynax 7D néhány milliméterrel zömökebb, viszont 30 grammal könnyebb.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
klikk a képekre a nagyobb változathoz

A Dynax 7D Minolta A-bajonettszabványú objektíveket képes fogadni. A cég az új gép bejelentésének örömére két új objektívet is piacra dob, kimondottan az új modellhez tervezve. Ezek a Minolta AF 17-35 mm F2.8-4.0, valamint AF 28-75 mm F2.8 nevet kapták és nevük alapján igen jónak ígérkeznek. E gépen egyébként 26-53 mm és 42-113 mm-nek megfelelő látószöget adnak.

A Dynax 7D pontos megjelenéséről és áráról még nincs hír, de az érdeklődők várhatóan még idén kézbe vehetik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)