Berta Sándor

Újabb pert vesztett a zeneipar Kanadában

A kanadai legfelsőbb bíróság kijelölt testülete egyhangúlag úgy döntött, hogy az internet-szolgáltatóknak nem kell fizetniük licencdíjakat a zeneszerzőknek és az előadóknak azokért a zeneszámokért, amelyeket a felhasználóik az internetről töltenek le.

A bírósági ítélet indoklása szerint az internet-szolgáltatók csupán "közvetítők", így őket gyakorlatilag egyáltalán nem érintik a kanadai szerzői jogi törvények. A beadványt a SOCAN nevű kanadai zeneszerzőket, előadókat és a kiadókat tömörítő szervezet terjesztette elő. A társaság azt kérte a legfelsőbb bíróságtól, hogy azok a nemzetközi weboldalak is kötelesek legyenek licencdíjakat fizetni tagjaiknak, amelyeket kanadai felhasználók is látogatnak és ahonnan kanadai állampolgárok is letöltenek zeneszámokat és zenei albumokat.

Az internet-szolgáltatók viszont - akiket a CAIP, a kanadai internet-szolgáltatókat tömörítő szövetség képviselt - azzal érveltek a tárgyalásokon, hogy a művészeknek követeléseikkel közvetlenül az internetoldalak üzemeltetőihez kellene fordulniuk és nem azokhoz a vállalatokhoz, amelyek az internet-hozzáféréseket biztosítják.

Ez egyébként már a második ügy, amelyet elveszített a kanadai zenei ipar. Mint ismeretes, idén márciusban az CRIA, vagyis a Kanadai Zenei Ipari Szövetség keresetét utasította el egy kanadai bíróság, amikor a szervezet azt követelte, hogy az internet-szolgáltatók adják ki 29 fájlcserélő hálózatokat használó magánszemély személyes adatait. Kanada - egyre inkább jól láthatóan - a többi országtól eltérő gyakorlatot követ szerzői jogi kérdések megítélésében. Az országban például a zenei albumokról és a filmekről saját kezűleg készített másolatok is legálisnak minősülnek és nem számít az sem, hogy a nyersanyag honnan származik.

Ám mindennek megvan a maga ára, így Kanadában magas az írható CD-ket sújtó szerzői jogi adó: 0,77 kanadai dollár, vagyis kereken fél euró. Azonban mindegy, hogy a felhasználó a lemezre egy filmet, zeneszámokat vagy egy komplett zenei albumot ír-e fel, ezt ugyanis a kanadai hatóságok szintén nem vizsgálják. Szintén magas a különböző multimédiás készülékeket, így például az MP3-lejátszókat sújtó szerzői jogi adó is, mely a Kanadai Szerzői Jogi Testület tavaly decemberi döntésének értelmében akár a 20 eurónak megfelelő kanadai dollárt is elérheti. A termékekre kiszabott összeg azonban - többek között - függ az MP3-lejátszók tárolókapacitásától is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #10
    Te el vagy tévedve! Mindenhol van szerzőjogi díj az írható lemezek, CD/DVD írók, nyomtatók!m nyomtatófestékek, scannerek! árában már évek óta.
    Ellenben ezt az is fizeti, aki a leveleit nyomtatja, vagy az adatait írja ki a lemezekre!
    Szóval a szemetek kifizettetik a "lopot" zenét, filmet, még azal is aki nem lop, de azért VAN BŐR A POFÁJUKON még be is perelni az emberket érte még is!!!
  • AtisH #9
    Végre valahol vannak olyanok, akiknek van vér a pucájukban. Itthon meg vannak a birkák, akik arra mennek, amerre RIAA meg a hasonlók mondják, illetve a hiénák, akik csak a saját érdekeiket nézik és mások munkájából élnek.
  • arty #8
    a full legal felhasznalok cumiznak rendesen kanadaban ... :) az eremnek ott is ket oldala van ...

    osszessegeben inkabb kanadat kene a vilagnak kovetni, nem az USAt... na ebreszto! ;)
  • NEXUS6 #7
    Könyörgöm egyezzenek már meg végre ezek a kiadók a p2p meg net szolgáltatókkal, meg akivel akarnak, a jónépet meg hagyják végre békén!

    Értsék már meg végre, nem akarok ótvar cédéket venni, meg ezer forintokat kiadni gyak a dobozért meg a borítóért!
    Ha a szerzőnek kb 1 euró haszna van a lemezeken, akkor én követelem, hogy azt a pénzt neki fizethessem be a letöltés után. A kiadók meg huzzanak már el a történelem sűlyeztőjébe plz!
  • hornbali #6
    Sztem ez így korrekt, hogy inkább a hardwereket terhelik adóval.
    Követni kéne a példájukat máshol is.
  • Huvarg #5
    Ahogy elnézem a kiadók nem győznek maguknak ellenségeket gyüjteni, akik aztán egyre-másra vissza is vágnak. :)
  • Punkerwork #4
    mindig is szimpatikus volt az az ország :)
  • [HUN]PAStheLoD #3
    Kanada hiába határos USA-val a hülyeség szerencsére nem terjedt át
  • Mice #2
    'akár a 20 eurónak megfelelő kanadai dollárt is elérheti.' és szerintem még ífy is megéri...
  • Mice #1
    végre egy nemzet ahol nem csak 1-2 politikus szól jókat hanem egy kupac...