Berta Sándor

Pénzbüntetést kapott egy német fájlcserélő

Egy cottbusi fiatalembert néhány nappal ezelőtt bűnösnek találták a szerzői jog elleni bűncselekmények elkövetésében és arra kötelezték, hogy fizessen ki 8 ezer eurót pénzbüntetés gyanánt.

Németországban is megszületett az ítélet az első illegális fájlcserélő ellen. A 23 éves férfi a német zenei ipari szövetség adatai szerint több ezer zeneszámot kínált letöltésre a Kazaa-n keresztül. A jogerős ítélet szerint ezért köteles 8 ezer eurót, valamint 80 napnak megfelelő 400 eurót fizetni (ez utóbbi azt jelenti, hogy nem kell börtönbe vonulnia) és neki kell állni az eljárás költségeit is. A fiatalember ügye egyike annak az idén márciusban felgöngyölített 68 német fájlcserélő esetnek, amelyekben akkor a német zenei ipari szövetség feljelentést tett. Az ügyészség azután tudott intézkedni, miután az internet-szolgáltatók 2004 áprilisában kiadták a feltételezett elkövetők személyes adatait.

Bizonyítékként a cottbusi férfi esetében az ügyészség az idén májusi házkutatás során lefoglalt számítógépet és az azon lévő hatezer MP3 formátumú zeneszámot, valamint a több, mint ezer zeneszámot tartalmazó 100 CD-t mutatta be. A házkutatás alkalmával a gyanúsított édesanyját kikérték a munkahelyéről, majd hazavitték. A rendőrök nem vártak hiába, hiszen a lakásba később megérkezett a gyanútlan elkövető is. A gyorsított eljárás keretében azért is születhetett ilyen gyorsan ítélet, mert a fiatalember aláírt egy olyan nyilatkozatot, amelyben kötelezte magát arra, hogy a jövőben nem fog többé illegálisan zeneszámokat árulni vagy letöltésre kínálni az interneten.

A hatóságok és a szerzői jogvédő szervezetek persze nem álltak le. A múlt héten például Stuttgart környékén tartottak házkutatást a rendőrök. Itt lefoglalták egy 57 éves tanár két számítógépét, amelyeken több ezer zeneszámot találtak, annak ellenére, hogy a gyanúsított csak 25 eredeti CD-vel rendelkezett. A német zenei ipar képviselői újra büszkén kürtölték világgá, hogy: "a férfi mindent töredelmesen bevallott és már folyik ellene a büntetőeljárás."

Gerd Gebhardt, a Német Zenei Ipari Szövetségek elnöke szerint ők csupán csak védekeznek azok ellen a jogsértőkkel szemben, aki a felvilágosító kampány ellenére folytatják az illegális zenei letöltéseket. Az első eset, amely precedens értékű már lezárult, ezt hamarosan több hasonló ítélet is követi majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mp3Pintyo #18
    Ja és persze erre verik a mellüket. Nemhogy arra koncetrálnának hogyan lehetne átalakítani az üzleti modellt a CD eladásoknál. Kissé elavult már a jelenlegi rendszer.
  • Mp3Pintyo #17
    7000 zeneszám? :) Vicces. DC-n vannak olyanok akik csak zenéből megosztanak 2-300Gbyte-okat :D
  • tajfun #13
    A kiadomaffia ismet lesujtott a csoro kisemberekre (akik az adot is fizetik az ilyen kotelezettseg alol mindenfele kiskapuval kibujo kiadok helyett). Szanalmas amit ezek muvelnek, pofankopnem ezeket. Hiaba hazudoznak mindenfelet osszevissza ("ők csupán csak védekeznek azok ellen a jogsértőkkel szemben"), az emberek igazsagerzete ugyis tudja hogy a kiadok az utolso tolvajok, a kisemberek pedig nem bunosok ha "meglopjak" a tolvajt.
  • HuAn82 #5
    Nagyban csinálta a srác ezért alávágtak. 6-7000 zeneszámot nem hiszem, hogy csak saját részre tárolt. Pech...