Berta Sándor

DVD-ket másolt - számítástechnikát kell oktatnia

Precedens értékű büntetést szabtak ki egy chilei diákra. A fiatalembernek azért kell nem mindennapi módon megbűnhődnie, mert másolt DVD-kkel kereskedett, illetve illegális filmmásolatokat árult DVD-ken. A chilei hallgatónak ezért ingyenes számítástechnikai órákat kell adnia.

Nagyon sok olyan hír szerepel az írott és az online sajtóorgánumok hasábjain, amely a különböző illegális zenei-, szoftver- és filmkalózokkal foglalkozik. Ám a mostani esetben alkalmazott büntetésre még egyik ügyben sem volt példa. A chilei hallgatónak ingyenes számítástechnikai órákat kell adnia a később kijelölendő oktatási intézményben. Az Erwin Glade Moncada nevű fiatal hallgatót a chilei Concepción város bírósága ítélte erre a szokatlan büntetésre. Az informatikai hallgatónak az ítélet értelmében havonta kétszer a kisebb korosztályba tartozó iskolásokat kell majd megismertetnie a számítógéppel és annak használatával. Arról, hogy Erwin Glade Moncadának melyik oktatási intézményben kell a büntetését letöltenie, a fővárostól Santiago de Chilétől 410 kilométerre délre található város helyi oktatási hivatala majd később.

Az ügy előzménye az, hogy a rendőrség még idén márciusban érte tetten a fiatalembert, amikor az utcán (!) árulta az illegálisan másolt filmeket. A concepcióni városi bíróság ítélete egyébként kitért arra is, hogy miként lesz nyomon követhető, hogy a fiú tényleg letöltötte a büntetését. Erwin Glade Moncadának ugyanis minden hónapban be kell majd mutatnia egy bizonylatot, amelyben a kijelölt oktatási intézmény igazgatója igazolja, hogy tényleg megjelent az iskolában és megtartotta a fiataloknak az előírt mennyiségű számítástechnikai órákat. Ezzel egyszer s mind meggátolják azt is, hogy az informatikus hallgató esetleg elfelejtsen megjelenni az óráin.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asdasdasd #6
    Ez benne van naluk BTK-ban?
  • Improve #5
    Nemtudom mi a baj ezzel? Legaláb nem "életfogytiglan+kártérítés+elmaradt 6 trilliónyi haszon + erkölcsi kár" meg mittudom én milyen baromságokat szabnak ki.
    Szerintem ez legalább egy normális ítélet!!!
  • JZO #4
    elítélt lesz a tanár... jó a színvonal ott is :)
  • BlueGold #3
    Na ezzel is jól kiszurtak -:). Ez után nem saját magának kell árulnia a filmeket, hanem az általa kitanitott kis csókáknak.(Akiket meg ha lebuknak vele büntiből elküldenek Óvisokat oktatni)
  • rutilus #2
    Kínában bicikliről árulják az utcán a hamis DVD-ket, volt szerencsém hozzájuk. :)