Berta Sándor

Már a japán fájlcserélők sincsenek biztonságban

A Felkelő Nap országában eddig tartott a türelmi idő. A jövőben már a különböző fájlcserélő szolgáltatásokat és hálózatokat használó japán magánszemélyek sem érezhetik magukat biztonságban.
Az Egyesült Államokban és a több európai országban tapasztalható razziákkal fenyegette meg a japán zenei ipar a szigetországban élő fájlcserélőket. A Recording Industry Association Japán (RIAJ) vagyis a Japán Zenei-ipari Szövetség több-kevesebb sikerrel már két hónapja próbálja felhívni a fájlcserélő hálózatokat használó emberek figyelmét a hamarosan elkezdődő razziákra. A szervezet az idén március 2-a óta a fájlcserélő rendszerek több százezer felhasználóját tájékoztatta arról, hogy ha a tevékenységüket tovább folytatták, akkor a jövőben akár már jogi következményekkel is számolniuk kell majd. Mindemellett 1200 egyetem és kollégium kapott hasonló tartalmú elektronikus levelet és üzenetet, hogy felhívják az igazgatók és a tanárok figyelmét a problémára.

A Nihon Keizai Shimbun nevű napilap értesülései szerint a RIAJ ezek után, egy bizonyos, meghatározatlan idejű türelmi időszak leteltével megkezdi a feljelentéseket az általa bűnösnek vélt felhasználók ellen.

Egyre több egymásnak ellentmondó tanulmány lát napvilágot. A nemrég nyilvánosságra hozott "The state of music downloading and file-sharing online" című tanulmányból, amelyet a Pew Internet & American Life Project és a Comscore Media Metrix közösen készített, például kiderül, hogy a megkérdezett amerikai állampolgárok 14 százaléka (ez körülbelül 17 millió felhasználót jelent) nyilatkozott úgy, miszerint korábban már töltött le illegálisan zeneszámokat vagy zenei albumokat az internetről, ám ilyet soha többet nem tenne a jövőben. Ugyanakkor az is igaz, hogy egyre több az olyan szakértő, aki megkérdőjelezi a kemény jogi fellépés sikerességét. Úgy vélik, hogy bár néhány százaléknyi felhasználó "lemorzsolódik", ám ennek ellenére a fájlcserélő hálózatok töretlen népszerűségnek örvendenek. Sőt, a népszerűségük - a jogi lépések ellenére - még nő is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #8
    Magyaro-n az illegálisan letöltött alkotások, töredéke Japánéhoz képest. A világ második legnagyobb zenei piacán, ahol minden tinédzser hozzájut éjjel-nappal legalább ADSL-hez, többGigás mobil mp3playerhez...ott nagy pénzekről van szó. (Azok a hülyék fizetnének is érte pl iTunes).
  • AtisH #7
    Én azért kíváncsi lennék mennyire nőtt a hanglemezkiadók bevétele, amióta razziáznak és perbefogják a usereket. Magyarán: mennyire eredményes ez a fajta fellépés???
  • Bucser #6
    jaja:) Bár szerintem a mezei ADSL-emmel nem károsítom olyan mértékben szerencsétlen RIAA-t hogy pervefogjon.. legalábbis remélem:)) Hameg igen akkor kapják be.....
  • [HUN]PAStheLoD #5
    jó, de akkor asszem beszerzek pár m4a1-et meg pár láda töltényt azt kopogtathatnak ..