Spencer

Az Intel kielemezte és lemásolta az AMD64 technológiát

Habár az Advanced Micro Devices (AMD) és az Intel 64 bites x86-os architektúrái nagyon hasonlítanak egymásra, néhány esetben előfordulhat, hogy az egyik platformra írt program nem fut rendesen a másikon - derül ki egy a héten napvilágot látott tanulmányból.

Az In-Stat/MDR piackutató céghez tartozó Microprocessor Report munkatársai alapos elemzésnek vetették alá a két hasonló architektúra utasításait, memóriacímzési megoldásait és egyéb szolgáltatásait, és arra az érdekes következtetésre jutottak, hogy az Intel lényegében lemásolta riválisa AMD64 technológiáját.

Kétség sem férhet ahhoz, hogy az Intel alaposan áttanulmányozta az AMD64 technológia dokumentációját, valamint komoly teszteknek vetette alá az AMD 64 bites processzorait és csak ezt követően fogott bele saját 64 bites x86-os megoldásainak fejlesztésébe - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Tom Halfhill, az In-Stat/MDR-féle Microprocessor Report szerkesztője.

"Roppant érdekes, hogy ez esetben az Intel másolt le egy AMD technológiát és nem fordítva történt, mint ahogy ahhoz az elmúlt években hozzászokhattunk. Tény, hogy az AMD már korábban is képes volt maradandót alkotni a processzorpiacon, azonban most először fordul elő az, hogy a Sunnyvale-i székhelyű vállalat határozza meg, hogy egy új processzor architektúra milyen irányban fejlődjön" - mondta Halfhill.

Emberünk elmondta, hogy az Intel és az AMD 64 bites utasításkészleteinek elemzését követően nem vonható kétségbe az Intel azon állítása, mely szerint az AMD64-re fejlesztett operációs rendszerek minden további nélkül futtathatók az Intel x86-64 alapú processzorain, azonban ezzel együtt nem mehetünk el szó nélkül néhány kisebb eltérés mellett. Ezek a kis különbségek ugyanis adott esetben pontosan elegendőek lehetnek ahhoz, hogy az egyik processzorra fejlesztett szoftverek adott esetben inkompatibilisek legyenek a másik chippel. Halfhill szerint a jövőben érkező új 64 bites Intel és AMD processzorok már teljesen kompatibilisek lesznek egymással, addig pedig a szoftvereket úgy kell elkészíteni, hogy futásuk elején vizsgálják meg, hogy pontosan milyen processzorral van dolguk és a későbbiekben annak megfelelően viselkedjenek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mir #55
    pletyók alapján a prescott(persze csak a xeonok, más egyelőre nem lesz 64 bites) kifejezetten szarul nyomja...
  • mir #52
    az itaniumot meg még távolról se temesd.
  • mir #51
    most nem értelek egészen. a processzor használatához nem kell licenc.
    az intelnek meg nem volt más választása, mint a másolás, a m$ nem hagyott neki.
    amúgy az a híres különbség a két cég megoldásai között csak műbalhé. a két utasítás, amiről szó van(az NXbitet nem számítva) még nincsen benne az opteronokban, csak a K9ben lesz benne, és a thread-váltás gyorsítása lesz a feladatuk.
  • arty #50
    de. tenyleg, enelkul az AMDnek eselye sem lett volna elterjeszteni. ill. ahogy most kinez meg igy sem az o megoldasat hasznaljuk majd tisztan 5 ev mulva :)

    a gond, h lesz megint olyan prg. ami az egyiken bugzik majd, a nem full kompatibilitas miatt ... remek lesz :( ... es vajh melyiken nem fog menni? a 75% vagy a piac 25%at alkoto chipen ? :(
  • Benedekco #49
    a teljesítményre gondoltam apafej!és ha belegondolsz hogy az opetronnak és az a64-nek köszönhetően az itanium "megy a cápáknak" akkor az picit dúrva...
  • mir #48
    de annyira nem érdekelsz, hogy most ezt kezdjem keresgetni a beadandóm helyett
  • mir #47
    nem.
  • mir #45
    az AMd64 egyáltalán nem másolható szabadon, az AMDnek meg az intelnek keresztlicenc megállapodása van. mindössze ezért mondtam kicsit felületes.
  • mir #43
    valóban nem az igazi, de a felvetett problémára(340 domain) tökéletes
  • mir #41
    xeonok elvisznek 64 Gbyteot is. IIS is.