Berta Sándor

Börtönnel büntetné a spammereket egy német párt

A német SPD Bundestag-frakciójának telekommunikációs munkabizottsága már hetek óta tárgyal egy lehetséges jövőbeni spamellenes jogszabály létrehozásáról, illetve ennek szükségességéről.

Németországban is egyre komolyabban foglalkoznak a pártok egy spamellenes törvény megalkotásának lehetőségével. A Frankfurter Allgemeine Zeitung értesülései szerint a tervezett törvényben börtön- vagy pénzbüntetéssel lenne sújtható az, aki kéretlen elektronikus reklámleveleket küldözget. A börtönbüntetés lehetséges időtartamáról azonban egyelőre még nem született döntés.

Az SPD egyik képviselője, Ulrich Kelber megerősítette az újság értesüléseit. Állítása szerint valóban fel akarnak lépni azok ellen a spammerek ellen, akik akár több millió kéretlen reklám e-maillel "bombázzák" a felhasználók és a vállalatok postafiókjait. Az 50 legnagyobb spammer vagy spammercsoport közül a szakértők szerint 2-3 bizonyosan állítható, hogy Németországban tevékenykedik, illetve innen indítják útjukra a tízezrek életét megkeserítő szennyáradatot.

A német pártok egyébként közel sem egységesek a spammerekre kiszabandó büntetésekben. A CDU és a CSU például maximálisan elegendőnek tartja a pénzbüntetések, mint legfőbb elrettentő büntetések alkalmazását. Amint látható, ezzel szemben az SPD jóval keményebben akar fellépni a spamküldőkkel szemben.

Még februárban a német fogyasztóvédelmi központok arra kérték a szövetségi kormányt, hogy az eddigieknél jóval energikusabban lépjen fel a kéretlen reklám e-maileket küldő magánszemélyek, csoportok és cégek ellen. A német kormánynak egyébként 2003 októberéig kellett volna elfogadnia az Európai Unió ide vonatkozó irányelveit és ajánlásait. Mivel azonban ezt nem tette meg, eljárás indult ellene.

A CDU/CSU Bundestag-frakció internetes ügyekkel megbízott képviselőnője, Martina Krogmann már 2003 júniusában követelte, hogy pénzbüntetéssel sújtsák azokat, akik spam e-maileket küldenek magánszemélyek és cégek részére úgy, hogy előtte nem kérik ki a beleegyezésüket. Ugyanez a sors vár a spamben hirdetőkre is. A kérdés már csak az, hogy mikortól? S csak úgy mellékesen: ez az egyre inkább égető és szinte már minden felhasználót érintő problémára nálunk is tiltó jogszabály ugyan van, de a helyzet közel sem nevezhető megoldottnak. Pedig már nagyon itt lenne az ideje...

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #3
    :DD

    egyik német párt.. véletlenül épp az SPD van hatalmon már jóideje
  • shim #2
    na és a kis cédulákkal operáló vállalkozásakkal ("vízvezetlkszerelés ócsón, kiszállásal!") akik a postaládámba dobálják a 'nem levél' alapú spamjaikat mi lesz? kib.szottul tudom utálni mikor 28 ingatlanhirdetés és ingyenes termékbemutató után megtalálom a számlákat, meg a fontos leveleim...
  • Gladiator #1
    Maximálisan egyetértek.