Spencer

Újabb gondok a Prescottal

Egy japán website a napokban arról számolt be, hogy a Prescott mag kapcsán az Intel a rendszerbusz frekvenciát érintő problémákkal küszködik, vagyis konkrétan arról van szó, hogy a Prescott chipek nehezen viselik el a 800 MHz-es QPB-t.

Mint ismeretes, mostanság elég sok pletyka kering azzal kapcsolatban, hogy az Intel korábbi ígéreteivel ellentétben idén már nem, csak a jövő esztendőben fogja lerántani a leplet legújabb mikroprocesszoráról, a Prescottról, vagyis az SSE3 technológiával felvértezett új Pentium 4-es chipről. A találgatások szakadatlanul folynak, hogy a világ legnagyobb chipgyártó cége pontosan milyen okból nem képes időben bemutatni a Prescottot. Az eddigiekben leginkább arról lehetett hallani, hogy az Intelnek komoly gondjai akadtak a 0,13 mikronosról 0,09 mikronos gyártási technológiára történő átállást illetően, illetve, hogy a Prescott chipek a vártnál jelentősen nagyobb fogyasztással rendelkeznek. Egy japán website a napokban arról számolt be, hogy a Prescott mag kapcsán az Intel a rendszerbusz frekvenciát érintő problémákkal küszködik, vagyis konkrétan arról van szó, hogy a Prescott chipek nehezen viselik el a 800 MHz-es QPB-t (Quad Pumped Bus). A Prescott mag 533 MHz-es rendszerbusz frekvenciával minden további nélkül képes stabilan működni, vagyis a probléma a csökkentett rendszerbuszú, Prescott magos Celeron processzorokat nem érinti.

A japán weblap értesülései szerint az Intelnek a Prescott mag kapcsán nem csak a 800 MHz-es rendszerbusz frekvencia okoz gondot, hanem a korábbi híradásoknak megfelelően a túlzottan nagy fogyasztás, a magas hőtermelés, a relatíve alacsony működési frekvencia, valamint a vártnál jelentősebb rosszabb kihozatali arány. Különböző források tudni vélik, hogy a QPB-vel kapcsolatos problémák hátterében a Prescott GTL referencia feszültsége áll, mely a 800 MHz-es rendszerbuszt támogató i865-ös, illetve i875-ös alaplapi chipkészletek esetében hibás működést eredményez. Az Intel a problémát állítólagosan csak úgy tudja orvosolni, hogy áttervezi a Socket 478-as tokozású Prescott processzorok magját, ez pedig időbe kerül.

Tudni lehet, hogy az Intel az elmúlt hetekben-hónapokban több mint öt különböző core steppinggel ellátott Prescott változatot gyártott le, ami egy asztali számítógépekbe szánt mikroprocesszor esetében mindenképpen soknak nevezhető. Egyes források szerint a Santa Clara-i székhelyű vállalat a korábban legyártott B0, illetve B1 core steppinges Prescott processzorokat nem Pentium 4-ként, hanem 533 MHz-es rendszerbuszú Celeronként fogja forgalomba hozni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ruffi #2
    ugy tünik ahogy az ati ugy most az amd is átveszi elég rendesen a vezetést
  • Darth Sith #1
    ez ciki. :)