Hunter

Rejtélyes foltot találtak a Jupiteren

A csillagászok egy furcsa, szembetűnő és megmagyarázhatatlan fekete foltot észleltek a Jupiter egyenlítője közelében. Az objektumról készült felvétel már bejárta a világot, mégis a kutatók fejüket vakargatva töprengenek, vajon mit is találtak.

Egy másik felvételen, amit pár nappal korábban egy kollégája készített hasonló kinézetű folt látható. A fénykép múlt hét végén látott napvilágot. Egyes csillagászok először még abban sem voltak biztosak, hogy a két fotó ugyanarról a dologról készült-e; mint később kiderült a kétkedőknek igazuk volt, valóban mást ábrázol a két fotó. A kutatók szerint a második felvétel a Jupiter egyik holdjának áthaladását örökítette meg a bolygó előtt. Ha ez helytálló, akkor a két kép egy rendkívül érdekes egybeesésről tanúskodik.

A Jupiter összetett atmoszférájáról tudják, hogy képes mulandó foltok létrehozására, melyek többnyire örvények, vagy felhőalakzatok. Legtöbbjük színes, sokszor fényes, időnként viszont sötétek. A szóban forgó folt kifejezetten sötét és nagyobb, mint bármelyik múltban észlelt társa. Az első felvételt október 19-én készítette Olivier Meeckers, a belga Group Astronomie de Spa csillagásza, aki a SPACE.com-nak elmondta, fogalma sincs, mi hozhatta létre az objektumot.


Az egyenlítő közelében látható a Jupiter rejtélyes fekete foltja - Olivier Meeckers felvétele

Jean-Luc Dighaye, egy európai amatőr csillagász csoport, az EurAstro Szövetség alapítója, konzultációra hívta Gino Farronit és Emmanuel Jehint, két másik európai kollégáját a jelenséggel kapcsolatban. "A fekete foltot legalább egy füstfelhő kíséri, ami a Nagy Vörös Folttól nem messze látható" - mondta Dighaye.

A Jupiter Nagy Vörös Foltja hatalmas felhőszerkezet, leginkább egy túlméretezett hurrikánra emlékeztet, ami már legalább három évszázada tombol a bolygón. Az új folt egy kör alakú sötét objektum, Meeckers felvételein (ugyanazon napon kettőt is készített) a Nagy Vörös folt alatt jobbra található. Dighaye szerint a Jupiter atmoszférájának az áramlásokkal és sugárzással erős szeleket és váltakozó felhőszerkezeteket létrehozó dinamikái nem igazán ismertek.


Eric Ng felvételén egy hasonló fekete folt látható

"A különböző árnyalatú foltok színe a folyamatban résztvevő gázok kémiai összetételétől függ" - magyarázta Dighaye. "A füstfelhők gázcseréket jeleznek az egymással határos légköri áramlatokban, melyek mindig gyorsabbak az egyenlítő közelében." Azt nem tudni vajon a folt csupán légköri jelenség, vagy valami külső objektum hozta létre, bár az utóbbi lehetőség kétséges. 1994-ben a Shoemaker-Levy 9 üstökös darabjainak becsapódása hatalmas fekete forradásokat ejtettek a Jupiter atmoszférájában. "Ezúttal a csillagászok nem észleltek semmilyen lehetséges objektumot a gázóriás közelében" - tette hozzá Dighaye.

A Jupiter a Nap fényét visszaverve ragyog. Négy legnagyobb holdjának árnyéka szintén létrehozhat foltokat a bolygó felhőinek csúcsán. A csillagászok azonban három egymástól független vizsgálattal is ellenőrizték a holdak áthaladását és kizárták a lehetőséget, hogy azok okozták volna a Meeckers képein látható furcsa jelenséget. Mindazonáltal a második felvétel, amit a hong kongi Eric Ng készített október 22-én, ugyanazon a környéken mutat egy sötét foltot, ahol a belga csillagász felvétele.

Ng a SPACE.com-nak elmondta, a folt a képen a Ganymedes hold, ami a Jupiter fényes felhőihez képest nagyon sötét objektumként jelenik meg. Dighaye először azt mondta, rendkívül valószínűtlen, hogy a hold elhelyezkedése véletlenül pont Meeckers furcsa foltját takarja. Azonban több más információ is volt, amit nem vettek számításba.


A Jupiter "normál" állapota

A vitába beszálló csillagászok egyetértettek abban, hogy Ng valóban magát a Ganymedest fotózta le, nem a hold árnyékát, ami valószínűleg véletlenül pontosan a furcsa folt felett helyezkedett el. Van azonban egy teljesen más magyarázat is. Mivel a Jupiter felhősávjai különböző sebességekkel mozognak, Meeckers foltja kikerülhetett a képből a két fotó között eltelt három nap alatt, vélekedik Geoff Gaherty, a kanadai Királyi Csillagászati Társaság tudósa. Gaherty felfigyelt a képek közötti hasonlóságra. Ng a kanadai csillagásszal ért egyet. Mindezek ellenére a Meeckers által felfedezett folt továbbra is magyarázat nélkül maradt.

A csillagászok folyamatosan igyekeznek figyelemmel kísérni a foltot, ami nem egyszerű feladat, mivel a Jupiter hajnali fél négykor jelenik meg az égbolton és virradatkor éri el csúcspontját. Mivel azonban mindeközben forog is, így a folt nem mindig néz a Föld felé. "Érdekesnek ígérkezik az új folt fejlődésének nyomon követése, ami egyszerűbb csillagászati eszközökkel is látható a Föld számos hosszúsági fokáról" - mondta Dighaye.

A Jupiter szabad szemmel is látható, hajnal előtt jelenik meg rendkívül fényes csillagként a keleti égbolton. Mivel minden más csillagnál fényesebben ragyog, így nem igazán lehet eltéveszteni. Látcsővel, vagy kisebb csillagász távcsővel négy fénypont vehető ki a hatalmas bolygó körül, ezek a Galilei holdak. Egy nagyobb teleszkóppal már láthatók a nagyobb felhősávok is. Összességében egy komolyabb amatőr csillagászati felszereléssel már a kisebb jellegzetességek is elénk tűnhetnek, akár a rejtélyes fekete folt is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MaDFoX #27
    "valami nagy katasztrofa leradirozta az egeszet"... ..."azota nem vandorolnak a kontinensek?" ...A mik??! :DDD
  • Bonewerkz #25
    hm... en azt hallottam valahol, hogy a venusz felszine, mindossze 500 millio eves, mert akkoriban valami nagy katasztrofa leradirozta az egeszet, es ujat hozott letre... azota nem vandorolnak a kontinensek?
  • Bonewerkz #23
    es ez az osszehuzodas mikor all meg?
  • Bonewerkz #20
    de a tomege tul kicsi ahhoz, hogy most belobbanjon benne egy csillagnyi meretu fuzios reakcio (pl azert, mert nem 100% hidrogenbol all...)
  • Bonewerkz #19
    nem valoszinu, hogy megdobna... sokkal kisebb a Napnal... egyebkent volt olyan csillagasz velemeny is, hogy a csillagok es a gazoriasok kozott nincs is eles atmenet, es a jupiternek is van sajat hosugarzasa, ugyhogy ennyi erovel akar barna torpenek is lehetne nevezni...
  • Anteris #16
    Ezen az új képen olyan, mintha egy bazinagy tárgy vetne rá árnyákot.
    Talán egy kiégett törpecsillag? Niburu??

  • Sub #15
    Olyan lenne a naplemente mint a Star Warsban a Tattooine-nen amikor az 1ik nap lemegy feljön a másik :)))
    Komolyra fordítva a szót elég gáz lenne ha nappá alakulna! A téli fagyot megdobná vagy 1000 C°-kal. Nem fáznánk az tuti...
  • Flashy #12
    ezen a szerencsetlen jupiteren annyi folt meg pacni van defaultba is, egy ujabb folton mit kell ennyit ragodni...
    mingya bennelesz Fokuszba es panikot keltenek egybol hogy biztos kilukadt es leesik a jupiter :D
  • Anteris #9
  • Gabest #8
    engem a jupiter a puncstorta töltelékére emlékeztet :)