Hunter

Újra elveszhet a Titanic

A Titanic talán a világ leghíresebb víz alatti látványossága, mely halhatatlanná vált a róla szóló történeteknek köszönhetően, amit meg is filmesítettek. Azonban a szakértők szerint az egykori csodálatos óceánjáró hamarosan darabjaira hullik.

Alfred McLaren kapitány, aki a júliusban vezetett egy expedíciót a hajó hullámsírjához, jelentette, hogy csapata a roncs felgyorsuló pusztulásának egyértelmű jeleit fedezte fel, amit főként a rozsdásodás és a tenderi élővilág okozott. "Teljesen megdöbbentett a látvány" - nyilatkozott McLaren. Ami még rosszabb, egy lezuhant árboc összezúzta a hajó fedélzetét, melyről sokan úgy vélik, hogy egy engedély nélküli mentési művelet eredménye.


Egy nemrég elárverezett eredeti fotó, valószínűleg ez készült legutoljára

"Elég elszomorító volt látni milyen gyorsasággal bomlik" - tette hozzá McLaren. "Meglepne, ha két évtized multán maradna valami a Titanic-ból."

Ed Kamuda a springfield-i Titanic Történelmi Társaság vezetője szerint a kalandvágyó turisták, akik a roncsnál tett minden látogatásért 36.000 dollárt fizetnek, szintén hozzájárulnak a Titanic szétmállásához. "Számítottunk erre, csak nem gondoltuk hogy ilyen gyorsan bekövetkezik" - mondta Kamuda. "Az emberek csak azért mennek le, hogy elmondhassák 'ott jártam' és persze mindegyikük szeretne valami emléket."

A Titanic 1912. április 14-én, első útján süllyedt el egy jéghegynek ütközve az Atlanti-óceánon. Azon az éjszakán több mint 1500 ember halt meg. A hajó végső nyughelye az óceán jeges északi része lett, a hullámok alatt több mint 3 kilométerre. A roncsot 1985-ben fedezték fel, azóta folyamatosan látogatják a kincs vadászok. Több tudós szerint azonban nem feltétlenül ezeket a búvárokat kell okolni a Titanic jelenlegi pusztulásáért.


Csövek és fürdőkád - a Titanic kapitányi kabinjának maradéka látható ezen a 2003 júliusi fotón, több mint két mérföldre a tenger felszínétől


Merülések alkalmával otthagyott emléktáblák a fedélzeten lévő telemotor mellett

A Nemzeti Óceáni és Légkörkutatási Minisztérium munkatársa, Craig McLean kapitány júniusban egy másik expedícióval, egy kormányzati tanulmány részeként meglátogatta a Titanic-ot, hogy felmérje a hajó állapotát. Elmondása szerint nem egyértelmű mely sérülésekért felelős az anyatermészet és melyekért az emberi.

"Túl korai még és kevés a bizonyíték, hogy konkrét vádaskodásba kezdjünk" - mondta McLean. Mindezek ellenére a legtöbben egyetértenek abban, hogy nem sokat lehet tenni a roncsok leghíresebbikéért. Hamarosan a hatalmas Titanic újra elveszik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • roxána26 #17
    Elvileg már többféle technikát is kidolgozták és gömbökkel akarják felhozni az egészet,de valószínüleg ennyi idő után szétesne.Szerintem is hagyni kéne amugy lent és nem bolygatni,engem is érdekel és nagyon mozgatja a fantáziámat az egész Titanic historia,de ha felhoznák ebből is csak pénzt csinálnának annak pedig szerintem semmi értelme.
  • Willenbrock #16
    Ki kéne emelni az egészet szerintem,aztán egy hajódokkban különleges fürdőbe tenni hogy amíg konzerválják ne érintkezzen sokat a levegővel.Állítólag ma már megvan a technológia a kiemelésre csak a mélyen befúródott hajótest valószínűleg valamennyire szétesne közben.Még úgy is jobb mintha lent hagyják szétrohadni.Ki kéne emelni mint a Wasa-t a Svédeknél.
  • SpecTator #15
    magyarázok itt nektek de a nagy részetek már nem is jár ide! :D
  • SpecTator #14
    de azért örülnél ha lenne egy vasdarabod a Titanicból :D
  • Pharaoh #13
    A keszonbetegség elkerőlésére ma már vannak bizonyos módszerek (feljön és pár napot bent tölt egy nyomás kamrában)
  • [HUN]PAStheLoD #9
    egy könnyűbúvár 50m ig esetleg le tud menni sima palackal utána már gázozzák (He- meg Nitorgén-el dúsítják) aztán TriMix gázzal ezzel már esetleg 200méterre is lehet merülni :)

    Szegény Titanic haggyák szépen békén valószínűeleg azért süllyedt el...
  • Cat #7
    jaja, azokat az emléktáblákat bizonyosan nem ugy helyezték el, hogy simán ledobták egy felette lévő hajorol :)