JohnnyCage

Újabb szuperszámítógépek alapjául szolgálnak Opteron szerverek

Az amerikai Los Alamos National Laboratory kutatólaboratórium két új, klaszter alapú szuperszámítógépe is az Advanced Micro Devices (AMD) 32/64 bites Opteron processzoraira fog épülni.

Néhány hónappal az Opteron chipek debütálását követően a jelek szerint egyre több társaság és egyéb szervezet szavaz maximális bizalmat az AMD új, munkaállomásokba és szerverekbe szánt processzorainak. Olyan óriáscégek, mint az IBM, és az NEC, illetve a szuperszámítógépekre specializálódott Cray után most a Linux Networx készül Operon alapú szuperszámítógépeket összeállítani.

Ezen rendszerek megépítése óriási lendületet adhat az Opteron processzorok vállalati piacon való elterjedésének, mivel arról ad tanúbizonyságot, hogy az Opteron chipek kiváló teljesítményük, és a 64 bites kód futtatásának képességével jelentősen kibővülő felhasználási lehetőségük mellett maximális stabilitást, és megbízhatóságot nyújtanak. Ez pedig rendkívül fontos a vállalati szegmensben.

A két új klaszter közül a nagyobbik a "Lightning" nevet kapta, és összesen 2816 Opteron processzort fog tartalmazni, amely mintegy 11,26 teraflop (billió művelet másodpercenként) teljesítmény elérését teszi lehetővé. A Linux Networx szerint a rendszer az eddigi legnagyobb Linux klaszter lesz.

A Lightning a National Nuclear Security Administration hivatal Advanced Simulation and Computing programjához kerül felhasználásra, és a nukleáris fegyverek tárolásával, illetve tesztelésével kapcsolatos problémákat fogja vizsgálni.

Az "Orange" névre keresztelt kisebbik rendszer 512 Opteron processzort fog tartalmazni, és az Institutional Computing program keretében antibiotikumokkal, és egyéb, üzleti célú kutatásokkal kapcsolatos feladatokat végez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Benedekco #6
    mind1iken bizti van 1 thermaltake cooler! kb focipálya HEHE!
  • tehen_m #4
    Valaholt volt szó az ár/teljesítmányről (szuperszámítógépeknél)
    Ott az opteron messze veri mind1iket....
  • Benedekco #3
    ezaztán a döfi! hehe! jó czucc ez az opetron!
  • 3P #2
    Dontsd el te! :)
    http://www.top500.org/list/2003/06/

    Dobogora azert jo lenne.... ;)
  • HappyBoy #1
    Top 500 kategóriában hol helyezkedne el? Ez most nagy, vagy csak hír?