JohnnyCage

A szűkös kapacitás ellenére is csökken a DVD-írók ára

A DVD-írók nagykereskedelmi, és szerződéses gyártói darabára is jelentősen csökkent az év eleje óta annak ellenére, hogy a társaságok gyártókapacitása jelentősen elmarad a készülékek iránti kereslettől.

Az elmúlt egy hónapban közel 30 százalékkal csökkent a számítógépes DVD-író meghajtók nagykereskedelmi ára. A DVD+RW és DVD-RW készülékek az év elején még 370-380 dollárba kerültek, jelenleg azonban már 160-170 dolláros áron elérhetőek. Egyes gyártók, mint a japán NEC még ennél olcsóbban is kínálnak DVD-írókat.

A DVD-Dual eszközök ára szintén jelentősen lecsökkent az év eleje óta. A Sony DVD-Dual megoldásai a januári 400 dolláros árszint után jelenleg hozzávetőleg 300 dollárért kaphatóak. A kisebb gyártók DVD-Dual készülékeihez azonban már körülbelül 220 dollárért hozzá lehet jutni.

A Pioneer-féle DVD-RW meghajtók szerződéses gyártói darabára jelenleg 145 dollár körül mozog, a DVD+RW készülékekért pedig 125-130 dollárt kérnek a gyártók az OEM megrendelőktől. A Sony 190 dollárért szállítja DVD-Dual modelljeit a PC gyártóknak.

A rendkívül kiélezett árversenyt többek között az NEC gerjesztette, amely társaság jelentősen megelőzte riválisait a DVD-író meghajtók chipkészleteinek gyártásában. A társaság jelenleg mintegy 1 millió 4-szeres írási sebességet támogató DVD-újraíró chipkészletet állít elő havonta. Ezzel szemben a legnagyobb riválisok, mint a Pioneer, a Sanyo Electric, a Philips Semiconductors, és a Ricoh legfeljebb havi 400 ezer ilyen komponenst tudnak legyártani.

A gyártási mennyiség jelentős növelésével egyidőben az NEC drasztikusan le tudta csökkenteni a chipkészletek előállítási költségét, és így közvetetten a meghajtók árát is. A társaságtól egyébként a Pioneer és a Hitachi-LG Data Storage is rendel DVD-újraíró lapkakészleteket. Az NEC a DVD-újraíró meghajtók gyártásában azonban még jelentős lemaradással küszködik piacvezető cégekhez képest. A társaság jelenleg havi 100 ezer darabnál is kevesebb ilyen meghajtót gyárt, miközben a riválisok havi gyártókapacitása eléri a 300-400 ezret.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • rszicsi #5
    egy 120-as winko 20roppancs +trefa , jobben megeri mint dvdiro+nyeers lemez ;)
  • zakika #4
    ugy latszik raktarat is vehetsz
  • Surranó #3
    Nekem manap kicsit befigyelt a cédéírás, 4x26 részt egy hét alatt, 3-4 rész per cédé... Ez olyan 20 giga. Ha havonta egy ilyet csinálok, akkor félévenként vehetek új vinyót. Hm...

    Ami meg a csökkent árakat illeti: akkor most a Teac vadiúj vegyes írója 289 öróér ilyen nagyon drágának számít???